Moj pedijatar

Ishrana i spavanje bebe od 5 meseci

Vaše pitanje:

Postovani, Imam devojcicu koja je rodjena 29. 09. 2014. sa tezinom 3 450g i duzinom 55cm, do sada je napredovala odlicno. Ali problem je sto jako malo spava, nocu se budi na 1-2 nekad 3h, a danju zaspi tokom dojenja 2 puta i odspava po najvise 30min. Zivahna je i zaspi oko 1h ili 2h, ne zna se vise ni kada jede ni kada spava. Sa 4 i po meseci sam joj po savetu pedijatra uvela prvo razblazene sokice oko nedelju dana, pa zatim kasice od voca(davala sam joj breskvu, kajsiju, jabuku i krusku i pocela sa sargarepom) Prvo sam joj davala po 3 kasicice 3-4 dana, zatim po pola kasice ujutru, odnosno kad se beba probudi negde oko 12h pola 13h , tokom dana doji kad stigne na 2h odprilike, uvece sam joj oko 18h nekoliko puta dala jos pola kasice, pa posle nje obavezno doji kao i posle svake, i tek oko 22h sam joj 3 puta dala pirincanu kasu napravljenu sa mojim mlekom, isto po savetu pedijatra. Pravila sam joj malo blazu varijantu i davala joj najvise 3 supene kasike napravljene kase. Stolica joj je postala zadnjih dana tvrdja i proredila se, kaki jednom dnevno, obicno ujutru i tvrda je bas. Zaboravih da kazem da joj posle kasica i bilo kad nudim i vodu i da popije po malo ali vise voli sok. Zadnja dva dana kako bi joj regulisala stolicu sam joj davala sok od jabuke pre dorucka(pola kasice od sargarepe i kajsije) i vodu malo vise, medjutim nista se nije regulisalo. Mislim da je muce i zubici zato sto gura cesto ruke u usta i cesa ih jako nervozno pa smo kupili gingival gel za masazu desni. Molim Vas da mi odgovorite i kazete gde gresim i rezim ishrane za bebu ovog uzrasta. Unapred sam Vam zahvalna.

Odgovor:

Prvo, odmah izbacite sokove! To se ne daje bebi, već isključivo sveže ili cedjeno voće i to NE kao napitak već kao voćna užina. Davanje soka ili voća neposredno pre doručka (ili pre bilo kog obroka ) je potpuno pogrešno.

Drugo, bebi NE treba dodavati vodu, kao ni sokove posle obroka. Sve što treba od vode je u mleku.

Beba MORA da se uobroči pa da ima pravilne intervale izmedju obroka, bez "deljenja" kašica (po pola više puta).

I ne treba žuriti sa uvodjenjem nemlečnih namirnica, a osnovne principe vidite na linku https://www.mojpedijatar.co.rs/10-saveta-za-bezbedni-pocetak-uvodenja-nemlecne-ishrane/

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram