Bakterije komplikuju virusne infekcije

Ambulante su pune pacijenata sa respiratornim tegobama. Kod starijih retko “skače” temperatura, ali su skloniji bronhitisu i bronhopneumoniji, dok mlađi kod lekara dolaze uglavnom zbog visoke temperature

Doktorka Nevenka Dimitrijević, lekar Doma zdravlja “Voždovac”, objašnjava da se ove komplikacije razlikuju u zavisnosti od životnog doba pacijenta:

– Kod starijih, virusna infekcija u početku se ne ispoljava visokom temperaturom i bolovima u mišićima i zglobovima. Oni kod lekara dolaze zbog osećaja malaksalosti i otežanog disanja, a najčešće im se dijagnostikuje bronhitis ili bronhopneumonija. To je posledica slabijeg imuniteta, tako da se posle infekcije virusom, vrlo brzo pojave i bakterije.

Među mlađima prisutna je izrazito visoka temperatura, a lekarsku pomoć traže zbog bolova u grlu i otežanog gutanja, a neretko i bolova u uhu.

– I ova stanja su posledica pojave bakterija, jer je imunitet narušen nekim od virusa koji su trenutno u cirkulaciji, pa se i bakterije lakše umnožavaju – kaže dr Dimitrijević.

Ove bakterijske infekcije zahtevaju lečenje antibioticima, ali samo po preporuci lekara.

– Ono što sami pacijenti mogu da urade jeste da snižavaju temperaturu kada premaši 38 stepeni Celzijusa, da piju što više tečnosti i da miruju – navodi naša sagovornica. – U slučaju pojave dodatnih tegoba potrebno je da se uradi snimanje rendgenom, laboratorijske pretrage urina i krvi i po potrebi bris grla, nosa ili uha da bi se propisao odgovarajući lek.

UPALA PLUĆA

Bronhopneumonija je upala pluća koju ne izaziva jedna vrsta bakterije, već više ovih mikroorganizama. Zbog toga je lečenje neophodno, a naročito ako pacijent boluje od neke hronične bolesti. Iskašljavanje zelenkastog ili žućkasto obojenog sekreta, naročito kod starijih, trebalo bi da probudi sumnju na prisustvo ove upale pluća, jer ona se razvija vrlo postepeno uz neosetno povišenu telesnu temperaturu.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram