Više razgovora – pametnija deca: Roditelji su prvi učitelji

Kada mama i tata često, svakog dana bar sat vremena, kvalitetno razgovaraju sa decom, oni zapravo treniraju njihove neverbalne veštine, ali i sposobnost rasuđivanja, rešavanja problema

Foto> Pixabay

Što više razgovarate sa svojom decom, ona će biti inteligentnija – tvrde naučnici sa jednog njujorškog univerziteta. Istraživači su sproveli studiju koja je pokazala da je svaki dijalog odraslih i mališana lekovit.

Kada mama i tata često, svakog dana bar sat vremena, kvalitetno razgovaraju sa decom, dodeljuju im različite zadatke, sa njima raspravljaju na konstruktivan način, oni zapravo treniraju njihove neverbalne veštine, ali i sposobnost rasuđivanja, rešavanja problema i razvoja prostornog razmišljanja. Tako mališani postaju inteligentniji zreli ljudi, sa bogatim rečnikom i još bogatijom maštom.

Jer članovi porodice jesu prvi učitelji dece, a količina izgovorenih reči je različita za različite porodice. Tako neka deca čuju dvostruko više reči od odraslih oko sebe od ostalih vršnjaka.

Tim naučnika je zaključio i sledeće, apelujući na roditelje da što više pričaju sa svojim naslednicima:

Količina reči koje stariji izgovore u detetovoj okolini pozitivno se odražava na njegove kognitivne sposobnosti.
Mališani koji komuniciraju sa odraslima koristeći bogat i raznovrstan vokabular, gomilaju reči i formiraju zavidan rečnik, koji će kasnije vešto koristiti u svakodnevnom životu.
Kada roditelji podstiču decu da istražuju u samoizražavanju, pospešuju njihovo logičko rezonovanje, smanjuju šansu za pojavu anksioznosti i agresije.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA