Zašto je istezanje dobro za decu?

Mnogo toga možemo da naučimo od profesionalnih sportista, kao što su motivacija, veština i tehnika. Međutim, postoji nešto što oni praktikuju pre i posle (a ponekad i tokom) treninga ili takmičenja, a što je podjednako važno kao i poznavanje sporta kojim se bave. Reč je o istezanju.

Koja je važnost istezanja?

Istezanje je važno za ljude svih uzrasta zato što ono smanjuje rizik od povreda mišića, zglobova i tetiva, unapređuje performanse u sportovima, i promoviše zdrav način života. Kada su mališani u pitanju, istezanje im pomaže da poboljšaju fleksibilnost od najranijeg uzrasta (što se sve teže postiže kako postajemo stariji).

Prevencija od povreda: Bavljenje sportom, trčanje ili igranje na igralištu traži određeni nivo fizičke aktivnosti koji može da prouzrokuje različite povrede, ukoliko deca nisu oprezna. Istezanje koje prethodi ovakvim aktivnostima pomaže im da zagreju i istegnu mišiće i postignu ceo raspon pokreta u zglobovima. Istezanje takođe smanjuje rizik od ukočenosti tela posle treninga i drugih fizičkih aktivnosti.

Poboljšavanje performansi u sportovima: Istezanje povećava fleksibilnost, što deci omogućava da poboljšaju svoje performanse u sportskim i rekreativnim aktivnostima. Fleksibilnost je izuzetno korisna i važna za sve sportove, uključujući gimnastiku, tenis, plivanje i fudbal.

Usvajanje zdravih navika od ranog uzrasta: Kada mališani nauče kako da se istežu u detinjstvu, sa godinama će naučiti da više vode računa o svom telu i prepoznaju kada ih nešto boli.

Tipovi istezanja

Postoje brojne vežbe istezanja koje deca mogu lako  da izvedu, a da se ne povrede, pre fizičke aktivnosti:

  • Istezanje mišića lopatice: Stanite sa rukama ispruženim tako da budu paralelne sa podom. Sa palcevima koji su usmereni ka podu, savijte ruke unazad i pokušajte da spojite dlanove. Zadržite položaj uz normalno disanje, opustite ruke a onda ponovite vežbu.
  • Dodirivanje vrhova nožnih prstiju: Držite leđa prava i savijte se u struku. Dodirnite potkolenice, zatim vrhove nožnih prstiju, pa pod. To će vam pomoći da opustite mišiće zadnje lože (u zadnjem delu butine).
  • Istezanje kvadricepsa: Stanite blizu zida ukoliko je potrebno radi potpore. Obuhvatite vrh članka i povucite petu prema nazad dok ne osetite istezanje u bedrima. Zadržite položaj a onda ponovite sa drugom nogom.
  • Istezanje listova: Stanite na manjoj udaljenosti od zida. Jednom nogom blago iskoračite unapred i malo je savijte u kolenu, ruke ispružite napred i naslonite o zid. Važno je da je zadnja noga zategnuta, da leđa ostanu prava, a da stopalo celom površinom dodiruje podlogu i da je usmereno ka zidu. Zamenite noge i ponovite.
  • Istezanje tricepsa: Podignite jednu ruku iza glave i savijte je u zglobu lakta. Dlanom suprotne ruke gurajte lakat prema dole dok ne osetite istezanje. Ponovite vežbu drugom rukom.
  • Leptir istezanje: U sedećem položaju, savijte noge, a kolena raširite ka podu i prislonite tabane jedno uz drugo. Obuhvatite nožne prste rukama i koristeći laktove polako pritiskajte kolena ka podu.

Za više ideja kako da se istegnete, pogledajte video Jason Taylor Foundation:

Izvor: Novak Đoković Fondacija

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA