Otvorena besplatna dečija laboratorija

Hemijske čarolije za osnovce – Najveća hemijska kompanija, BASF, predstavila je prvi put osnovcima svoje besplatne hemijske laboratorije „Kids’ Lab“- međunarodni projekat lokalno nazvan „Molekul je kul“.

Od danas, deca iz Srbije uzrasta od 8 do 12 godina imaće priliku da svake druge subote učestvuju u interaktivnim, besplatnim i potpuno bezbednim hemijskim radionicama, koje će im predstaviti važan koncept održivog razvoja.

Slogan manifestacije potpuno je opravdan: pogledi iznenađenja, dečji osmesi i zainteresovanost podstakli su moderatore i doktorante Hemijskog fakulteta u Beogradu da osnovcima predstave hemijske čarolije i uvedu ih u svet nauke. Ove radionice predstavljaju ne samo sjajnu priliku da se budući naučnici druže sa decom i upoznaju ih sa hemijom, već i šansu da deca prvi put u životu rade eksperimente i shvate kako nauka može promeniti svet.

Foto: Promo

Kroz zanimljive i interaktivne oglede na prvoj radionici, deca osnovne škole Mihajlo Petrović Alas upoznala su se sa odgovorima na pitanja zašto je bitno čuvati hranu, šta dovodi do njenog propadanja i kako da se spreči kvarenje namirnica. Ove BASF-ove radionice, koje će mališani raznih škola imati prilike da posete tokom cele školske godine, pokrenute su sa namerom da se kod dece razvije briga i interesovanje za životnu sredinu.

Foto: Promo

Za sat i po vremena, koliko je predviđeno da traju radionice, mališanima će kroz primere i eksperimente u kojima će i sami učestvovati, biti predstavljeno kakva je uloga hemije u stvaranju održivog lanca ishrane. Još od 1997. godine, kada je projekat i započet u Ludvigshafenu, širom sveta predstavljeni su brojni programi. Kod nas je pokrenut program „Keep cool“, zbog sve očiglednijeg problema snabdevanja hranom u nekim delovima sveta, naročito u uslovima izuzetno brzog rasta broja stanovnika. Deca će ne samo imati podsticaj da se „naučno opismenjuju“ i bave hemijom, već će od ranog uzrasta biti upoznata sa pomenutim problemom.

Foto: Promo

– Jedan od najvećih uzroka kvarenja namirnica tokom transporta ili skladištenja je i dalje loše rashlađivanje, te kvarenje hrane usled zagrevanja, što nas je navelo da razvijemo program koji će naterati decu da razmišljaju o ovom problemu, ali i da nauče na koji način se on može rešiti – tvrdi Mihael Štefan Nam, direktor BASF-a za Jugoistočnu Evropu.
Ova zanimljiva laboratorija dosad je posetila mališane 35 zemalja. Švajcarska, Austrija, Japan, Australija i Slovenija samo su neke od zemalja gde ovaj edukativni program privlači dečju pažnju svake godine.
Pored radionica na Hemijskog fakultetu u Beogradu, mališani će Kids’ Lab program moći da pogledaju i tokom trajanja manifestacije „Igralište za inovacije“, 25. septembra u Kombank Areni, koja se organizuje povodom proslave 150 godina BASF-a.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA