Bebe koje gledaju TV imaju usporeniji razvoj

Bebe od 14 meseci koje gledaju televiziju češće imaju usporen kognitivni razvoj i razvoj govora, posebno ako gledaju programe namenjene odraslima i starijoj deci.

Nova studija, objavljena u naučnom časopisu Archives of Pediatric, navodi da bebe koje gledaju TV 60 minuta dnevno imaju usporeniji razvoj od onih koje ne gledaju TV toliko dugo. Moguće je da se to dešava jer deca i roditelji u toku gledanja televizije ne razgovaraju jedni s drugima i ne igraju se, dakle nema interakcija koje su esencijalne za učenje i razvoj.

U toku istraživanja posmatrano je 259 porodica iz New Yorka sa niskom zaradom. Većina njih su kod kuće govorili španski kao maternji jezik. I u drugim studijama, koje su obuhvatile bogatije porodice, došlo se do istih zaključaka:

Televizija ne samo da nije poučna, već usporava razvoj beba.

Na pitanje šta je sa “dobrim” TV-programima poput “Sesame Street” odgovor je – u poređenju sa drugim neobrazovnim programima kreiranim za manju decu, kod takvih programa nisu pronađene ni pozitivne ni negativne strane.

Istraživanje su vršili naučnici njujorške škole medicine, i došli do saznanja da roditelji, čija deca gledaju programe poput “Sunđera Boba”, manje vremena provode čitajući im ili učeći ih novim stvarima.

TV je često dobar prijatelj roditeljima jer dok su njihova deca okupirana programom oni mogu da kuvaju, telefoniraju ili da se kupaju. Ipak, naučnici upozoravaju da “elektronska dadilja” nije edukativna.

Podeli:

Komentari

  1. Jelena Djuric 26.12.2018 u 18:44

    Dete 14 meseci. Of 7 meseca gleda duck tv. I to maltene citavog Dana. Jedino dok spava u pocetku je to bilo samo odredjeni crtaci a u zadnjih dva meseca je bukvalno svaki nije se odvajo od TV. Negovori, nerejaguje na to kad ga zovemo kao da nezna svoje Ime. Sta raditi? Sem sto Sam mu ukinula tv.

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA