Znakovni jezik za bebe- Babysigns

Nadam se da volite goste isto kao i mi 😉
E pa danas imamo još jednu veoma zanimljivu gošću, koja za razliku od prethodnih nije dugogodišnji prijatelj, već smo se povezale preko interneta i ostvarile jako lep kontakt, na moje veliko zadovoljstvo.

Natašu sam pronašla guglajući o Znakovnom jeziku za bebe (ZJzB), zaintrigirana jednom knjigom, slučajno viđenom na fejsbuku i odmah poručenom preko interneta. Dugo joj je trebalo da doplovi do mene i prvo čitanje me je bacilo u rebus- da li se američki znakovni jezik može primenjivati i kod nas? Već u FAQ je navedeno da se ZJzB razlikuju među zemljama, pa čak i u okviru jedne zemlje. I tako je mene pretraživanje dovelo do Nataše, koja mi je vrlo ljubazno odgovorila na sva moja pitanja i stavila se na raspolaganje za sva buduća. Jedno je bilo i poziv za predstavljanje ZJzB na našem blogu, koji je odmah prihvatila i evo nas tu, par reči ispred njenog teksta 😉

BABY SIGNS ®Program

Vodeći svetski program znakovnog jezika za bebe normalnog sluha

Kada smo 2009. godine dobili sina Vasila, ja sam, kao i sve novopečene majke, bila nestrpljiva da ga naučim svemu i jedva sam čekala da progovori i da počne da komunicira sa nama. Bila sam frustrirana kad je on sa skoro dve godine znao samo nekoliko reči, a i dalje je pokazivao prstom na ono što želi. Kada ga ne bih razumela šta želi, bio je često tužan, ljut, bacao stvari, dobijao napade besa.

Ne znajući šta dalje da radim, krenula sam da na internetu tražim nešto što će nam pomoći u komunikaciji. Tada sam otkrila Babysigns- Znakovni jezik za bebe. Otišla sam na njihov sajt www.babysigns.com i videla mnoštvo informacija o znakovima za bebe, kako ih naučiti, kada ih primeniti, kakvi su rezultati, čak i više ozbiljnih naučnih istraživanja sprovedenih u Americi i širom sveta. Kompletno novi svet komunikacije sa decom pre nego što progovore. Probala sam da nađem da li neko u Srbiji zna nešto o ovom jeziku, ali koga god sam pitala, svi su odmahivali glavom. Na kraju sam otkrila mamu iz Hrvatske koja se bavi Baby Signs® programom, pa sam nakon par razmenjenih poruka, poručila Baby Signs® startni paket koji sadrži osnovni materijal za učenje znakova za bebe.

Odmah smo počeli da učimo da “znakujemo” sa Vasilom. Princip je jako jednostavan, kada pričate sa detetom, uz određeni pojam (jesti, piti, mleko, igračka, spavati, pelena, kuca, maca…) istovremeno pokažete i znak za taj pojam. On je brzo usvojio i počeo da pokazuje veliki broj znakova, jer mu je motorika već bila razvijena u tom uzrastu. Počeli smo da komuniciramo znacima i bilo nam je jako zabavno. Osim toga, naša frustracija i bes zbog nerazumevanja potreba deteta su nestali. Vrlo brzo nakon početka znakovanja, Vasil je i progovorio.

Kada nam se 2011. rodila ćerka Tija, od prvih dana smo počeli da joj pokazujemo znakove. Ona je prvi znak pokazala sa sedam meseci, i to je bio znak za mleko. Sa jedanaest meseci, znala je oko trinaest znakova i komunikacija sa njom je bila pravo uživanje. Znakovni jezik je, pre svega, od velike pomoći dok deca ne progovore. Međutim, i kada deca nauče da pričaju, ovi znakovi imaju praktičnu primenu. Vasil sada ima 6 godina, Tija skoro 4, ali i dalje koristimo znakove, na primer u situacijama kad ne možemo glasno da pričamo (u bioskopu, na predstavi), ali i za učenje slova, kao i za učenje stranih jezika (dete prepoznaje značenje znaka, a samo se dodaje novi izraz za taj pojam).

http://www.babysigns.hr/znakovni-jezik-za-bebe/prednosti/

Svaka beba može da se nauči da koristi znakovni jezik.
Program je namenjen svim bebama sa očuvanim sluhom, pošto se obavezno uz pokazani znak izgovara i reč. Nema ograničenja! Bebe brzo počinju da razumeju znake, a brzina kojom će početi da pokazuju, zavisi od razvoja spretnosti prstića. Znakovi su jednostavni, prilagođeni bebama, samim tim nema komplikovanih zahvata. Program se može primeniti i kod beba sa oštećenim sluhom, i kod dece sa problemima u razvoju, ali je primarno namenjen bebama normalnog sluha u fazi pre nego što progovore.
Ono što je jako bitno, Baby Signs® program je osmišljen od strane stručnjaka za razvoj dece, Dr Goodwyn i dr Acredolo, koje se bave edukacijom i naučnim istraživanjem u ovoj oblasti preko 25 godina. Njihovo veliko iskustvo i rad su učinili da Baby Signs postane vodeći svestki program znakovnog jezika za bebe.
Vreme za koje će dete pokazati znak i brj znakova koje će pokazati su individualni. Zavise ne samo od razvojne spretnosti deteta, već i od toga koliko često roditelj pokazuje znakove koje pokušava da nauči i koliko je dete zainteresovano za komunikaciju. Ukoliko su roditelji dosledni u pogledu pokazivanja znakova, dete će ih brže naučiti. Ipak, čak i kada su roditelji dosledni, deca počnu da koriste znakove onda kada su za to spremna! Kao što je to slučaj s puzanjem, hodanjem ili nicanjem zubića, svako dete ima svoj sopstveni, jedinstveni razvojni plan i to je važno poštovati.
Prednosti korišćenja znakova su brojne, između ostalog:

  • Smanjuje suze, bes i frustracije
  • Omogućava lakše učenje govora
  • Podstiče samopoštovanje i samopouzdanje
  • Podstiče intelektualni razvoj
  • Jača vezu roditelj- dete

Iz ličnog iskustva, pored ovih prednosti, znakovni jezik je predivno sredstvo koje detetu omogućava da sa nama podeli svoj svet pre nego što progovori. Mene je fasciniralo to što su, pomoću znakova, dok sam im čitala, uvek usmeravali priču na ono što njih u tom trenutku zanima iz slikovnice. A i putovanja nisu više bila stresna kao pre, jer su bili u stanju da nam pokažu da li su žedni, gladni ili da im je puna pelena. Ono što većinu roditelja brine je da će upotreba znakova usporiti razvoj govora. To nije tačno! Brojna naučna istraživanja dokazala su da znakovni jezik pomaže razvoj govora u smislu da će dete progovoriti onog trenutka kad mu govorni aparat bude spreman. Ali, kad progovore, deca koja su znakovala imaju znatno veći fond reči nego deca koja su možda ranije progovorila, ali nisu znakovala.

Držimo radionice za roditelje i radionice za roditelje i decu, kao i obuku za instruktore. Radionica za roditelje traje 2h. Roditelji na zanimljiv način i u opuštenom ambijentu uče kako da znakuju sa decom i kako da na najbolji način koriste materijal iz startnog paketa za znakovanje kod kuće (startni paket je uračunat u cenu radionice). Na radionici im prenosimo lična iskustva, kao i iskustva roditelja koji su dolazili na radionice, a sa kojima i posle radionice ostajemo u kontaktu. Dajemo im odgovore na sva njihova pitanja vezana za znakovanje. Nakon radionice, roditeljima smo na raspolaganju za sva dodatna pitanja i ostajemo im podrška sve vreme dok znakuju sa decom.

http://www.babysigns.rs/

U organizaciji Baby signs Srbija održavaju se i radionice za roditelje i decu “Znakuj, pevaj, igraj se”. Cilj radionica je:

  • Opuštanje i zabava sa bebom
  • Prilika za upoznavanje
  • Dublje razumevanje Baby Signs® programa
  • Jednostavan način za učenje i vežbanje znakova
  • Znanje o dečijem razvoju temeljeno na istraživanjima
  • Zabavne aktivnosti kojima se podstiče razvoj

Obuka instruktora je nekoliko puta godišnje. Obuka traje dva dana. Polaznik dobija materijal neophodan za rad instruktora. Nakon obuke svi polaznici dobijaju sertifikat i postaju licencirani instruktori Baby Signs® programa za Srbiju. Roditelji mogu i samostalno znakovati sa bebom u kući uz pomoć startnog paketa koji je osmišljen tako da podstiče roditelje da znakuju u kući. Startni paket sadrži knjižicu sa uputstvom kako se znakuje, DVD rečnik sa 100 znakova, DVD animacija sa šest omiljenih znakova i brzi pregled 100 znakova.

I za kraj, imamo jedno iznenađenje za vas- POPUST 😉 i to 10% na radionice, u narednih nedelju dana uz lozinku Tičice.

Cena radionice za roditelje (bez dece) je 5000din i traje 2h, a u cenu je uključen i startni paket, pomoću koga roditelji kod kuće znakuju sa decom. Druga, u tekstu navedena radionica “Znakuj, pevaj, igraj se” je po ceni od 8000din i traje 6 nedelja, 1 nedeljno su sureti u trajanju od 1h, gde se uz igru sa bebama roditelji uče da znakuju i svake nedelje se prelazi po jedna grupa znakova (znakovi za jelo, znakovi za spavanje itd.).

Sve potrebne informacije možete pronaći na njihovom sajtu Babysigns Serbia, dok vam Nataša stoji na raspolaganju za sva vaša pitanja (izuzetno prijatna i predusretljiva), na email adresi popevic.natasa@gmail.com
Dodala bih za sam kraj 😉 da je meni ubedljivo zazvučalo sledeće- isto kao što je puzanje faza koja prethodi samostalnom hodanju, koje neminovno dolazi (ukoliko je u pitanju normalan rast i razvoj) i pritom se puzanje kao primarno kretanje napušta i nikako ne šteti hodanju, već naprotiv, samo doprinosi razvoju deteta (čitali ste možda negde o formiranju sinapsi, važnosti grube i fine motorike), što bi moja prijateljica Marija rekla- njima mozak bukvalno svetli dok pužu! E pa isto to bi moglo važiti i za znakove.
Ostajte nam dobro, zdravo i nasmejano!

Nataša, Tebi jedno veeeeliko HVALA!

Mama Tičica

Podeli:

Komentari

  1. Lidija says:

    Jos jednom mama Ticica…Ona koju redovno citam i cije tekstove na blogu sa radoscu docekujem nije razocarala ni ovaj put. Moj pedijatar kao i uvek siri znanje. Svaka cast i mama Ticici i Natasi na odlicno poucnom tekstu i vama na deljenju nama mamama.