Bezbedan položaj za spavanje odojčadi

Nebezbedan položaj bebe u krevetiću i posteljina kao čest uzrok iznenadne smrti odojčeta tokom spavanja

Foto: Privatna arhiva

Uzimajući u obzir alarmantne podatke o broju slučajeva iznenadne smrti odojčeta u postelji, postavlja se pitanje da li bebu staviti da spava u položaju na leđima ili potrbuške.

Češće postavljanje bebe u položaj na leđima doveo je do značajnog smanjenja učestalosti ovog događaja, poređenjem podataka između 2000. i 2010.godine. Međutim, ono što zabrinjava, je dvostruki porast slučajeva zadesnog ugušenja bebe tokom spavanja 2010.godine, u odnosu na 2000.godinu.

Smatra se da je razlog za to upotreba tzv. “meke i nebezbedne” posteljine. To se pre svega odnosi na ćebad, jorgane i jastuke kojima se beba često podboči ili se njima krevetac sa unutrašnje strane obloži, zatim mekane plišane igračke u krevetiću i nezategnuti čaršavi. Iako postoje preporuke za izbegavanje takve posteljine, razlog sa njihovo i dalje masovno korišćenje je uglavnom mišljenje roditelja da je bebi tako udobnije, toplije i komfornije.

Mediji, magazini za roditelje i časopisi, snose veliku “krivicu” i odgovornost za ovu pojavu, s obzirom da se u njima često mogu videti fotografije beba ušuškanih u meku posteljinu pri spavanju, u neodgovarajućem i nebezbednom položaju, čime se kod roditelja stvara mišljenje da je to prihvatljivo, ispravno, a verovatno i poželjno.

spavanje

Zbog toga je neophodno, radi bezbednosti bebe, pridržavati se sledećih saveta u cilju prevencije iznenadne zadesne smrti odojčeta pri spavanju:

 • koristiti tzv. „sleep bag-ove“ odnosno vreće za spavanje za bebe, koje su relativno krute pre svega u gornjem delu, te onemogućavaju bebi veće manevrisanje tokom sna i nastanak opstrukcije nosa i usta.
 • bebu staviti na tvrd dušek, sa minimalnom mogućnošću ugibanja, a čaršav ispod bebe dobro zategnuti.
 • ukloniti sve potencijalne „opasnosti“ iz bebinog krevetića (meke jastuke, ćebad, jorgane, plišane igračke), kako one kojima se beba pokriva, tako i one na kojima leži.

Zvanična preporuka” American Academy of Pediatrics” glasi: “Staviti bebu da spava u položaj na leđima, na čvrstu podlogu u krevetac ili kolevku koja zadovoljava važeće standarde bezbednosti”.

UK  Tiršova

Podeli:

Komentari

 1. MojPedijatar says:

  Suština teksta je u položaju, a ne u vreći za spavanje, kao što i portal Univerzitetske klinke Tiršova nije kvazi portal. Lepo ste rekli većini dece nije bilo ništa, ali da li ste razmislili šta je sa bebama koja nisu u većini?

 2. Jelena says:

  Kako to da nas u porodilistu savetuju da dete okrecemo iskljucivo na stranu? Da jednu noc spava na levom a drugu na desnom boku zbog formiranja glave, i da nikako ne sme da spava na ledjima u slucaju da bljucne jer tako moze da se ugusi?

 3. Dan says:

  Tako je, preporučuje se spavanje na boku zbog bljuce i formiranja glave. Otkud sad na leđa?

 4. Sandra says:

  Meni su sina u porodilistu stavljali na stranu, pa je tako nastavila da ga stavlja i pedijatrijska sestra koja nam je dolazila. Posle prve kontrole kod naseg pedijatra, pocela sam da stavljam dete da spava na ledja. On mi je objasnio da beba treba da je na ledjima, sa blago povijenim rukama i nogama, rukice su obicno iznad glave. Beba sama okrece glavicu na stranu, sto definitivno resava pitanje bljuckanja i formiranja glave. Inace spavanje ima uticaj na formiranje glavice samo kod prevremeno rodjenih beba, a kod donoscadi ne, prosto imaju ovakvu ili onakvu glavu zavisno od genetike. Meni je prvo bilo tesko da prihvatim ispravnost ovoga, jer sam ja kao mala spavala iskljucivo na stomaku i bila uvek ubedjena da je to najbolje, ali sam poslusala pedijatra. Sada cekam drugu bebu i bezobzira na savete iz porodilista, odmah cu je stavljati na ledja.

 5. Mina says:

  Postalo je moderno natrpati bebin krevetac jastucima u raznim oblicima da bi lepše izgledao za slikanje. Porodila sam se u Švajcarskoj,i rekli su mi da beba spava isključivo na leđima i u potpuno praznoj kolevci. Sam je okretao glavicu kako mu odgovara i savršenog je oblika.

 6. Ksenija says:

  Moj sin je dobio bebu i kupili su neku skupu kolijevku koju preporucuje neki americki pedijatar. Primjetila sam da dijete treba da lezi na spuzvi tankoj oko 1.5 cm ispod koje je samo neka ploca. Ne mogu zamisliti da je to udobno za dijete jer kad se pritisne malo prstom ta spuzva odmah se dodje do te drvene ploce. Znaci kao da spava na podu. Za mene sto je previse, previse je.
  Molim vas objasmite mi da li je ugodno bilo kome spavati na podu?
  Pozdrav, ksenija


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA