Bronhiolitis

Malo toplo, malo hladno, tako se “zaleću” i bolesti disajnih organa.
Ovog puta vam pišemo o bolesti – bronhiolitisu, koja se pretežno javlja kod beba, ali baš starija deca (kao i odrasli) mogu doprineti nastanku ove neprijatne bolesti.

bronhiolitis

 • Kada se treba javiti pedijatru?

Zapušen nosić kod beba je gotovo normalna pojava tokom jeseni i zime, pa to nije razlog za trčanje kod pedijatra. Treba lepo otpušavati nosić fiziološkim rastvorom, i to je sve. Nema mesta panici, jer to nije bronhiolitis.

Ipak, ima situacija kada roditelji  treba da se bez odlaganja jave pedijatru. Srećom, ove situacije nisu toliko česte, ali ih treba prepoznati i brzo reagovati:

-   Izraženo šištanje sa uvlačenjem kože na dnu vratića i između rebara je znak velike muke i borbe za vazduh (stručno se naziva dispnea). Ovi znaci su jasan pokazatelj da je situacija u detetovim plućima prilično teška i da je bebi potrebna lekarska pomoć.

-   Ako se jasno vidi plava prebojenost usta i jezika. To je pokazatelj prekomernog nagomilavanja ugljendioksida u plućima i krvi (cijanoza), a to je znak popuštanja glavne funkcije pluća – razmene gasova. Ovo je najređi, ali i najopasniji znak, jer ukazuje na to da su i poslednji “atomi snage” detetovih disajnih mišića pri kraju, pa je zaista potrebno hitno bolničko lečenje.

-   Kada dete ima izraženo slab apetit. S obzirom da je nagon za održanjem života neverovatno jak, sva dečica kojima nos obilno curi a odbijaju hranu – sumnjiva su na bronhiolitis. Dakle, kada beba veoma loše jede, a “davi se” u sluzavom sekretu, treba je odmah odvesti na pregled.

-   Kada beba, koja je i pored velike količine sekreta bila živahna, odjednom “kljokne”, postane nezainteresovana za okolinu, mlitava i bezvoljna – treba odmah poći za bolnicu. Uvek kada beba ispolji ove simptome, znači da nešto ne valja. U ovom slučaju, radi se o veoma iscrpljenom detetu, sa izuzetno lošom plućnom funkcijom.

Pin It


Komentari

 1. Postovani, beba 6,5 meseci dobila bronchiolitis. Kaslje po ceo dan, par puta u toku noci. Pedijatar prepisao inhalacije, ujutru i uvece spalmotil, a izmedju berodual jednom. Pored toga sirup Aerogal 1ml ujutru i cetvrtinu tablete Durofilin uvece. Sinoc i jutros je primila injekciju urbazona. Da li mislite da je sve ovo previse za sestomesecnu bebu?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  beba je sa 4m ustanovljen bronhitis. Najpre je to bila obicna prehlada, terapija je bila toaleta nosa i pavle sto nije dalo ucinak, posle 3 dana ukljucen je berodual, da bi nakon 3 dana preraslo u bronhitis (berodual, pulmikor i 5 longacefa). Beba je bila 4 dana dobro, nos prohodan da bi nakon toga ponovo pocela da slinavi i povremeno kaslje. Ponovo je ukljucen berodual 10 dana, pulmikor 15 dana, pavle i flumucil. Da li ima potrebe za ovako “jakom” terapijom buduci da sada nije u pitanju bronhitis? Problem je u tome sto je nos pun sekreta koliko god ga mi cistili

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, imam jedno pitanje, djevojcica 2 ipo godine je imala bronhitis pocevsi pre jedno 7 dana bas je kasljala, sada je bolje i ponekad samo se nakaslje, ali sinoc je ispljunula malo slajma i u njemu su se vidjela 2, 3 koncica krvi, pedijatar kaze da to nije nista znacajno, ja sam ipak uplasena i molim za vase misljenje . Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Beba stara 4 i po mjeseca,prvo pocela kasljati,nos curiti i tesko disati,bez temperature, pedijatar propisao kuci inhalacije na 5 sati fiziološkom i 5 kapi Atroventa i sirup Hemomycin 4 dana po 4 ml jednom dnevno. Nakon popijene 3 terapije beba dobila temp.38.Nalazi krvi i urina uredni,da nastavimo sa sirupom i inhalacijama. Međutim u uputama za sirup Pise da je on za bakterijsku infekciju a ne virusnu,jel to znaci da ga je beba pila bez potrebe posto se kasalj nastavio?

  Odgovori na komentar
 5. MOJA beba ima tri meseca dobila je brohiolitis pre mesec dana bile smo u bolnici 7dana dobila je hemomicin 3 dana inhalacije berodualom i inekcije urbazon da smo na kraju izasle kuci i da smo izasle i dalje bolesne jos uvek kasljemo i krcimo dete lepo spava lepo jede i lepo napreduje. Otisli smo privatno dobili smo samo inhalaciju pulmikortom i nista idalje sistimo i kasljemo.Dal je moguce da medicina nema lek za bebe.Nesme nista pa kako deca da izbace taj slajm ako nesmeju nista. Osimtog urbazana koji ne pomaze nista,samo mi dete bzv mucili.Pa nisu deca igracke vec ziva dusa.Strasno i ova medicina.

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, beba ima skoro 8 meseci. Pocela je da kaslje i curi joj nos. Potpuno je izgubila apetit i vrlo malo spava i nocu i danju. Vodila sam je kod pedijatra i rekao je da ima mali bronhitis i apsolutno joj nista nije prepisao za lecenje osim fizioloskog rastvora za nos. Rekao je da ce proci za 2 nedelje. U panici sam jer ne znam sta da radim i kako da joj pomognem. Inace zivimo u Francuskoj pa ne znam da li da menjamo pedijatra ili da cekam? Molim za savet.

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.