Otitis – zapaljenje srednjeg uha kod dece

Uho se sastoji od tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Spoljni deo uha ima prevashodnu ulogu sprovođenja zvuka do bubne opne iza koje se nalazi srednje uho. U srednjem uhu postoje tri, međusobno povezane slušne koščice koje prenose vibracije sa bubne opne na unutrašnje uho.

U unutrašnjem uhu se odvija veoma složen proces prevođenja vibracija u minijaturne električne impulse koji se putem slušnog nerva sprovode u mozak. U unutrašnjem uhu se nalazi i centar za ravnotežu koji je veoma bitan u kontroli položaja tela i neophodan za normalno kretanje. Srednje uvo je Eustahijevom tubom povezano sa mestom gde se nos produžava u ždrelo, pa se tako infekcije nosa i grla lako mogu preneti u srednje uho.

 • Da li je svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uha?

Nije!

Kada se zapuši nosić, brzo se može zapušiti i Eustahijeva tuba koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakupi tečnost koja “rasteže” bubnu opnu, a to strašno boli, ali NIJE pravo (gnojno) zapaljenje srednjeg uha!

Tada detetu treba dati ibuprofen (Brufen) i sprej ili kapi za nos (Efedron, Operil P, Olynth…) – za 15-20 minuta nema više bola i dete je super! Redovi koji slede su posvećeni akutnoj (gnojnoj) upali srednjeg uha.

 • Kako nastaje zapaljenje srednjeg uva kod dece?

Infekcije nosa i grla, veoma često, dovode do inflamacije (zapaljenja) srednjeg uha. Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima koji vole da se nastane u sluzokoži nosa, pa se prošetaju i do srednjeg uva. Ovo se naročito lako desi kod male dece koja imaju kratke ušne kanale pa nije potrebno prevaliti veliki put do srednjeg uha.

Međutim, ako zapaljenski proces “uskoči” u šupljinu srednjeg uha nastaje jača upala koja se veoma često završava akutnim gnojnim zapaljenjem srednjeg uha. Iako je preko 90% infekcija gornjih respiratornih infekcija kod dece uzrokovano virusima, gnojna upala srednjeg uha uvek zahteva antibiotsku terapiju.

 • Kako bakterije stižu u srednje uho

Bakterije u srednje uho mogu dospeti iz nosa i grla, spolja, a ređe i putem krvi. Ipak, najčešći put infekcije srednjeg uha kod dece je iz nosa i grla preko Eustahijeve tube koja se i nalazi na prelazu nosa u grlo. Kod dece se retko dešava da se prvo upali spoljašnje uho odakle se infekcija prenosi preko bubne opne u srednje uho.

 • Kako izgleda dete sa zapaljenjem srednjeg uha

Skoro uvek infekcija počinje kijavicom – zapušenim nosem sa obilnim sekretom koji izlazi iz nosa, ali se i sliva niz grlo i obično dovodi do nadražajnog kašlja. Povišena temperatura se u početku ne mora javiti, ali ako do upale srednjeg uha dođe ona po pravilu raste i javlja se bol u uhu.

Starija deca umeju da se požale i da pokažu koje ih uho boli. Međutim, mala deca su veoma nervozna (kenjkava), a javlja se i karakterističan prodorni plač. Obilno se dete trgne iz sna, probudi se uz vrisak koji se nastavlja u snažan plač koji se ne prekida i pored uzimanja i nošenja bebe. Tada je i temperatura visoka – što je dete manje temperatura je veća, a deca načešće nerado uzimaju obroke. Neretko se plač pojačava pri sisanju jer se negativni pritisak u ustima (koje dete stvara da bi povuklo mleko) prenosi na bubne opne koje su zahvaćenje zapaljenjem i veoma bolne.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled srednjeg uha otoskopom – jednostavnim aparatom koji omogućava lekaru da vidi bubnu opnu. Potpuno je pogrešno postaviti dijagnozu samo pipanjem prednjeg dela uha deteta (tragusa). Neka deca koja imaju upalu uha ne reaguju na pritisak, a druga koja nemaju zapaljenje srednjeg uha vrište na pipanje uha.

Kao što smo već naglasili, nije svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uva, jer često banalno zapušenje nosa može napraviti bolni refleks u uhu bez prave upale srednjeg uva, a to se može razlučiti samo otoskopom. Zato je otoskopski pregled jedini pravi način da se postavi dijagnoza zapaljenja srednjeg uha kod dece.

Pin It


Komentari

 1. Na ovu temu sam naisla jer je sinu od 22 meseca orl spec.prepisao Flixonase zbog cestih upala uha. Uplasena sam, jer sam ja primala kortikosteroide kao beba u lecenju astme i znam koje posledice sam prosla.
  Tokom osnovne skole sam imala jako ceste upale uha i vise orl lekara mi je naglasilo da nikako ne duvam nos jer time ako je bar malo zapusen poteram sekret u usi i dobijem upalu. Kada sam prestala da duvam nos, vec sam samo brisala ono sto iscuri upale su prestale, a vi naglasavate da dete treba da duva nos

  Odgovori na komentar
  • Najvažnije je da se obavi pregled kod ORL specijaliste koji se bavi decom i da se isključi uvećanje trećeg krajnika (adenoida) kao uzroka upala srednjeg uha.

   Ako je to OK – najvažnije jeste da se nos održava prohodnim, a kratkotrajna terapija lokalnim kortoksteroidima (pod nadzorom pedijatra ili ORL specijaliste) može da pomogne.

   Odgovori na komentar
 2. Moja beba ima nepunih pet meseci.Dva dana unazad imala je temperaturu oko 37,5. Danas je pedijatar konstatovao upalu usiju i dobili smo terapiju,sinacilin a po potrebi paracetamol. Svemu je prethodio zapusen nos i upaljeno grlo. Da li bih trebala da joj cistim nos nekim posebnim rastvorom,do sada sam to cinila nistatin sprejom i pumpicom? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Sin od 15 meseci ima jako ceste upale usiju. Od poslednje nije prosao ni mesec dana i opet je dobio. Uvek prethodi gust sekret u nosu, ali nos ne curi i ne moze da se ocisti fiziomerom i noskom. Dr je rekao i da dete ima sekreta puno u usim, iza bubne opne. Postoji li nesto sto ja mogu da uradim i preveniram ove upale? Dete nije u kolektivu, redovno boravi na svezem vazduhu…
  Dr mu svaki put prepise 10 dana pancef i kapi za usi.. Da li je to prejaka terapija?

  Odgovori na komentar
  • Vaše dete MORA da pregleda ORL specijalista koji se bavi malom decom!

   Kad se upale ponavljaju, skoro sigurno postoji uvećan adenoid (treći krajnik), a to treba da proveri ORL lekar.

   NIJE REŠENJE “tovarenje” deteta antibioticima!!!

   Odgovori na komentar
   • Vodim ga svaki put kod ORL. Cak sam i menjala lekare da bih dobila drugo misljenje. Nikad nisu pomenuli bilo sta osim hronicnog sekreta iza bubne opne koji se ne leci i redovno ciscenje nosa.

    Odgovori na komentar
 4. Moja beba ima skoro godinu dana i upalu srednjeg uha,da li je normalno da dobija operil p,koji je dosta jak,prima venski longacef,a da pored toga kaslje.Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,
  Moj sin od 7 godina se dva dana da su mu zapusene usi posebno uvece pred spavanje. Inace drugih simptoma nema. Sta treba d aradimo ako se nastavi…Hvala

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,

  Cerka od 3 i po godine ima otitis i na antibiotiku je, ali me zanima da li bi uzrok infekcije mogao biti nacin duvanja nosica. Redovno ga cistimo fizioloskim pred spavanje i nekoliko dana pre upale, dete je pocelo samo jako da izduvava obe nozdrve istovremeno, to joj bilo zabavno. Ja joj, instiktivno, to nisam dala i zatvarala sam po jednu nozdrvu, ali je ona ovo uradila puno puta. Nos je, inace, bio pun, sigurno neka virusna infekcija.

  Mozda je glupo pitanje, ali razmisljam o svemu, pa i o nacinu duvanja nosa 🙂

  Lep pozdrav i hvala!

  Odgovori na komentar
 7. Postovani moja kcerka od godinu dana ima blagu upalu usiju sa upalom grla.Dobila je amoksicilin sirup na 8 h 5ml paeacetamol i ibuprofen jer je imala 4 dana visoku tem.Da li treba jos neke dodatne kapi? Ili samo fizioloski rastvor i smem li slez da joj kapam? Interesuje me da li je dozvoljeno ispirati detetu nosic sa fizioloskim ako ima upalu? Posto mi napunimo spric od 10 ml i okrenemo levo na stranu da ispadne voda pa desno tako nam je diktorka objasnila.Da ne iskomplikuje se jos vise?

  Odgovori na komentar
 8. Moja beba ima pet punih meseci i ovo joj je cetvrta upala usiju(svakom meseca po jednu upalu).Svaka upala je bez temperature i predhodi joj zapusen nos koji ja cistim fiziomerom i pumpicom belvital,ali na kraju ipak dobije zapaljenje srednjeg uha.Sta uraditi da bih izbegla sledeću upalu izuzev cisćena nosa sto već radim?Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 9. Postovani,devojcica ima 20 meseci,celo jutro je nervozna,stalno zvace dudu,prvo sam mislila da su zubici u pitanju jer joj izbijaju trojke,ali sam primetila i da joj je pojacan sekret u uvetu i ima malo jaci miris. Nosic joj ne curi. Da li je to mozda upala uveta?

  Odgovori na komentar
  • Mala je.šansa da je ovo upala uha, ali se to naprosto NE može proceniti bez pregleda. Ako je sekret iz uha zaista prisutan – pregled se mora obaviti.

   Odgovori na komentar
 10. Poštovani, dečak godinu ipo dana je dobio gnojnu upalu uha. Čim se pojavila gnoj odmah je dobio 2 antibiotika paralelno da pije Klacid i Panlav forte. Nakon 5 dana terapije gnoja je i dalje bilo, ali se dete dobro oseća objektivno (nema temperaturu, veseo je, lepo jede). Doktor prelazi na Pancef i evo već dva dana terapije sve isto, nepromenjeno, gnoja i daje ima. Moje pitanje je šta u slučaju da Pancef ne pomogne i koji bi mogli biti dalji koraci u lečenju? Koliko je ovo opasno stanje? sve ukupno traje nedelju dana.
  Hvala puno i srdačan pozdrav!

  Odgovori na komentar
  • Ako NEMA boljitka ni narednih dana, dete MORA da preglda ORL specijalista kji se bavi bebama i malom decom. U Beogradu je najbolje mesto Institu za majku i dete!

   Odgovori na komentar
   • U redu, hvala na komentaru. Trenutno ga vodi Orl specijalista iz doma zdravlja u Novom Sadu, a ako do sutra ne krene na bolje preduzećemo dalje korake. Da li lako dolazi do komplikacija kod ovakvog stanja?

    Odgovori na komentar
 11. Postovani, moje dete ima upalu uha i dobilo je terapiju…temperaturu nema samo je imalo bolove u uhu i glavobolje u predelu oko uha…moje pitanje je da li treba da izbegava sportske aktivnosti za vreme terapije ili slobodno mogu da ga vodim na treninge (dzudo)?

  Odgovori na komentar
 12. Postovani,devojcica koja ima 8 god. kao beba od 6 meseci zbog jake infekcije, doslo je do pucanje bubne opne, i tada primenom antibiotika doslo je do zalecenja, i od tada do uzrasti od 7 god. dete nije imalo nijednu upalu uha. Ali evo ove zime je opet uho procurilo, i doktor kaze da perforacija nije zatvorena, i posle nekoliko ponovenih infekcija ovih meseci, doktori kazu da jedino najbolje reshenje je operacija tympanoplastika. Pa htela bih da cujem i vise mislenje, dali da obavimo tu operaciju ili da ostavimo jos neko vreme, dali moze da zaraste, (znaci da ponovim, devojcica ima 8 god)

  Odgovori na komentar
 13. Postovani,mojoj bebi od 6I po meseci u gradskoj bolnici su rekli da ima pocetnu upalu levog uha I prepisali su mu pancef,al posto vec pije cefaleksin kao terapiju mogu li da mu povecam dozu na 5ml cefaleksina,da mu ne skodi toliko antibiotika

  Odgovori na komentar
 14. Jana
  Imam pitanje za pedijatra. Moj sin ima 12 meseci i 16 dana , pre cetiri dana mu je orl specijaliata u Zemuskoj bolnici dijagnoatikovao upalu uha nakon sto je zbog temperature 39 poslat iz doma zdravlja na institut za majku i dete pa odatle u Zem. boln. I na osnovu samo pregleda receno je da ima upalu uha , bez krvne slike , prepisan mu je pancef i panadol . Ja sam samoinicijativno mu uradila krvnu sliku sledeci dan , i pedijatar kaze da je to virus a pri tome naglasavam da nema nikakvo curenje iz nosa niti mu je grlo crveno niti kaslje. I pedijatar je bila zacudjena sto mu je prepisan antibiotik. A ja sam skroz zbunjena i uopste ne znam kome da verujem. On svakako pije taj pancef ali se bojim da li moze da ima neke posledice od toga ako kao sto kaze pedijatar mu nije ni bio potreban? I bio je ponovo kod orl koja je rekla da treba da pije.

  Odgovori na komentar
  • Sadse tu NIŠTA ne može uraditi (a ni kometarisati) osim da se terapija sprovede do kraja.

   Mislim da, u buduće, Vaš pedijatar procenjuje potrebu za antibiotskom terapijom, imajući u vidu da kod virusnih infekcija antibiotici NE pomažu!

   Odgovori na komentar
 15. Ivan ivanovic 05.08.2016 u 17:46

  Ja imam upalu uveta, kao da sam otisou kupatilo tako se cuje neobicno sada mi malo bolje ali nije to to pijem tabletu i stavljam kapi na uvo, JA MISLIM KADA SAM BIO NA BAZENU ILI JE IMALA BAKTERIJA JA NZM SRAME AKO NE POCNEM DA CUJEM DOBRO

  Odgovori na komentar
 16. Postovani,primetila sam da moja beba od dva meseca ima cudno ponasanje…Odbija da sisa ali adaptirano mleko na flasicu zeli,verovatno joj je lakse kada vuce..Baca glavicu na jednu i drugu stranu,trlja je od podlogu,ruke stavlja gura ka licu i ide njima prema usima,ne zeli uspravno naslonjena na mom ramenu,iznenada zaplace.Da li su to simptomi bolova ili upale uha?Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Ovo NISU simptomi upale srenjeg uha kod bebe ovog uzrasta!

   Šta je uzrok – nemoguće je proceniti bez pregleda, ali nije nemoguće da zubići guraju desni (u “dubini”, pa ne moraju da se vide i izbiju)

   Odgovori na komentar
 17. Moje dete ima 10 godina i hronicnu upalu srednjeg uva.Usi su po malo curkale.Dr.kaze da je bubna opna ostecena…a ima i Stafilokoku u nosu.Pije panklav.Ima li razlog za brigu i da li je to izlecivo?

  Odgovori na komentar
  • Vaše dete MORA da.leči i prati ORL specijalista koji se bavi decom! Sve detalje oko lecenja i prognoze naprosto morate razmotriti sa ORL specijalistom.

   Ovako složeni problemi se ne mogu rešavati bez pregleda i praćenja deteta.

   Odgovori na komentar
 18. Postovani, moja devojcica ima 19 meseci i pre 11 dana joj je konstatovana upala bubne opne i kanala desnog uha i zacetak upale bubne opne levog uha,. doktor ORL joj je prepisao sinacilin 7 dana, tobradex u usi 3 puta dnevno i fiziomer ispiranje 3 puta dnevno, otisli smo nakon 7 dana na kontrolu, levo uho je u redu ali desno nije imalo pomaka. prepisan joj je palitrex narednih 7 dana i jos tobradex 3 dana, dodat je broncamil sirup i hloramfenikol u nos 2 puta dnevno i opet receno da dodjemo za 7 dana. mi nismo cekali toliko otisli smo za 3 dana jer nije bilo poboljsanja, doktorka je rekla da je ista situacija i rekla da nastavimo sa palitrexom. tek na moje insistiranje je rekla da ce mi predloziti uzimanje brisa i krvi…odatle smo otisli privatno i isto su konstatovali zapaljenje desnog uha i izvadili krv. crp je u granicama normale a leukociti su 9500…sta nam je ciniti?ja sam samoinicijativno prestala da joj dajem antibiotike da bih mogla da joj uzmem briseve. da li je mogu ce da je virus?da li bi bilo dobro i mokracu izvaditi?sta dalje?koji ozbiljniji pregled mogu da uradim?

  Odgovori na komentar
 19. Imam sina od 16 meseci.Vec sest meseci ima nagomilan sekret iza bubne opne.Svakog meseca ga vodimo na kontrolu u IMD.Probali smo sve moguce preparate koje su doktori preporucivali,vodili ga i na more ali jos uvek nista.Predlazu nam operaciju 3 krajnika i cevcice.Moje pitanje je dali postoji jos nesto sto bih mogla da uradim da do operacije nedodje?

  Odgovori na komentar
 20. Postovani, prvo cu vam se kao sajtu koji postoji odati veliko postovanje i zahvalnost zasto ste tu. Drugo, potrebno mi je Vase misljenje,djevojcica od dvije godine(moja kcer) imala je curenje sekreta (pojacano) iz nosa i to tokom cijele prosle sedmice da hi u subotu tokom noci preplakala drzeci se za lijevo uho. Dala sam joj paracetamol od 5 ml, nisam imala kapi za nos a posle toga je oko 5 casova zaspala jer sam tada pronasla savjet na vasem sajtu. Sledeci dan nije se zalila na bol samo sam joj izvlacila sekret pumpmicom i ispirala fizioloskim. Jutros (ponedeljak) odvedena na pregled pedijatru i pregledao je i rekao da ima blagu upalu srednjeg lijevog uha i prepisao Cefaclor 5ml na 12 casova. Da li je antibiotik bio neophodan i od sutra pocinjem sa terapijom pa ne znam da li trujem dijete sa antibiotikom a mogla se i manje invazivna terapija primjeniti.Pri tome dijete nije imalo temperaturu. JEDAN DAN TOKOM PROSLE SEDMICE IMALA JE 37.3

  Odgovori na komentar
  • Umesto paracetamola dajte ibuprofen (Brufen)m 2 do 3 puta na dan, uz otpušavanje nosića, naredna 2 do 3 dana.

   Ako se bolovi pojačavaju i pored ove terapije – ima smisla da se daje antibiotiik. MNOGO je veća šansa da će dete biti dobro BEZ antibiotika.

   Odgovori na komentar
 21. Postovani,dete od cetiri godine imala temperaturu 1 dan 39,sutradan joj je jako procurio nosic a nakon tri dana se uvece kad je zaspala probudila i zalila na bol u desnom uvetu.Dala sam joj brufen i ona je nakon 20 min.zaspala.Vise se nije zalila da je ista boli.Ipak sam je sutradan odvela pedijatru koja joj je prepisala sirup Rinasek na kojem lepo pise da nije za decu ispod sest godina i kapi za usi dexamethason-neomycin na kojem takodje stoji da je namenjen odraslima,ja zaista neznam da li jE pametno i neophodno ovo davati tako malom detetu.Iz staha joj nista od ovoga nisam dala ali se plasim da joj ako ne lecimo uvo moze doci do komplikacija.Molim vas posavetujte me sta dalje ciniti?Unapred zahvalna !

  Odgovori na komentar
 22. Poštovanje, devojcice od 4 godine je imala ceste upale srednjeg uha koje su se zavrsavale curenjem gnoja iz uha. Nikada nije praceno temperaturom. Orl joj je izvadio treci krajnjik i probusio bubne opne, nisu stavljene cevcice jer je receno da za tim nema potrebe. Od operacije je proslo mesec dana i devojcici se opet javila bol u uhu koje je ponovo procurelo. Ici cemo kod orl ponovo ali mene interesuje zbog cega se to i dalje desava i sta uraditi da do toga ne dodje opet. Hvala Vam puno

  Odgovori na komentar
 23. Postovani,sta ciniti?Dete mi je dobilo upalu levog uha,pre dva i po meseca.Dobija od strane lekara orl amoksicilin.nakon tri dana po prestanku terapije,bol se nastavlja.Ponovo odlazim kod orl u gradsku bolnicu,gde me dr ubedjuje da je normalno da se javi ponovo upala i dobijam tridox destet dana.Sedam dana po prestanku terapije,dete dobija ponovo upalu,gde dobija panklav.Sada 4 dana po prestanku dobija upalu oba uveta i dobija pancef.U toku terapije,place ,temp 38,2 bol ne prestaje.Ponovo odlaxim kod orl i kaze mi bice bolje za par dana.Naravno nije bilo bolje.U utorak prekida terapiju sa pancefom,u cetvrtak orl dr.kaze sve u redu,a u petak tj.naredni dan,u Pasterovoj orl dr,kaze upala oba uveta i prepisuje peti antibiotik za samo dva i po meseca.Zasto bi mu taj novi antibiotik pomogao?Krajnici su mu besprekorni!Kome verovati?Gde ici?Znam da mi ni Vi ne mozete pomoci.U ocaju ,nalazim pomoc u alternativnoj medicini.Ako bude detetu bolje,javljam,pa makar da pomognem drugim majkama ,koje imaju slicne probleme.
  Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Vama treba ORL specijalista koji se bavi decom!

   Predlazemo Institut za majku i dete koji ima vrhunsku ORL ekipu.

   NIJE rešenje da se daju ovoliki antibiotici!

   Odgovori na komentar
 24. Postovani, dete ima visoku temperaturu vec dva dana, izmedju 37 i 39, pri tom se zali na bolove u levom uhu. Davala sam joj Block Max i po jednu kap u uho Otol H. Izbegavam odlazak lekaru zbog nemarnosti istih, posto su joj proslog puta kada je imala temperaturu uradili pogresno krvnu sliku čak dva puta. Hvala unapred i pozdrav.

  Odgovori na komentar
 25. Postovani Moja beba od 16 meseci ima upalu uha, dr je dala panklav, preko ibalgina 2 dana ne pada temperatura ispod 38, a ide i do 39 , danas je primila penicilin, dr je rekla da joj ukapavam kapi otol H, e sad na njima pise da nisu ispod 2 god, koliko puta na dan da joj kapam ? Hvala

  Odgovori na komentar
 26. Postovani,moja beba ima 4meseca..ima zapaljenje spoljasnjeg uha..lekar joj ke prepisao sirup Sinaclin na 8h po 2ml.. zanima me da li je ta doza u redu za tako malu bebu?

  Odgovori na komentar
 27. Poštovani,
  Sin ima 5 godina i 7 meseci. Danas se požalio da slabije čuje na desno uvo. Pre 10 dana imao je virusnu prehladu, koja je isla sa temperaturom do 40. Javio se I nadrazajni kasalj koji se narocito pojacavao nocu. Na pregledu su mu pluca bila cista, krajnici malo uvecani I oblozeni belim naslagama. Pedijatar nam je rekao da je to od temperature i da se radi o virusu. Temperatura je posle 5 dana prestala, ali se nadrazajni kasalj I dalje nastavio. Mi smo samoinicijativno uradili krvnu sliku I bris grla. Krvna slika je osim uvecanih trombocita 479 bila u granicama normale. Crp 0,1. Bris grla uredan.
  Temperatura je posle pet dana nestala, nadrazajni kasalj se proredio, grlo ga ne boli, kao ni usi, osim sto se od danas zali da slabije čuje na jedno uvo. Dobrog je raspolozenja.
  Da li ova zapusenost uva moze biti pocetak upale ili će se uvo vremenom samo otpušiti!? Da li potrebno ukljuciti antibiotik? Izvinte sto sam bila opširna. Unapred hvala na odgovoru!

  Odgovori na komentar
  • Ako i sutra uho bude zapušeno MORA se obaviti otoskopski pregled – kod Vašeg pedijatra ili ORL specijaliste. To je jedini način da se utvrdi o čemu se radi.

   Do tada da upotrebite sprej za nos (Operil P) večeras i ujutro, kao i Brufen (ako dete nije alergično).

   Odgovori na komentar
 28. Postovani,
  Moja beba ima tri i po meseca i od samog rodjenja ima pojacan sekret u ustima medjutim sada je on intenzivniji i krenula je sa produktivnim kasljem. Nalaz na plucima je bio uredan. Nosic joj nije zapusen, cistim ga fizioloskim rastvorom i adapterom, mada sam danas uspela da izvucem bistar, lepljiv sadrzaj. Nocu ne spava mirno, sve to je jako iritira, postala je jako placljiva, ne odbija adaptirano mleko. Imamo zakazanu redovnu kontrolu za tri dana ali ja se bojim da se stanje ne pogorsa. Sta da radim? Unapred hvala!

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.