Veliki  broj proizvoda  sadrži skrivene šećere

Žitarice za doručak nekih proizvođača koje se reklamiraju kao veoma zdrav doručak za decu i odrasle, često su, poput jogurta i gotovih sosova prave “skrivene šećerne bombe”, pa naučnici preporučuju pažljivo čitanje sastojaka na njihovim etiketama.

seceri

Nemačka kompanija Stiftung Warentest koja se bavi testiranjem proizvoda po narudžbi i zbog dobrobiti kupaca, nedavno je objavila rezultate istraživanja o sadržaju šećera u raznim proizvodima koji se nude na policama trgovina.

Kutija sa žitaricama jednog od proizvođača koju su nasumice odabrali, sadržavala je 43 odsto dodatnog šećera, što znači da se u obroku od otprilike 60 gr žitarica, nalazilo osam kockica šećera.

Treba istaknuti da Svetska zdravstvena organizacija (WHO) osnovnoškolskoj deci preporučuje manju konzumaciju šećera na dnevnoj bazi.

Najbolja alternativa su domaći musliji koji se mogu napraviti od zobenih pahuljica i naseckanog sušenog voća, koje sadrži puno zdraviju vrstu voćnog šećera.

I mlečni proizvodi, poput jogurta mogu sadržati dodatnu količinu šećera. Nemačka kompanija testirala je 15 prozivoda. Ustanovljeno je da je u nekima količina šećera ekvivalentna četiri kockice po plastičnoj čašici, koja prosečno sadrži 2,5 dcl jogurta.

Pritom, nisu računali na šećer koji se prirodno nalazi u mleku i u voću koje se u njega dodaje. Varijanta prirodnih joguta dobra je zamena i može se zasladiti komadićima voća ili malom kašikom marmelade.

Ako vodite računa o svojoj ishrani, morate pripaziti i na gotove sosove. Nemačka kompanija testirala je sosove za meso na roštilju koji su sadržali čak tri kockice šećera po jednoj kašici sosa, dok su neke vrste kečapa sadržale 1,5 kockicu šećera.

Ako niste u mogućnosti da sami pripremite sos za roštilj, pokušajte da smanjite količinu koju konzumirate, a iz Nemačkog Stiftung Warentesta preporučuju da je i razredite prirodnim jogurtom ili koncentratom od paradajza.

Skriveni šećeri nalaze se i u pakovanjima zdrave hrane koja, ironično, ima malo kalorija, ali puno šećera.

Izvor: Jutarnji

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA