Bez medikamenata suzbijamo agresiju deci sa autizmom

Posle dugogodišnje uspešne sportske karijere, život je posvetila deci sa autizmom i Daunovim sindromom. Osmislila je program, jedinstven u svetu, i specijalnim motoričkim vežbama pomaže obolelim mališanima. Kakav je to program? Gde se održavaju treninzi? Može li se bez lekova smanjiti agresija kod autistične dece? Ko finansira terapije?

Foto: Pixabay

Proslavljena košarkašica, direktorka Sportskog udruženja “Liks” Ljiljana Stanojević bavi se već dve i po decenije radom sa decom koja imaju autizam i Daunov sindrom.

“Htela sam da nešto ostavim iza sebe. Posle igračke karijere, počela sam da se bavim trenerskim poslom. Uvek sam volela decu i umela sam da prenesem znanje. Volela sam da radim sa decom, a počela sam sa zdravom. Roditelji su stekli poverenje u mene i u jednom momentu poverili mi dete sa autizmom”, kaže Ljiljana Stanojević.

Tako je sve počelo. “Onda sam istraživala i opremila salu, a sada uspešno radimo sa decom sa autizmom. Bez medikamenata uspevamo da suzbijamo agresiju kod te dece.”

Autizam nije bolest, već stanje, pojašnjava ona.

Finansiraju se kroz projekte koje raspisuje država i ne rade sa više od šestoro mališana u grupi.

“Po projektu učestvuije oko dvadesetoro dece. Imaju dva puta nedeljno trening i za tri meseca se pokazuju prvi rezultati. Zovu nas iz vrtića ili škole, gde idu ta deca, jer primećuju razliku.”

Rad sa decom je besplatan.

Više o ovoj temi pogledajte u emisiji ,,Jutro sa Jovanom i Srdjanom”, PrvaTV.

Izvor: www.b92.net

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA