Otitis – zapaljenje srednjeg uha kod dece

Uho se sastoji od tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Spoljni deo uha ima prevashodnu ulogu sprovođenja zvuka do bubne opne iza koje se nalazi srednje uho. U srednjem uhu postoje tri, međusobno povezane slušne koščice koje prenose vibracije sa bubne opne na unutrašnje uho.

U unutrašnjem uhu se odvija veoma složen proces prevođenja vibracija u minijaturne električne impulse koji se putem slušnog nerva sprovode u mozak. U unutrašnjem uhu se nalazi i centar za ravnotežu koji je veoma bitan u kontroli položaja tela i neophodan za normalno kretanje. Srednje uvo je Eustahijevom tubom povezano sa mestom gde se nos produžava u ždrelo, pa se tako infekcije nosa i grla lako mogu preneti u srednje uho.

  • Da li je svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uha?

Nije!

Kada se zapuši nosić, brzo se može zapušiti i Eustahijeva tuba koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakupi tečnost koja “rasteže” bubnu opnu, a to strašno boli, ali NIJE pravo (gnojno) zapaljenje srednjeg uha!

Tada detetu treba dati ibuprofen (Brufen) i sprej ili kapi za nos (Efedron, Operil P, Olynth…) – za 15-20 minuta nema više bola i dete je super! Redovi koji slede su posvećeni akutnoj (gnojnoj) upali srednjeg uha.

  • Kako nastaje zapaljenje srednjeg uva kod dece?

Infekcije nosa i grla, veoma često, dovode do inflamacije (zapaljenja) srednjeg uha. Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima koji vole da se nastane u sluzokoži nosa, pa se prošetaju i do srednjeg uva. Ovo se naročito lako desi kod male dece koja imaju kratke ušne kanale pa nije potrebno prevaliti veliki put do srednjeg uha.

Međutim, ako zapaljenski proces “uskoči” u šupljinu srednjeg uha nastaje jača upala koja se veoma često završava akutnim gnojnim zapaljenjem srednjeg uha. Iako je preko 90% infekcija gornjih respiratornih infekcija kod dece uzrokovano virusima, gnojna upala srednjeg uha uvek zahteva antibiotsku terapiju.

  • Kako bakterije stižu u srednje uho

Bakterije u srednje uho mogu dospeti iz nosa i grla, spolja, a ređe i putem krvi. Ipak, najčešći put infekcije srednjeg uha kod dece je iz nosa i grla preko Eustahijeve tube koja se i nalazi na prelazu nosa u grlo. Kod dece se retko dešava da se prvo upali spoljašnje uho odakle se infekcija prenosi preko bubne opne u srednje uho.

  • Kako izgleda dete sa zapaljenjem srednjeg uha

Skoro uvek infekcija počinje kijavicom – zapušenim nosem sa obilnim sekretom koji izlazi iz nosa, ali se i sliva niz grlo i obično dovodi do nadražajnog kašlja. Povišena temperatura se u početku ne mora javiti, ali ako do upale srednjeg uha dođe ona po pravilu raste i javlja se bol u uhu.

Starija deca umeju da se požale i da pokažu koje ih uho boli. Međutim, mala deca su veoma nervozna (kenjkava), a javlja se i karakterističan prodorni plač. Obilno se dete trgne iz sna, probudi se uz vrisak koji se nastavlja u snažan plač koji se ne prekida i pored uzimanja i nošenja bebe. Tada je i temperatura visoka – što je dete manje temperatura je veća, a deca načešće nerado uzimaju obroke. Neretko se plač pojačava pri sisanju jer se negativni pritisak u ustima (koje dete stvara da bi povuklo mleko) prenosi na bubne opne koje su zahvaćenje zapaljenjem i veoma bolne.

  • Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled srednjeg uha otoskopom – jednostavnim aparatom koji omogućava lekaru da vidi bubnu opnu. Potpuno je pogrešno postaviti dijagnozu samo pipanjem prednjeg dela uha deteta (tragusa). Neka deca koja imaju upalu uha ne reaguju na pritisak, a druga koja nemaju zapaljenje srednjeg uha vrište na pipanje uha.

Kao što smo već naglasili, nije svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uva, jer često banalno zapušenje nosa može napraviti bolni refleks u uhu bez prave upale srednjeg uva, a to se može razlučiti samo otoskopom. Zato je otoskopski pregled jedini pravi način da se postavi dijagnoza zapaljenja srednjeg uha kod dece.

Pin It


Komentari

  1. Postovani,
    Mojoj bebi staroj 6 meseci tokom noci je “procurelo” uvo, bledo zuckasta tecnost koja joj je u potpunosti prekrila ulaz u usni kanal. Poslednjih par dana ima pojacanu sekreciju u nosu, nije imala povisenu temperaturu, nije razdrazljiva, ne odbija da sisa, nosic joj cistim fizioloskim rastvorom… Interesuje me sta bi moglo uzrokovati obilno curenje sekreta iz uva i koliko je neophodno obaviti orl pregled?

    Odgovori na komentar
  2. Postovani, danas sam primetila zuckastu tecnost u levom uhu moje devojcice (stara je 20 meseci). Pre 7 dana dobila je kijavicu. Pre 2 dana sam je odvela kod pedijatra i konstatovano joj je crveno grlo i levo uho puno usne masti. Pluca su joj cista. Tu i tamo se zakaslje. Dobila je terapiju: sirup Bactrim. Isti dan kad sam je vodila kod lekara popodne je povratila dva puta penastu smesu (kao da su slinice, velicine oraha) i nakon toga nos prestaje da curi. Temperaturu je drugog dana kijavice imala 37.6 i nije se vise vracala. U okotobru prosle godine imala je operaciju ugradjivanja cevcica u oba uha zbog upale kosti iza desnog uha. Moram da napomenem da nikad pre operacije nije imala problem sa usima. Nikad nije imala upalu uha. Kijavicu i curenje nosa, eventualno crveno grlo je bilo sve od cega je bolovala pre i posle operacije. Upali kosti iz uha prethodila je temperatura od 40. Pedijatri nisu konstatovali upalu kosti ili uha sve dok je na svoju ruku nisam odvela kod specijaliste. To jutro uho joj je bilo klempavo i jako crveno iza uha. Sve ovo vam pisem kako bih Vas upoznala sa detetovom istorijiom. Moje pitanje glasi da li je tecnost iz uha opasna? Ne reaguje na moj dodir uha, lepo jede, lepo spava, nije neraspolozena. Inace dete ide u vrtic (ne trenutno jer je prehladjena). Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru. Srdacan pozdrav.

    Odgovori na komentar
  3. Postovani….sin je operirao treci krajnik zbog cestih gnojnih upala usiju i loseg nalaza timpanograma. 4mj nakon operacije je bio potpuno zdrav a onda opet noc puna boli i jutro sa gnojem u uhu i na jastuku… jako sam razocarana i pitam se jeli vrijedila operacija?! hocemo li i dalje imati iste muke?
    Samo da napomenem,dijete ima nepune 4g ,zna piriti nos, puno ljepse i razgovjetnije prica nakon op,timpanogram nam je sada odlican. Nos je ovaj put bio potpuno prohodan iako je zadnjih tj dana pred upalu poceo suho kasljati… Molim vas vase misljenje,kad cemo se rijesiti gnojnih upala usiju? 🙁
    Lp,Martina

    Odgovori na komentar
    • Ponekad se ovo može desiti i posle vađenja 3.krajnika, ali to NE znači da se on “vratio”!

      Svakako je jedini način da se ovo ispravno proceni pregled ORL specijaliste.

      Odgovori na komentar
  4. Postovani, beba od 5 i po meseci u poslednje vreme ima neprijatan miris iz jednog uha iz kojeg se luci i malo vise cerumena. Ne pokazuje nikakve znake da ga to uho boli.

    Odgovori na komentar
  5. aleksandrarelja 21.04.2017 u 19:41

    Mi smo danas isli kod pedijatra, sincic ima 7 meseci…noc pre je imao temperaturu..ujutru neraspolozen, bez apetita, spava mu se ali samo ako ga neko drzi..i jeca u snu..doktor je ustanovio, posto je to kasnije preslo u vristanje i neutesno plakanje , da se radi o upali.levog uha. Prepisan nam je paracetamol na 6h po 3ml i sinacilin na 8h po 2 ml.. moje pitanje za vas je, jer njega od vriske nisam cula, koliko dana se daje i da li treba ukljuciti probiotik..ako treba, da li probiotik ide pre antibiotika ili posle. Hvala

    Odgovori na komentar
    • Probiotik ŠTO pre da.se počne!

      PROBIODROPS je odličan izbor, a NE treba ga davati istovremeno sa antibiotikom (da prodje par sati od doze antibiotika).

      Najmanje 7 dana se daje antibiotik kod upale srednjeg uha.

      Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.