Disfunkcionalni vaspitni stavovi – da li prepoznajete neke kod sebe ili svojih roditelja?

Na osnovu vaspitnih stavova formira se vaspitni stil, i obrnuto – posmatrajući roditeljski vaspitni stil možemo donositi zaključke o njihovim vaspitnim stavovima.

U ovom tekstu ćemo se fokusirati na stavove koji se negativno odražavaju na vaspitni stil pa tako i na sam razvoj deteta.

Prestrogi roditelji

Ovaj tip roditelja zahteva da se dete bespogovorno prilagođava njegovim krutim pravilima i ne postoji tolerancija ni za bezazlene dečije nestašluke. Uzroci ovih vaspitnih stavova leže najčešće u nezadovoljstvu sopstvenim životom i postignućem, neostvarenosti u različitim domenima, održavanju vaspitnih stavova kakve su negovali njihovi roditelji. Odnosi u ovakvoj porodici su obojeni nepoverenjem, konflikti i pridike (,,držanje predavanja’’) su svakodnevna pojava, a deca žive u stalnom strahu od kritike i kazne.

Prebrižni roditelji

Prebrižni roditelji su skloni tome da prenaglašavaju svoju roditeljsku ulogu i često zanemaruju sve ostale aspekte svog života. Stalno su zabrinuti i zaštitnički nastrojeni prema detetu koje doživljavaju kao bespomoćno i nesposobno, bez uvida u dugoročne posledice takvog stava. Dete živi ,,pod staklenim zvonom’’ – nema kućnih obaveza, roditelji uče zajedno sa detetom i u starijim razredima, rešavaju mu zadatke, pišu sastave. Ako dobije lošu ocenu roditelji zauzimaju stav da je kriv nastavnik; ako dođe do nekog konflikta sa vršnjacima zauzimaju stav da njihovo dete nikad nije krivo. Dete postaje previše oprezno, plašljivo, nesamostalno i nesigurno u svoje mogućnosti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA