Antibiotici u terapiji crvenog grla kod bebe

Ako je grlo “baš crveno” (a to nije često) PRE davanja leka treba uraditi bris grla, mada je šansa da je on pozitivan veoma mala! Ako se u brisu nađe bakterija koja zahteva lečenje TEK TADA treba prepisati antibiotik.

Da li antibiotik može da škodi ?

Svaki lek ima neželjena dejstva, pa i antibiotici. Ruku na srce, amoksicilin i nije neki “opasan” lek, ali ima svoje mane. Može napraviti proliv, povraćanje, a ono što je skoro redovna pojava je bujajne gljivica u ustima pa nastaje soor – kandidijaza usta koja je veoma neprijatna za bebu. To boli, pa dete slabije jede i nervozno je. Lepo se soor leči, ali zašto davati antibiotik kada za to nema razloga!

Druga važna mana antibiotika je što može maskirati težu infekciju, na primer infekciju mokraćnih kanala, što može biti veoma opasno. Infekcija se samo pritaji, pa po prestanku davanja leka ponovo se vrati, ali u još gorem svetlu.

Šta je trebalo da se uradi kod ovog deteta

Kada dete ima povišenu telesnu temperaturu u prvoj godini života OBAVEZNO treba  uraditi kompletnu krvnu sliku (dakle sa leukocitarnom formulom) i pregled mokraće.

*Krvna slika će pokazati koliko je infekcija “uzela maha”, i dati orijentaciju u pogledu uzroka povišene telesne temperature.

*Pregled urina (sediment urina) je brza anliza koja za sat – dva jasno pokaže da li beba ima infekciju mokračnih puteva. Nema drugog načina da se ovo dokaže! Kada se u urinu nađe povišen broj leukocita (leukociturija) obavezno se uzme mokraća i za urinokulturu – bakteriološki pregled mokraće koji će jasno pokazati bakteriju – prouzrokovača infekcije. Tada se uradi iantibiogram – jednostavna analiza koja pokaže koji su antibiotici najefikasniji u borbi sa tom bakterijom.

Izuzetno je važno isključiti urinarnu infekciju kao uzrok povišene temperature kod odojčeta, jer ove infekcije traže adekvatnu antibiotsku terapiju, ali i druge dijagnostičke procedure koje se preduzimaju posle sanacije infekcije, u cilju otkrivanja pravog uzroka infekcije mokraćnih puteva.

*Ako je pregled urina uredan, onda smo “na konju” jer se skoro sigurno radi o virusnoj infekciji. Ako je grlo “baš crveno” (a to nije često) PRE davanja leka treba uraditi bris grla, mada je šansa da je on pozitivan veoma mala! Ako se u brisu nađe bakterija koja zahteva lečenje TEK TADA treba prepisati antibiotik.

Ovo je primer kontraverze koja ne bi smela da bude problem, ali je dobar primer kako nepoštovanje jednostavne medicinske doktrine dovodi do sasvim nepotrebnih problema.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jako dobar tekst..a sto se tice tog neslaganja u misljenju potpuno se slazem, evo primjer moja beba od 6 mj je trenutno na antibiotiku (imao povisenu temp, blago crveno grlo, kasalj i curenje nosica) a zasto? Zato sto nasa dr kaze najvjerovatnije je u pitanju virusna infekcija ali evo njemu antibiotik da mi njeg pokrijemo za svaki slucaj ne daj boze da se sta desi..Mislim da bi bilo najbolje promijenit dr ali malo je tezs posto nemam puno izbora..i ja sad trebam svoje dijete kljukat antibioticima jer na bilo koju primjedbu od dr dobijes odgovor da je ona pedijatar a ne ja i da ona zna a ne ja..ali eto..

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Beba od devet ipo meseci je imala dva dana uzastopno temperaturu,najvisa je bila 38,6. Treci dan joj se spustila uz primenu paracetamola. Jos uvijek kaslje pomalo i curi joj ponekad nos. Vratili smo se u inostranstvo,pa je promenila klimu,i u sobi je uvek neophodno da radi klima uredjaj. Od treceg dana joj dajem antibiotik,koji je prepisala doktorica samo pregledom grla,bez analiza. To je prvi put da joj dajem antibiotik Cetvrtog dana,uvece nakon sto sam joj dala jogurt (treci dan uvodjenja) dobila je alergiju.
  Mozete li mi reci na osnovu opisanog da li je doktorica prepisala pravi lek,i da li da nastavim da joj dajem antibiotik jer nisam sigurna da li je to izazvalo alergiju ili jogurt ?

  Odgovori na komentar
  • NEMOGUĆE je procenjivati antibiotsku terapiju bez pregleda deteta!

   Alergija na jogurt NEMA veze sa antibiotikom već sa PRERANIM uvođenjem kravljeg mleka!

   Do kraja prve godine NE TREBA uvoditi kravlje mleko i prerađevine, a jedan od razloga su upravo i alergije Vaša beba NAJMANJE 6 meseci NIJE za kravlje mleko i mlečne proizvode.

   Odgovori na komentar
 3. Onda sam bila pogresno informisana da mlecne preradjevine,tipa sir i jogurt mogu da se daju i pre godine. Kravlje mleko joj ne dajem,naprotiv,jos uvek je dojim.
  Bila sam u nedoumici da li je alergiju izazvao jogurt ILI antibiotik,jer joj je oboje novo,pa nisam znala da li da nastavim sa antibiotikom.
  Zahvalna na Vasoj pomoci.

  Odgovori na komentar
 4. Ne razumem kako smo mi onda od pedijatra dobili tabelu kad se sta uvodi i tu pise od 7 meseca mlecne preradjevine..jogurt,kiselo mleko,mladi kajmak i sir.

  Odgovori na komentar
 5. Bebi 2 mjeseca necuri nosic nekaslje temperatura bila 38 skinuli sa patacetamolom. Ali ae buni na flašicu lada guta. Verovatno ga boli grlo. Sta da uradim. Srdačan pozdrav.

  Odgovori na komentar
 6. Ja ne znam kako je moguće da govorite da se mlečni proizvodi ne preporučuju pre godine?! Kravlje mleko se ne uvodi, međutim, fermentisani mlečni proizvodi se uvode već oko osmog meseca detetovog života. Od kada ne treba poštovati smernice “Svetske zdravstvene organizacije”? I gde se vi to školujete kada preporučujete takve stvari.
  Mame, molim vas, ne lečite decu na internetu, već nađite dobrog pedijatra i vodite dete kod njega.

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA