Zašto se bebe smeju?

Dr Kaspar Edimen, direktor “Bejbilaba”, radi na proučavanju smeha kod beba, a u ovoj najvećoj studiji te vrste učestovaće na hiljade porodica širom sveta.

Početna istraživanja pokazuju da se u prvim mesecima života dečaci više smeju od devojčica.
Dr Edimen sa londonskog Univerzitetskog centra Birkbek za mozak i kognitivni razvoj želi da bliže prouče šta je bebama smešno i zašto.
“Razumevanje beba pomaže nam da razumemo i svet odraslih”, kaže dr Edimen. “Bebe su mali naučnici. One otkrivaju svet i kroz njih i mi otkrivamo veliki deo sveta, takođe”.

Dečaci imaju bolji smisao za humor

Pokazalo se da dečaci imaju veći smisao za humor. Naime, oni se nasmeju gotovo 50 puta dnevno, u odnosu na devojčice koje to učine 37 puta u toku dana u proseku.

beba1

Dr Kaspar Edimen, bivši bankar koji je postao psiholog, toliko se posvetio ovom istraživanju, iako sam nema decu, da sam finansira istraživanje.
Do sada je 1.400 roditelja iz 25 zemalja odgovorilo na upitnik. “Najveće iznenađenje je to što, suprotno uvreženom mišljenju, bebe počinju vrlo rano da se smeju. Oko 90 odsto beba nasmejalo se u toku prva dva meseca”.

Smeh i suze

U prvoj godini života, smeh i suze su jedini način na koji bebe komuniciraju. “Plakanje je znak da beba želi da se nešto promeni, dok osmeh ili smejanje znače suprotno – nastavi da radiš to što radiš.”

Interesantno je, takođe, da se većina roditelja igra igara instiktivno jer bebe poseduju čudnu moć da nateraju odrasle da se glupiraju, a, na kraju, od toga svi imaju koristi.

Iako istraživanje nije završeno, pokazalo se da neke sasvim male bebe reaguju i na golicanje, što je suprotno dosadašnjem uverenju da tek malo starije bebe vole “gili-gili”.

http://www.youtube.com/watch?v=xcyfb8Qfdwc

Izvor: Žena blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA