Urinarne infekcije, presvlacenje i nega bebe

Vaše pitanje:

Dobar dan, zanima me kako da zaštitim bebu od urinarnih infekcija tj. kako je najbolje njegovati bebu, neko mi kaže mazi pavlovicevom, neko ne mazi, sad trenutno polni organ kod djecaka uopšte ne mazem jer su mi rekli prije par dana nikako ne mazi to ne smije, a prije toga patronazna rekla da mazem. . . Meni je ovo prva bebica, ima 22 dana i dojim ga i bas puno jede, za 14 dana je dodao 700gr na težini. Ali mi je problem to presvlacenje. Prvo su mi u bolnici rekli da bebu presvlacim samo prije podoja (to dođje na svakih cca 3h) ali meni beba ima stolicu za vrijeme svakog podoja i ja više ne mogu tako da ga držim, taman presvučem, podojim i on kaki i onda zaspe na kraj podoja i tek presvlacenje za 2ipo, 3 ili 4h, zavisi kad se probudi. Znaci ovako nikad nema suve pelene osim 10min od kad ga presvučem do podoja. Pa sam onda promenila i ne presvlacim ga prije podoja, već posle, nakon nekih 15-20 min ili pola sata (a nekad mi i zaspe posle podoja pa duže čekam da se probudi kako bih ga presvukla) Onda kad ga presvučem obzirom da imamo široko povijanje mnogo bljucka i uznemiri se jer je naravno ispretumban, a prejeden i desavalo se da povrati i to bas puno i na usta i kroz nos više ne znam šta mi je pametno i sa ovim srljanjem oko presvlacenja i njege plašim se da ne dobije neku urinarnu . infekciju

Odgovor:

Prvo i najvažnije - ŠIROKI POVOJ JE BESMISLICA! ! !

Bebu presvlacite kako Vama i bebi odgovara, a redovno pranje tekućom mlakom vodom uz blagu baby kupku je najbolja prevencija infekcija.
Genitalije beba (važi i za dečake i za devojčice) NE TREBA mazati kremama za negu kože. Ako se beba obilno ukaki pa "piša" dođe u kontakt sa stolicom, posle temeljnog pranja ima smisla da se ispere 3% bornom kiselinom.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram