Zašto se sve manje blizanaca se rađa vantelesnom oplodnjom

Nakon decenija rasta, stopa rođenih blizanaca u Americi je pala prvi put nakon 1980-ih, navodi se u novom izveštaju koji je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Broj rođenih blizanaca u 2018. je bio najmanji u posednjoj deceniji, a smanjio se za četiri odsto između 2014. i 2018. godine, piše u izveštaju.

Stručnjaci kažu da je pad uzrokovan boljom tehnologijom postupaka lečenja plodnosti.

“Promene u terapijama za povećanje plodnosti definitivno su imale uticaj”, kaže statističar Džojs Martin.

U prošlosti je više embriona istovremeno vraćano u pacijentkinje, što je povećavalo šanse da postupak bude uspešan, ali su istovremeno rasle šanse za rođenje blizanaca. Sada, lekari zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji, svedoče istim procentima uspeha, ali s manjim brojem rođenih blizanaca.

“Tehnologija je bitno napredovala. Možemo birati zdravije embrione”, pojašnjava doktor Kevin Dudi iz Centra za potpomognutu oplodnju u Teksasu.

Najveći pad rođenih blizanaca beleži se u grupi žena starijih od 40, ali značajno je smanjenje i kod onih u tridesetim godinama, prenosi index.hr. Iako mnogi sanjaju o blizancima, stručnjaci kažu da je ovaj podatak zapravo dobar za zdravlje jer su kod blizanaca “veće verovatnoće da će se roditi prerano ili umreti u prvoj godini života”.

“S medicinskog gledišta blizanačke trudnoće su generalno rizičnije”, zaključio je doktor Dudi.

b92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA