Više nisu problem paraziti, već zapaljenje creva: Autoimune bolesti sve češće zahvataju organe za varenje kod dece

Više nisu problem paraziti, već zapaljenje creva: Autoimune bolesti sve češće zahvataju organe za varenje kod dece

Parazitarne infekcije kod dece danas su skoro sasvim iščezle. Umesto njih, pojavile su se mnogo opasnije bolesti.

To su zapaljenska oboljenja creva, koja kada se otkriju u detinjstvu imaju mnogo težu formu, otežavaju rast i razvoj i mogu da ostave trajne posledice. Da nevolja bude veća, simptomi ovih bolesti kod dece mogu da budu skriveni ili da se ispolje kao hronična anemija, gubitak u težini, stvaranje gnojne kolekcije u analnoj regiji…

Asistent dr Ivan Milovanović, pedijatar na Odeljenju gastreonterologije, hepatologije i endoskopije, Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, kaže da se najveći broj zapaljenskih bolesti creva kod dece javlja u formi ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti:

– Obe bolesti su autoimunske i prvenstveno zahvataju sistem organa za varenje, ali mogu da se prošire i na druge organe. Dok ulcerozni kolitis zahvata debelo crevo, Kronova bolest može da se javi u bilo kom delu organa za varenje, ali i van njega, a često su zahvaćeni jetra, koža, oči, zglobovi.

U kom uzrastu se najčešće ove bolesti otkrivaju?

– Svaki četvrti do peti pacijent sa dijagnozom zapaljenske bolesti creva je dete. U proseku, bolest se javlja oko 15. godine. Dečaci nešto češće obolevaju od Kronove bolesti nego devojčice, dok je polna distribucija kod ulceroznog kolitisa jednaka.

Na osnovu kojih parametara se postavlja dijagnoza?

– Dijagnostika zapaljenskih bolesti creva je vrlo teška i složena. Sastoji se od pregleda, laboratorijskih analiza krvi, endoskopije, ultrazvuka i magneta. Dodatna nevolja je u tome što deca često nisu sposobna da objasne tegobe, kao i činjenica da se ove bolesti javljaju najčešće u doba puberteta, koje predstavlja izazov i za zdravu, a kamoli za bolesnu decu.

Koji su tipični simptomi ovih oboljenja?

– Tegobe se sastoje prvenstveno od bolova u trbuhu i dugotrajnog proliva, sa ili bez primesa krvi. Međutim, što je dete mlađeg uzrasta simptomatologija je nespecifičnija. S obzirom na to da i ulecrozni kolitis i Kronova bolest mogu da ostave trajne posledice po zdravlje, važno je da budu pravovremno dijagnostikovane i na adekvatan način lečene.

Sa kojim problemima se deca susreću kod najtežih formi bolesti?

– Oni se susreću sa tegobama koje su vezane za samu bolest. To su česti odlasci do toaleta, nekontrolisano pražnjenje, bolovi u trbuhu koji ometaju svakodnevno funkcionisanje, kao i nizak rast. Ima i različitih neželjenih efekata terapije, kao što su prolazni gubitak kose, akne, povećanje telesne mase… Osim toga, ove tegobe se javljaju u jednom od najosetljivijih perioda života, kada su i mnogo manji simptomi predimnezionirani, a zahtevi okoline oko fizičnog izgleda i uklapanja veliki. Ovakav stres dodatno može da pogorša bolest, tako da se oni vrlo često nalaze u začaranom krugu. Zato je zadatak lekara, između ostalog, da pomognu ne samo deci, već i roditeljima, njihovim prijateljima, nastavnicima, da im zajednički olakšaju život.

Kronova bolest

Kako se leče autoimune bolesti creva?

– S obzirom na to da se radi o autoimunim bolestima, osnova terapije su lekovi koji snižavaju aktivnost imunog sistema. Ovakava terapije je višegodišnja, a vrlo često i doživotna. Ponekad, kada se jave komplikacije, moraju da se podvrgnu i operativnim zahvatima.

Šta se postiže umirivanjem imunog sistema?

– Cilj terapije je da se obezbedi zaceljenje zahvaćnog tkiva, da se podigne kvalitet života i da se izbegnu komplikacije. Poslednjih decenija terapija je osavremenjena takozvanom biološkim odnosno imunološkim lekovima. To su u stvari anitela koja blokiraju zapaljenje u obolelom tkivu i dovode do zaceljenja zahvaćenih organa. Ovakva terapija dokazano daje manje komplikacija i značajno podiže kvalitet života obolelih, što je za naše pacijente naročito važno, jer bolest ne utiče samo na njih već i na kvalitet života cele porodice. Pri tome, bitno je reći da je biološka terapija rezervisana za najteže i najkomplikovanije pacijente.

Ulcerozni kolitis

Kada je potrebno operativno lečenje?

– Za razliku od prošlih vremena, danas je operativno lečenje rezervisano za komplikacije bolesti kao što su suženja ili preteće pucanje zida creva. Na sreću, imamo dobre lekove, pa su ovakve komplikacije sve ređe.

VELIKA LEPEZA LEKOVA

Ima li novih saznanja u vezi nastanka ovih bolesti?

– Zapaljenske bolesti creva su hronične i postoji međusobno prožimanje više uzroka koji su vezani za sredinu, ishranu, bakterijsku floru u crevima i genetsku predispoziciju. Što se bolest ranije javi veći je i uticaj genetike. Otkriveni su mnogi molekuli koje dovode do oštećenja tkiva creva, pa se intenzivno radi na proizvodnji njihovih blokatora u vidu antitela i malih organskih molekula. Nikada do sada nije bilo više lekova koji se koriste u lečenju ovih bolesti, niti toliko supstanci koje se istražuju. Novi lekovi za zapaljenske bolesti creva ulaze u svakodnevnu kliničku upotrebu gotovo na nekoliko godina, što nam omogućava sve kvalitetnije lečenje.

ISHRANA

Da li bi oboleli od ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti trebalo da vode računa o ishrani?

– Svakako, pogotovu što se danas smatra da je nepravila ishrana jedan od uzročnika ovih bolesti. Hrana je kod dece obolele od Kronove bolesti jedna od prvih terapijskih opcija, kada se nalaze na enteralnoj ishrani, prvih nekoliko meseci dok ne uđu u mirnu fazu bolesti. Osim toga, hrana ima ulogu i da pomaže lekovima, a način ishrane mora da se prilagodi vrsti bolesti kao i njenom stadijumu, u zavisnosti od toga da li se pacijent nalazi u aktivnoj ili mirnoj fazi bolesti.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram