Čarolija Zubić vile

Za neku decu ona je kao Deda Mraz ili uskršnji Zeka. Obožavaju je. Iščekuju…

ZA neku decu ona je kao Deda Mraz ili uskršnji Zeka. Obožavaju je. Iščekuju. Zamišljaju kako izgleda. Pripisuju joj najlepše osobine. Raduju se kada im ispadne zub, jer znaju da će im doći dok budu spavali i na jastuk ostaviti poklončić uz poruku.

Da li bi mališanima koji veruju u Zubić vilu trebalo odmah razbiti taj mit ili ga održavati i pustiti ih da sami u nekom trenutku bezbolno shvate da je ona samo produkt njihove mašte?

Stručnjaci kažu da bez obzira na to koliko dete ima godina, ne treba ga odvraćati od vere u nešto lepo. A ovo jeste lepo. Psiholozi tvrde da održavanje tog verovanja može da ima utešni efekat po dete, jer mu sigurno nije lako kada mu ispadne zubić. To je samo po sebi veoma uznemirujuće iskustvo i jedino što mališanu može da olakša situaciju jeste poklončić na jastuku.

Neki simboličan, uz optimističnu poruku koju će roditelji ispisati promenivši rukopis. Biće to pozdrav dobre vile da izdrže „krezubu“ fazu. A ukoliko ih deca uhvate na delu, stručnjaci savetuju da im mame i tate objasne kako Zubić vila ima pomoćnike roditelje koji treba da provere da li je ona dolazila ili ne.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram