Gliste napadaju – entrobijaza

Pri samom pominjanju crevnih parazita («glista»), kod mnogih ljudi se stvara osećaj nelagode. Iako u najvećem broju slučajeva medicinski problemi koje izazivaju paraziti nisu veliki, oni su odvajkada bili sinonim za nedovoljnu higijenu. Sama sumnja da dete «ima gliste», često roditelje dovodi do očaja. Da li baš uvek mora da bude tako?

 • Koja glista najčešće napada decu

U mnoštvu crevnih parazita koji mogu da nasele digestivni sistem deteta i odraslih, svakako postoje i oni koji izazivaju ozbiljnije, pa čak i hronične zdravstvene probleme. Načini prenošenja i ulazna vrata parazita u organizam, simptomi koje izazivaju, kao i načini lečenja su vrlo različiti. Imajući to u vidu, posebno ćemo pomenuti parazita koji ne izaziva značajne zdravstvene probleme, ali koji ima najveći praktični značaj, budući da je učestalost javljanja kod dece višestruko veća nego kod svih ostalih zajedno. To je Enterobius vermicularis.

 

 • Kako parazit stigne u detetov organizam

Da bi se dete «inficiralo» ovom vrstom parazita, nisu potrebni posebni uslovi, kao ni kontakt sa životinjama. Dovoljno je igranje na otvorenom prostoru ili zaprljanim predmetima i, naravno, prljave ruke koje se prinose ustima. Tako uvek počinje priča o ovim dosadnim životinjicama.

 • Kako crvići izgledaju

Crvići brzo naseljavaju tanko i debelo crevo domaćina, najčešće deteta koje ne pere redovno ruke. Crvići su mali i bledi, muški primerci su veličine oko tri do pet milimetara, a ženski oko osam do 13 milimetara – oni su i pokretljiviji, a njihovo prisustvo je nekada moguće otkriti i u stolici, golim okom.

 • Kada posumnjati na ovu bolest

Odlika životnog ciklusa ove napasti je polaganje jaja van creva, a kao idealnu regiju pokretljiva ženka bira kožu oko analnog otvora. Polaganje jaja se vrši obično noću, što dovodi do osnovnog, najvažnijeg, a najčešće i jedinog simptoma bolesti, bolje reći prisustva ovog parazita – dete se intenzivno češe oko čmara. Ako sam čin češanja i svrab, na koji se dete nekada žali, a nekada ne – promakne roditeljima, obično su tragovi češanja prilično ubedljivi i uočljivi.

Dakle, ako se vaše predškolsko ili školsko dete (najčešći uzrast) žali na «svrab u guzi», ili primetite da je analna regija deteta raščešana, prvo pomislite na ovog parazita. Drugi simptomi su značajno ređi. Prisustvo ovih parazita može da izazove bolove u trbuhu, nekada jake i česte, pa čak (što je, ipak, vrlo retko) i do problema sa prohodnošću apendiksa («slepog creva»).

 • Kako se postavlja definitivna dijagnoza

Parazitološkim ispitivanjem, a najjednostavnije je uraditi perianalni bris.

Sama tehnika uzimanja materijala se razlikuje u odnosu na druge briseve, na primer ždrela ili nosa, i podrazumeva uzimanje otiska analne regije na lepljivu traku, nakon čega se posmatranjem pod mikroskopom dokazuje prisustvo jaja ili (ređe) odraslih jedinki ovog crvića.

 • Mogu li se zaraziti ukućani i druga deca

Infekcija Enterobius-om uglavnom ima higijensko-epidemiološki značaj. S obzirom na opisan životni ciklus samog parazita, infekcija se relativno lako širi na ostale ukućane (rukama, posteljinom, predmetima), ili na drugu decu u kolektivu (na isti način). E, tu pomaže perianalni bris. To je osnovno dijagnostičko sredstvo kojim se Enterobius dokazuje. Ova vrsta brisa se uzima pri upisu dece u kolektiv, pri redovnim bakteriološkim kontrolama u kolektivima, kao i uvek kada postoji sumnja na prisustvo ovih parazita.

 • Može li se bolesno dete pustiti u vrtić

U slučaju pozitivnog brisa, ili ako se vide crvići u stolici, savetuje se da dete ne ide u kolektiv do okončanja medicinskog tretmana!

 • Kako se Enterobius leči

Lečenje je prilično jednostavno, ali ima nekoliko pravila:

- Lekove (Mebendazol ili Albendazol) uzimaju svi članovi porodice. Uzimaju se dve pojedinačne doze leka: po jedna tableta (ili sirup) u intervalu od sedam dana, što diktira životni ciklus parazita. Tek nakon druge doze, dakle bar sedam dana nakon prve, bris može da se ponovi. Mnogi iz preventivnih razloga savetuju još jednu dozu, mesec dana od prve.

- Uvek se insistira na maksimalnoj higijeni u svim kolektivima gde je dete – nosilac boravilo (kod kuće ili u kolektivu), što podrazumeva detaljne higijenske mere vezane za posteljinu, ležajeve i predmete koje dete koristi.

- Striktno pranje ruku sprečava još jednu neprijatnost – mogućnost da osoba samu sebe ponovo zarazi unošenjem jaja sopstvenim rukama (takozvana autoinfekcija).

Dakle, kod svake sumnje da se kod deteta radi o ovoj vrsti infekcije, relativno jednostavnim metodama dijagnostike i lečenja – problem se trajno rešava, a dete i roditelji lišavaju neprijatnosti.

Dr Zoran Brajković, specijalista pedijatrije i anesteziologije

Pin It


Komentari

 1. Postovani moj sin 3,5godine ima veliku decju glistu i sinoc smo poceli da pijemo sirup. Ali posto cese guzu i povremeno se zali na bol u stomaku pretpostavljam da ima i male gliste. Da li u trenutku kada ga mnogo svrbi mogu da ga istusiram ili da sacekam da poloze jaja pa onda? (pretpostavljam da je prilicno glupo pitanje, ali znate vec koliko deleko roditelji mogu da odu 🙂 ) je l moze da se desi da ako poremetimo gliste u polaganju jaja napolju da ih onda poloze unutra pa da to bude neki problem? Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Pogolemoto devojce (5godini) ima glisti a isto taka i jas. Problemot e sto imam 8 mesechno bebence i ne znam dali jas smejam da primam nekakva terapija kako i bebenceto.
  Ve molam za mislenje.
  Blagodram i pozdrav,

  Odgovori na komentar
 3. Da li je moguce da osoba od 17 godina ima ovu vrstu gliste?
  Simptomi: u fecesu se nalaze male, bele gliste koje se krecu; bez svraba u predelu anusa; ponekad redje ili prekid u obavljanju stolice i slabiji i intenzivniji bolovi u abdomenalnom delu

  Odgovori na komentar
 4. Zdravo, sinceto e 6god i ima jajca od crevni paraziti i pie sirup, pomaloto since e 15 meseci isto i na nego mu najdoa jajca od crevni paraziti dali moze da mi kazes dali toa moze da pie nesto za isfrlanje. Blagodaram mnogu

  Odgovori na komentar
 5. Beba, 8meseci, u krvnoj slici ima blago povisene monocite 13.4 (ref. v. 5.00 -13.00) i povisene eozinofile 9.4 (ref. v. 0.00-6.00) sve ostalo je u redu, mokraca je u redu, moze li to znaciti da ima prisustvo parazita/glista? Inace, trenutno ima kijavicu, pa smo uradili nalaze, zanima nas treba li kod pedijatra sa ovakvom krvnom slikom?
  Hvala, pozdrav!

  Odgovori na komentar
 6. Da li je moguce da se glista nadje u krevetumvan organizma?Dete mi ima ceste bolove u stomaku,a danas sam u njenom krevetu videla nesto kao crvica,zivo.Zbog toga sam posumnjala na gliste.

  Odgovori na komentar
 7. u wc solji gledam male crne crve danas sam videla 2 ,mnogo male oko samtimetar -dva ali su crne ,deca mi nikad nisu imali tvrdu stolicu mada cesto jedemo suvu hranu jedan ni nepije mleko a drugi sin pije mleko iz konzerve nunukid .prvo sam otfrlila tu ideju jer je kupatilo bilo staro sad i u novo kupatilo posle upotrebe kiseline vidim crvcic crne boje deca necesu guzu ali ja imam mnogo cesto bolove i naduvanost u stomaku .strah me i da pomislim da pravi test bojim se soociti sa faktom da mozda imamo gliste mislim da pijem svako jutro sirce ili sodu dali moze pomoci uzasna je ideja da imamo gliste. molim vas za mislenje Hvala puno

  Odgovori na komentar
  • Da se OBAVEZNO uradi parazitološki pregled stolice, i ŠTO PRE počne terapija!

   Sirće NIJE LEK za gliste već MEBENDATOL (Soltric) koji Vaš lekar treba da prepiše.

   Terapija je efikasna i brza i NE treba je odlagati!

   Odgovori na komentar
 8. Imam 18 godina i danas sam prvi put u svom izmetu uocila povecu glistu roze boje.Nisam imala nikakve tegobe,osim mozda malo tvrdje stolice u poslednje vreme i svraba oko anusa.Veoma sam uplasena.Postovani,da li mi molim Vas mozete dati neki savet?
  Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
 9. Djevojčica od 4,5god ima parazite u stolici,dakle malu i veliku glistu,vec par puta se ponavlja terapija i pored pojacane higijene,redovno mjenjanje posteljina,iskuhavanje odjeće,igračaka,redovno pranje ruku,nalaz opet bude pozitivan,na granici sam ludila,djete se stalno žali na svrab guze,svaki dan se tusira…itd da ne nabrajam,naime koristili smo soltrik sirup,ima li pomoći

  Odgovori na komentar
 10. Da li se jaja parazita oko anusa mogu videti golim okom? U pitanju je devojcica od 3,5 godine i veceras posle kupanja sam uocila kao bele tackice oko anusa.

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.