10 stvari koje vas deca mogu naučiti o skidanju masnih naslaga

Odgovore o skidanju viška telesne težine ne treba da tražite u knjižarama, u marketinškim televizijskim trikovima o najnovijim labaratorijskim istraživanjima, sportskim magazinima ili savetima zgodnih i istesanih modela koji već godinama vežbaju i paze na svoje zdravlje. Zasigurno ćete naići na neke odgovore, dobiti određene informacije, ideja i tehnike, ali najbrži način do ovakvih informacija je svakako ukoliko posmatrate svoje dete.

deca kretanje

Da li ste ikad posmatrali svoje dete potpuno zaokupljeno nekim svojim “projektom”. Deca imaju magičnu sposobnost da se ozbiljno udube u ono što rade, a da pri tom to isto ne uzimaju mnogo za ozbiljno. Na isti način i vi možete uraditi kada je u pitanju gubitak viška telesne težine. U nastavku ovog teksta predstavljamo vam neke od lekcija koje možete ubaciti u svoju svakodnevnu rutinu a tiču se načina ponašanja koja vaša deca svakodnevno rade.

1. Sve možete posmatrati kroz igru

– Vaša deca kada su mala gotovo sve posmatraju kroz igru, zašto ne biste i vi. Zašto bi svakodnevno se trudili da izvodite treninge koje ne volite, kada možete u sve to dodati malo zabave pa čak i uživati u svojoj rutini. Neke od nas motiviše mogućnost takmičenja, druge gedžeti na pametnim telefonima, treće nadmašivanje ličnih rekorda, a neke samo muzika. Pronađite svoju motivaciju i prionite na zabavu.

2. Zašto hodate ako možete da trčite

– Posmatrajući vaše dete često ćete se zapitati odakle mu toliko energije da se neprestano kreće. Svaki dan je prepun mogućnosti da poboljšate svoju kondiciju i opšte zdravlje. Zašto bi stalno sedeli ako možete da se krećete. Zašto bi išli prevozom ukoliko možete da hodate. Zašto bi išli liftom kada možete iskoristiti stepenice. Svet oko nas je prepun mogućnosti, koje je pračovek znao da iskoristi u svoju korist, da li možete i vi?

3. Kada vam se nešto ne sviđa, nemojte ga jesti

– Deca su obično jako uporna kada im se nešto ne sviđa pa će sve učiniti da to i izbegnu. Većina nas pak kada razmišlja o skidanju viška kilograma obično smatra da dijeta u stvari podrazumeva unošenje što manje kalorija u organizam. Znate i sami da nećete mnogo dugo izdržati na ovakvom načinu dijete, a pre svega nije ni zdravo. Ali ono što možete da uradite jeste da napravite spisak omiljene hrane i potražite načine na koje ih možete zdravije pripremiti i uživati bez bojazni od prejedanja ili viška kilograma.

4. Smeh je u stvari dobar osećaj

– Deca kao da odmalena znaju da smeh može ublažiti krvni pritisak, pomoći moždanim funkcijama, dati vam višak energije, i na kraju pomoći da dostignete svoje zacrtane ciljeve. Smejanje i uživanje u sebi je predivan osećaj koji će vam pomoći da ostvarite sve.

5. Vreme za sebe

– Deca najviše misle na sebe, i ukoliko im nešto ne udovoljite neće prestati sa takvim ponašanjem. Kako odrastamo više kao da ne mislimo na sebe, već iz dana u dan mehanički izvodimo mnoge stvari i ne razmišljajući da li je sve to i zaista potrebno. Bez obzira koliko ste predani porodici i svom poslu, vreme koje izdvajate za sebe je od presudnog značaja za vaše zdravlje. Ne samo da će vam pomoći da ostanete dosledni i motivisani, već ćete moći da preispitate svoj život i stavove, uraditi stvari koje ste oduvek želeli i za trenutak zaboraviti na sve probleme koji vas okružuju.

6. Tanjiri prepuni boja

– Kao što i sami umete da privučete decu tanjiru tako što ćete im od namirnica aranžirati one sa puno različitih boja i oblika, kako bi ih naveli da unose voće i povrće u dovoljnim količinama, tako i sami nešto slično možete uraditi i za vas. Ukoliko jedete zajedno sa decom, velike su šanse da ćete se zdravije hraniti a naročito ukoliko znate da će deca pratiti svaki vaš korak.

7. Uvek je zabavnije sa prijateljima

– Deca imaju tendenciju da se druže i upoznaju iznova nove drugare. Da li i vi imate potrebu za socijalizacijom. Rad sa drugim ljudima bez obzira šta je u pitanju, čini izvođenje mnogo lakšim i zabavnijim, pa pokušajte da pronađete prijatelja ili rodbinu koji će vas propratiti u svojim ciljevima.

8. Avanture se nalaze napolju, ne unutra

– Kao što i vaša deca prosto obožavaju da se nalaze vani, tako bi trebali i vi. Veća je verovatnoća da ćete sedeti i gledati televiziju kada ste unutra, a da ćete šetati i kretati se kada ste napolju na svežem vazduhu. Nije vam potrebna teretana za skidanje viška kilograma, pronađite park, iskoristite lepo vreme i prionite na posao.

9. Važno je da koristite maštu

– Kao što i vaša deca vole da maštaju, dajte sebi “mašti na volju”, zamislite da ste super heroj ili neverovatna osoba koja može uraditi sve što zamisli. Dajte sebi veru u super moći i videćete da će vas to odvesti gde god poželite.

10. Sve je moguće

– Bez straha i sumnje ili misli o neuspehu vaša deca su većinom puta spremna da izvedu neverovatne stvari, nekad i ne promišljeno. Vi sa druge strane imate ceo svet pred sobom. Ukoliko do sada niste uspeli u nečemu a rešili ste da promenite svoj način života možda je danas baš taj dan da okrenete drugi list.

Savet

Gubitak težine ne treba da bude nešto nedostižno ili samo mašta. Ukoliko probate jednu ili više gore navedenih načina razmišljanja koje vaše dete koristi svakodnevno, možete iskusiti čuda koja će bez ikakvih razmišljanja uticati na vas i učiniti da vaš život postane zanimljiviji, vi srećniji a svakako i zdraviji. Živeti zdravo postaće nešto što ćete želeti da radite svakoga dana. Savetujemo vas da počnete da uživate u sebi.

Sport okret

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA