6 saveta za roditelje jako osetljive dece

Za osećanja osetljive dece treba imati razumevanja. Iako ste ponekad možda zabrinuti ili začuđeni zbog njihovog ponašanja, s vašim detetom je sve u redu i vrlo je važno da i vi i dete budete toga svesni.

Foto> Flickr

Evo šest stvari koje su jako osetljivoj deci potrebne od svojih roditelja, a ne umeju da ih traže:

Volite ih zbog toga što su
Ovakva deca često osećaju stvari dublje i intenzivnije od „običnih ljudi”. Velika osećajnost nije izbor, nego biološko nasleđe. Ne pretpostavljajte da je vaše osetljivo dete kao vi i da ono što odgovara vama, odgovara i njemu.
Osetljiva deca ne mogu da kontrolirašu koliko nešto duboko osećaju. Ne mogu ni da odluče da podvuku crtu i neke osećaje jednostavno odbace.
Također, jako osetljivo ne znači odmah i previše osetljivo. Iako biste kao roditelj možda želeli da vam je dete nekad veselije, društvenije i otvorenije, nemojte to forsirati jer deca ne znaju kako da oteraju te svoje osećaje koji ih muče.
Pomozite svom detetu da nauči da prihvatiti činjenicu da nije „debelokožac“ i da ga vi volite takvo kao što je.

Slušajte svoju intuiciju, ne stručnjake
Stručnjaci, lekari, psiholozi i ostali često bi sve želeli da reše i isprave te roditeljima osetljive dece preporučuju terapije, seanse, odlaske psihologu, pa ponekad i lekove. No, jako često, dijagnoze su loše postavljene jer kod jako osetljive dece se nema šta lečiti.
Lekari takođe žele na svaki slučaj staviti etiketu, a ponekad je teško shvatiti i doznati sve o detetu tokom terapije ili konsultacije koje traju jedan sat.

Naučite ih granicama
Ova deca su po prirodi vrlo brižna i osetljiva prema osećajima drugih, dok svoje zanemaruju. Roditelji bi stoga trebalo da ih nauče da je u redu ponekad staviti svoja osećanja na prvo mesto i da treba postaviti određene granice, čak i u brizi za druge. To nije sebičnost, neko zdravi razum.

Školske i grupne aktivnosti
Ako vam jako osetljivo dete kaže da ne želi da ide u školu ili na neku grupnu aktivnost, nemojte odmah pretpostaviti da je razmaženo, potrudite se da saznate zašto. Možete i pretpostaviti da se iza njegovih reči krije nešto više.
Škola je glasna, deca umeju da budu surova. Da udare, isključe nekoga, vređaju. Škola sama po sebi takođe može biti prestimulativno okruženje za vaše dete.
Jako osetljiva deca osećaju nepravdu i okrutnost svuda oko sebe, čak i ako se ne odnosi na njih. Ako vas vaše dete zamoli da taj dan ne ide u školu nego ostane kod kuće, imajte na umu da možda proživljava nešto što je previše za njega.

Slušajte
Ponekad osetljivoj deci ne treba savet, mišljenje ili dug i stimulativan razgovor. Ponekad mi je dovoljno da ih roditelji saslušaju bez dodatnih intervencija.

Držite ih blizu
Osetljiva deca traže blizinu, podršku i razumevanje svojih roditelja, koji će znati biti uz njih u kritičnim situacijama, ali i onim svakidašnjim. Jer, vi ste njihova zvezda vodilja. Ponašajte se tako!

Izvor: djecjaposla.com

Podeli:

Komentari

  1. Aleksandra says:

    Pozdrav imam malenu curu od godinu dana,jako je privrzena meni boji se nepoznatih ljudi,i nepoznatis prostora kao da se boji da cu je tu ostavit i otic,od mene ima svu ljubav uvjek joj pricam i objasnjavam ako negdje idemo u nepoznato za nju,Isto tako ako odem u drugu prostoriju isto tako jako place,ako trebam do trgovine il negdje moram se izvuc al oni se mene sjeti i place ja se nadam da ce to proc jer ima sve sto joj treba svu nasu paznju,ljubav od svijuh i nas i jos starije seke od 5 godina,od bake,i nadalje ja pocimam raditi za tjedan dana moram se vratiti poslu i nadam se da ce to proc jer to se desava vec duze vrijeme…


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA