Broj dečjih nezgoda sa malim litijumskim baterijama se udvostručio

Broj dece koja se dolaze u hitnu pomoć zato što su progutali male litijumske baterije, poznate i kao dugmaste baterije, više se nego udvostručio poslednjih deset godina, pokazalo je novo istraživanje.

Foto: Pixabay

Izveštaj je  objavljen  u časopisu Pediatrics pokazao je da je u periodu između 2010. i 2019. godine više od 70.000 dece bilo u hitnoj pomoći zbog povreda uzrokovanih gutanjem ili stavljanjem dugmastih baterija u usta, nos ili uši. U periodu između 1990. i 2009. godine prijavljeno je 68.000 takvih slučajeva.

Istraživači iz Nationwide Children’s Hospitala i neprofitne organizacije Safe Kids Worldwide takođe su otkrili da je svakih 75 minuta jedno dete mlađe od 18 godina u SAD posetilo hitnu pomoć zbog povrede povezane s baterijom u poslednjih deset godina.

Među slučajevima u kojima je vrsta baterije bila poznata, dugmaste baterije činile su 85 posto povreda

“Dugmaste baterije i dalje predstavljaju veliku opasnost koja može uzrokovati ozbiljne, pa čak i po život opasne povrede, ako dođe do njihovog gutanja”, rekao je dr. Gary A Smith, koautor studije i profesor pedijatrije na Univerzitetu Ohio State.

Ove male, okrugle i sjajne baterije koriste se za napajanje brojnih malih električnih uređaja koji se mogu naći u kućama, uključujući daljinske upravljače, igračke, satove, slušna pomagala i svetla. Dugmaste baterije, koje se često lako mogu izvaditi iz uređaja, predstavljaju ozbiljan rizik kada se progutaju jer mogu dovesti do velikih povreda na detetovom jednjaku, koje mogu biti opasne po život. Prema studiji, 12 posto izloženosti baterijama rezultiralo je hitnom hospitalizacijom.

“Nažalost, dosadašnji napori u prevenciji tek treba da dovedu do značajnijeg smanjenja stope povreda”, rekao je Mark Chandler, glavni autor studije i viši naučni saradnik organizacije Safe Kids Worldwide. “Potrebni su regulatorni napori i povećana svest javnosti o opasnostima. Sve dok industrija ne usvoji sigurne dizajne u delu za  za baterije i  sigurniju tehnologiju malih litijumskih baterija, ove će se povrede kod dece nastaviti.”

Nove smernice za proizvođače i upozorenja za roditelje
2017. godine Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda odobrila je nove smernice i standarde testiranja za uređaje sa baterijskim napajanjem. Ranije ovog meseca Kongres je jednoglasno doneo Reeseov zakon, koji zahteva od proizvođača da uvrste oznaku upozorenja koja upućuje kupce da drže baterije van dohvata dece.

Nakon nove studije, Safe Kids Worldwide izdao je nekoliko preporuka za roditelje  kako bi se smanjile povrede uzrokovane baterijama. Zagovornici sigurnosti upozorili su roditelje da uređaje sa dugmastim baterijama drže van vidokruga i dohvata dece, posebno dece do pet godina i mlađe. Roditelji bi takođe trebali proveriti da li je dugmasta baterija uređaja sigurno smeštena u pregradu za baterije i zatvorena  tako da je deci  teško pristupiti.

Ako je dete progutalo dugmastu bateriju, neki od simptoma mogu izgledati kao prehlada, poput temperature, gušobolje ili otežanog disanja. U slučaju da je dete progutalo bateriju, Nationwide Children’s Hospital preporučuje davanje detetu od 12 meseci ili starijem dve kašičice meda svakih 10 minuta, dok dete ne stigne u hitnu, kako piše The Independent.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA