3 saveta ruskog psihologa kako da detetu proces učenja ne bude stresan

Kako možete pomoći svom detetu da se prilagodi školi i učenju? Na ovo pitanje odgovore pruža Vera Jakupova, poznata ruska praktičarka i psihoterapeut.

Foto: Flickr

Pokušajte da učite sa detetom na razigran i zabavan način
Interaktivni časovi su često efikasniji od dosadnog ponavljanja naučenog znanja. Dete će brzo zapamtiti tabelu množenja, nove engleske reči ili savladati sabiranje i oduzimanje sa ljubaznim glasovnim asistentom.

Pored igara, pametni zvučnici će pomoći u izgradnji novog režima. Na primer, pametan zvučnik će ga probuditi svojom omiljenom pesmom, upaliti prijatno svetlo ili ispričati priču, čineći jutro malo ljubaznijim.

Ne preopterećujte dete i ne planirajte mnogo novih sekcija
Adaptacija kod dece se odvija na različite načine – neki se brzo uklope u školski život, drugi naglo postaju hirovitiji, a treći mogu imati problema sa spavanjem ili hranom. U periodu adaptacije važno je ne opterećivati dete rubrikama i kružićima, ne planirati mnogo novih stvari u jednom trenutku.

Bolje je uopšte ne davati prvačiće u krugove dok se adaptacija ne završi. U učionici ne samo da stiču znanja, već i sami sebi rade najteži posao: sede uspravno, pažljivo slušaju i nešto zapisuju. NJihovi mehanizmi samoregulacije se samo razvijaju, pa im se čak i jednostavne stvari, sa stanovišta odrasle osobe, teško daju. Kada dete dođe kući, nemojte žuriti da ga odmah ubacite u školu, pustite ga da jede i napravite pauzu za igru.

Manje brinite o ocenama
I roditelji i deca su zabrinuti za akademski uspeh i buduće ispite. Tako 51% roditelja anketiranih veruje da školski uspeh utiče na uspeh deteta u odraslom dobu. Ovaj pristup samo dodaje stres učenicima. Prema njenoj studiji, ispiti su na istom mestu u pogledu nivoa stresa sa domaćim zadacima i akademskim uspehom.

Ako su roditelji dobro prošli u školi, onda su očekivanja od deteta obično još veća. Roditelji se sami brinu i deca počinju da se nerviraju zajedno sa njima. U ovom slučaju, roditelji loše ocene doživljavaju kao lični poraz. Ovo nije najproduktivnija strategija.

Pokušajte da se češće udaljite iz ove trke i obratite više pažnje na vrednosti koje želite da usadite svom detetu, na glavne zadatke sa kojima se ono suočava.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA