Zatvor kod dece

Već smo pisali o problemu zatvora kod beba. Nažalost, ovo se često dešava i kod starije dece, pa smo odabrali pitanja koja su vezana za ovaj, veoma čest, problem.

opstipacija

Među roditeljima se nekako “odomaćio” termin opstipacija, iako se izuzetno retko radi o bolesti koja se ovako naziva.

 • NIJE svako otežano izbacivanje stolice opstipacija!

Kod dece se retko sreće prava opstipacija (zatvor) koja je praćena izuzetno bolnom defekacijom (izbacivanje stolice), a pražnjenje creva se dešava retko – sa razmacima dužim od deset dana.

Daleko češće se radi o funkcionalnom poremećaju pražnjenja debelog creva koje je uzrokovano lošim “prehrambenim” navikama.

 • Koji su glavni uzroci

Jednolična ishrana “osiromašena” svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i jelima koje se jedu kašikom, ali je zato “bogata” fast food konceptom, grickalicama, slatikišima i belim hlebom!

Takođe, manjak tečnosti koja se unosi tokom dana je jedan od važnih faktora koji doprinose zatvoru!

 • Šta dete treba da jede

Kada se poštuju osnovni principi raznolike i zdrave ishrane – NEMA zatvora! A kad se desi, to znači da dete mesecima ne jede kako treba. Prvi korak je da se dete opet uobroči – tri glavna obroka uz dve voćne užine je pravi ritam obroka. Doručak je temelj dana i treba da je obilan – “jak” (mladi sir ili jaja), ali uz integralne žitarice i jogurt. Ručak je “standardni” zdravi obrok, po mogućtsvu da bude kuvano jelo uz salatu od svežeg povrća “začinjenu” maslinovim uljem. Večera je “lagana”, ali opet bogata integralnim žitaricama. Između glavnih obroka sveže ili ceđeno voće (NE preterivati sa bananom)! Ovo su samo osnovni principi, a kreativnost u izboru zdravih namirnica je poželjna.

Pročitajte i Zatvor kod beba

U početnoj fazi korekcije ishrane detetu treba ponuditi i kompot od suvih šljiva kao alternativnu užinu. Ako zavoli, biće rezultata relativno brzo, mada je strpljenje neophodno kod dece koja se dugo muče za zatvorom.

Podeli:

Komentari

 1. Slavica says:

  Imam blizance sina i cerkicu tri godine.sin mi oaki redovno i normalno malo tvrdje ali normalno.a sa cerkicom imam problem vec mesec dana nece da kaki u nosu vice boli je guza a trpi dokle moze a lad ne moze ona se ukaki u gace i to sve iz vise navrata.dajem joj portolak i smeksao joj stolicu ali i dalhe je bolna.stolica joj zuta ja mislim normalna.jutros joj bila zuta sa crnim tackicama.molim vas posavetuj te me sta da radim.i da li je takav izgled stolice normalan.

  • MojPedijatar says:

   DA – to je tipično za decu koza zadržavaju stolicu.

   Idete dobrim putem – nastavite sa korekcijom ishrane (hrana bogata vlaknima, što više tečnosti, štp više svežeg voća…) – to je JEDINI NAČIN da e pomogne na duže staze!

 2. Anaa says:

  Trebam savet imam devojcicu od 3,5 god koja imA problem sa stolicom. U poetku sam mislila da ima zatvor, ali sad vidim da je u pitanju njen strah ili lenjost jer sam je videla kako se steze da bi odlozila praznjenje creva. Uvek je imala tvrdju stolicu jednom dnevno,sad zna da ne ode po 3,4 dana u vc i na kraju ode uz moju ajde da kazem prisilu,jer nemogu nikako da je nagovorim da ode da kaki…molim za savet

  • MojPedijatar says:

   Osim strpljenka i razgovora sa detetom, NEMA šta drugo da se radi.

   Podrazumeva se da dete zdravo jede i unosi dovoljno tečnosti.

 3. Zoka says:

  Dajte deci kasiku maslinovog ulja na prazan stomak..pomaze za 24h..

 4. Sava says:

  moj decak ima 14 godina i ima tvrdu stolicu vec 2 dana, i on se napreze kad ide u wc, ali nemoze da kaki i umesto toga pisa, sta treba da radim, nije se hranio najbolje i jeo je neke rostiljske kobasice, da li ce to proci i da li da pije caj

 5. jelena says:

  Moja devojcica ima 4 godine,ide u vrtic i ima pet obroka,pokvarila je stomak na i sutradan je povratila i imala jednu retku stolicu,nakon toga 4 dana nije kakila i sad se zali da je pece ili boli pa nemoze da kaki,lekar nam je preporucio klistir sto smo i uradili.posle toga je bilo malo bolje ali i dalje je boli.Molim za savet

  • MojPedijatar says:

   NE TREBA korisiti klistir!

   To je potpuno pogrešno u ovoj situaciji, dete da unosi više tečnosti, svežeg voca i hrane bogate vlaknima!

 6. Bogi says:

  Vremenom mi se crevo naduva u donjem levom delu stomaka. I nisam kakio 2 dana . imam 15 godina . Kako to da ispravim ?

  • MojPedijatar says:

   Da se poveća unost tečnosti, hrane bogate vlaknima (integralne žitarice, mahunarke…), što manje “fast food”, a što više kuvanih jela…

 7. Julijana says:

  Dete od 4 godine vec duze vreme ima tvrdu stolicu i muci se Ima bolove u rektumu..Zadrzava praznjenje creva.Bili smo kod lekara dali su mu klitir.Poslali su nas na ultrazvuk creva i pronasli su kod njega zadeblenje debelog creva i rektuma.Reki su da je to zbog zadrzavnje stolice. Treba da mu dajemo mlecnu laktozu za meksu stoicu i kontrola za 6 meseci.Zabrinuti smo zbog njega. Da li je ovo zadebljanje od 3 cm od normalna creva opasno..? Kako bi mogli pomoci nasem detetu?

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da je glavni problem upravi zadržavanje stolice – opstipacija!

   Kad se to reši i ovo zadebljanje bi trebalo da prođe.

Strana 4 od 8<<<23456>>>