Broj proizvoda brze hrane namenjene isključivo deci povećan 7 puta u poslednjoj deceniji!

To što nisu dovoljno zreli i kadri da odole atraktivnim reklamama sa kaloričnim proizvodima i ukusnim slatkišima razlog je zašto danas ima toliko gojazne dece.

Foto: Canva

Do takvog zaključka su došli američki psiholozi, koji su sproveli anketu među mališanima i njihovim roditeljima.

Industrija hrane “napada” decu
Ispostavilo se ono na šta su stručnjaci i sumnjali – da to što proizvođači hrane kojima su ciljna grupa najmlađi, izdvajaju ogromne svote novca za reklamiranje, ima zadovoljavajuću povratnu reakciju, jer posle emitovanja većina dece odmah dobije želju da proba te slatkiše. I svaki naredni koji ugledaju na TV ekranu.

Istraživanja pokazuju zastrašujuće stvari
Istraživanja pokazuju da je broj novih prehrambenih proizvoda namenjenih najmlađima porastao u poslednjih deceniju i po za sedam puta, a pritom su uglavnom obogaćene veštačkim aromama, bojama i šećerima.

Najmlađi su sve gojazniji, a roditelji u šoku
Najmlađi su sve gojazniji, što posebno zabrinjava stručnjake, ali i zbunjuje roditelje koji ne znaju kako da im ograniče unos kaloričnih, nezdravih namirnica, a da mališan to ne shvati kao kaznu. Teško im je da pronađu balans, jer ne mogu da uskrate svom detetu nešto što konzumira većina njegovih vršnjaka.

Stručnjaci smatraju da je veliki problem to što se u marketinške svrhe koriste likovi iz crtanih filmova, stripova i popularnih bajki, a koji sugerišu deci da će biti jaki, pametni i lepi kao oni ako jedu određeni proizvod. Međutim, problem je u tome što se mahom radi o nezdravim grickalicama koje su pune kalorija, a bez hranljivih sastojaka.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA