6 razloga zbog čega je dobro da se deca igraju sama

Roditelji često osećaju grižu savesti zbog toga što svoje mališane ostavljaju same, posebno ukoliko imaju samo jedno dete. Ipak, to i nije toliko loše, a evo i zbog čega…

 dete se igra samo

Kao roditelj jednog deteta, često se dešava da osećam krivicu ostavljajući svoju devojčicu da se igra sama. Ali iskreno, nema veze da li imate jedno ili četvoro dece, jer mnoge mame ponekad imaju istu sumnju – ‘ostavljam li svoje dete često samo?’.

Međutim, učeći svoju decu da budu sama s vremena na vreme, zapravo je velika životna lekcija.

Evo nekoliko razloga zbog kojih ne treba da žalite što učite dete da bude samo:

Deca uče kako da upravljaju vremenom

Kada odrastete i radite bilo šta sami, morate da znate kako da upravljate svojim vremenom, bez nekoga ko lebdi nad vama i podseća vas šta dalje da radite. Samostalno igranje može pomoći detetu da radi u vremenskom okviru u kome će postiči šta god poželi – izgradi dvorac, pročita knjigu ili bilo šta drugo…

Uče kako da se sama zabave

Kada deca umeju sama sebe da zabave, ona ujedno grade i svoju maštu. Ukoliko je dete samo, ono može da koristi svoju maštu na različite načine, više nego kada se igra sa drugima. Jednostavno rečeno, vaše dete nema izbora nego da bude kreativno.

Shvataju da u životu nije sve uvek žurka

U životu nećete imati uvek nekoga sa kim možete da se družite, razgovarate, igrate se… Biće perioda – bilo da je to samo nekoliko sati ili dana – kada ćete biti isključivo sami. Iako se tada možete osećati usamljeno, shvatate da u životu nije uvek žurka, a to je vrlo važno da naučimo dok smo još mali.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA