80 odsto predškolaca ne ume da izgovori sva slova

Poremećaj u razvoju govora, deformiteti stopala, gojaznost i zubni karijes najčešći su problemi sa kojima tokom poslednjih godina bore srpski predškolci i njihovi roditelji.

Foto: Pixabay

Moderno doba i brz tempo života ljudski organizam oseća još od najmlađih dana, te se i kod dece u ranim uzrastima (do 6 godina) sve češće dijagnostikuju zdravstveni problemi koji su nekada bili odlika odraslog starosnog doba.

Ovi više nego poražavjući podaci govore da su dugo sedenje za računarom, korišćenje telefona i ostalih „dobrobiti“ novog milenijuma doveli do toga da mališani pored problema sa gojaznošću imaju čak i probleme sa govorom, te vrlo često ne mogu normalno da izgovore pojedine glasove i reči.

– Najveći problem današnjice je to što oko 80 odsto dece ima poremećaj u razvoju govora, te je jako važno da se do treće godine deteta uradi i logopedski tretman ne bi li se sprečili neke veće posledice. Bitno je da roditelji što pre reaguju – objašnjava za RTS dr Aneta Ivanović, pedijatar u DZ „Dr Milutini Ivković“ u beogradskoj opštini Palilula.

Za loše zdravstveno stanje dece najčešće su odgovorni roditelji, jer oni svojim primerom ohrabruju decu da prate njihov stil života, te konzumiranje brze hrane, gaziranih pića i manjak fizičke aktivnosti već u predškolskom uzrastu uzimaju svoj danak.

– Često se susrećemo i sa situacijama u kojima se kod dece dijagnostikuju deformiteti stopala, pa tada najčešće preporučujemo nošenje ortopedske obuće i obavezne korektivne vežbe koje jačaju mišiće trupa i kičme, dok kod gojaznosti savetujemo se da što pre urade sve analize, a nakon toga se dete šalje kod nutircioniste, a preporučuje se i uključivanje fizičke aktivnosti – kaže dr Ivanović.

Kao najznačajniju preventivu lekari preporučuju promenu u načinu života roditelja, dakle ukoliko roditelji praktikuju zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost deca će pratiti njihov primer i usaditi životno zdrave navike.

– Manjak fizičke aktivnosti i zatvorenost u stanovima ili kućama dovode do problema po dečje zdravlje, te mi savetujemo da deca što više budu na otvorenom, da se iz ishrane izbaci sva brza hrana i da se pojača fizička aktivnosti – zaključuje doktorka Ivanović.

Blic

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram