Varičela i vakcina

Varičela je akutna zarazna bolest izazvana varicela-zoster virusom (VZV). Varičela je najčešće blaga dečija bolest koja se manifestuje lako povišenom temperaturom i pojavom karakterističnog vezikuloznog osipa, bez značajnijeg poremećaja opšteg stanja.

Varičela je činjenica. Do 12 godine života 90% dece oboli od varičele. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2009. godini prijavljeno je 36 619 slučajeva varičele u Srbiji.

Komplikacije varičele su retke i nastaju najčešće u osipnom stadijumu bolesti, a mogu biti izazvane samim uzročnikom – Varicella-Zoster virusom (VZV) ili sekundarnom bakterijskom infekcijom.

Najčešće komplikacije su na koži, respiratornom traktu i centralnom nervnom sistemu. Ostale komplikacije opisane kod varičele su trombocitopenijska purpura, nefritis, retinalna hemoragija, Guillain-Barre (GB) sindrom, hepatitis i miokarditis. Na koži se najčešće viđa sekundarna infekcija vezikula koju izazivaju Streptococcus pyogenes i Staphilococcus aureus, zatim celulitis, a ređe flegmona i nekrotizirajući fasciitis.
Nažalost, razvoj komplikacija nije moguće predvideti. Iako se smatra da su imunokompromitovane osobe ugroženije – 90% komplikacija javlja se kod inače zdravih osoba.5
Primarna varičela infekcija nije bila pouzdano razlikovana od velikih boginja sve do kraja 19 veka. 1875. Steiner je pokazao da je varičela izazvana infektivnih agensom, tako što je dobrovoljce inokulisao tečnošću poreklom iz vezikula pacijenata obolelih od akutne varičele.
Nakon primarne infekcije, virus varičele ostaje u organizmu. Njegovom reaktivacijom u ganglijama senzornih neurona, nastaje herpes zoster – praćen veoma bolnim senzacijama u zahvaćenoj regiji kože. Povezanost varičele i herpes zostera klinički je uočena 1888. od strane fon-Bokaja, kada su deca bez istorije varičela infekcije, obolevala od varičele nakon kontakta sa herpes zosterom.
Česta komplikacija herpes zostera je postherpetična neuralgija, posebno komplikovana kod starijih osoba, zbog mogućeg trajanja čak i do nekoliko meseci.

Čak 15-30% populacije doživi barem jednu epizodu herpes zostera tokom svog života, a rizik od ponavljanih epizoda je veći kod osoba koje imaju poremećaje imunog sistema.

 • Ko je u riziku od varičele?

Rizik od komplikacija varičele zavisi od starosti kada je došlo do prve infekcije, kao i od posebnih stanja organizma. Grupe u povišenom riziku su:
Trudnice zbog rizika od sindroma kongenitalne varičele (najveći u drugoj polovini trudnoće, od 13. – 20. nedelje gestacije1)
Novorođenčad majki obolelih u periodu 5 dana pre porođaja do 2 dana nakon porođaja zbog rizika od teškog oblika varičele u 17 – 30 % slučajeva usled nedovoljnog broja zaštitnih antitela majke
Deca do prve godine života zbog 6 puta većeg rizika od hospitalizacije u odnosu na decu starosti 5 – 9 godina1. Dodatno, rana infekcija povećava rizik za epizodu herpes zostera.
Imunokompromitovane osobe (osobe sa oštećenim imunitetom) zbog mogućnosti nastanka težih kliničkih oblika varičele i ponavljanih epizoda herpes zostera.
Adolescenti i odrasli zato što posle 13. godine života varičela ima težu kliničku sliku i komplikacije su češće.
Rizik od hospitalizacija osoba ≥ 20 godina je 13 x veći u odnosu na decu starosti 5 – 9 godina. Smrtnost varičele kod zdravih, odraslih osoba je 30 – 40 x veća u odnosu na populaciju dece starosti 5 – 9 godina.

 • Postoji li zaštita od varičele?

Varičela zoster virus je izolovan iz vezikularne tečnosti lezija i varičele i herpes zostera od strane Tomasa Velera 1954. Godine. Naknadna laboratorijska ispitivanja virusa dovela su do razvoja žive atenuirane vakcine protiv varičele u Japanu 70-ih godina prošlog veka. U Evropi, prva vakcina protiv varičele postaje dostupna 1984. godine, a u masovniju upotrebu se kreće polovinom devedesetih godina.
Iako mnogi lekari u početku nisu prepoznali potrebu da se vakcinom prevenira varičela, podaci o broju obolelih, komplikacijama, troškovima za njihovo lečenje i mogućem nepovoljnom ishodu doveli su do uvođenja vakcine u mnoge zemlje. Od 1995. vakcina se primenjuje u SAD, Kanadi, Australiji, kao i u Evropi (Nemačka, Engleska).
1998. Svetska zdravstvena organizacija izdaje preporuke za vakcinaciju kojima se preporučuje:
a) Rutinska vakcinacija protiv varičele u zemljama gde bolest predstavlja važan socioekonomski i problem javnog zdravlja, a koje mogu da priušte vakcinu i gde je moguće postići visok obuhvat imunizacijom (85 – 90 %).
b) Individualna imunizacija adolescenata i odraslih bez istorije varičele, a posebno:
– osoba koje su u riziku da obole i
– osoba koje mogu biti prenosioci infekcije
Vakcina efikasno prevenira bolest kod 85-90%, a tešku bolest kod 97%. Vakcina se pokazala veoma uspešnom i kod imunokompromitovanih bolesnika. Vakcinacija u SAD do 2004. obuhvatala je skoro 90% dece od 12 do 18 meseci, kao i neimunih adolecsenata i odraslih.
Vakcina protiv varičela dostupna je u Srbiji je od 2010. godine. Njena primena je moguća od navršene prve godine života, a primenjuje se u dve doze uz vremenski razmak od barem 6 nedelja između doza. Od momenta stavljanja u upotrebu, vakcina protiv varičele se primenjivala u jednoj dozi.

Međutim, decenijsko iskustvo u primeni ove vakcine pokazalo je da postoji potreba da se uvede i druga doza vakcine, jer je bilo slučajeva pojave varičele kod vakcinisane populacije, ali se uvek radilo o veoma blagim slučajevima bolesti, koji su proticali bez komplikacija.
Pored vakcinalne zaštite ostvarene pre infekcije varičelom, vakcina se pokazala efikasnom i u slučajevima kada je već došlo do konkakta sa virusom varičele, ukoliko je prva doza primenjena u roku dva dana nakon infekcije.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Iva says:

  Postovani, imam devojcicu od 12 i po meseci, koja je sa 11.5 meseci dobila varicele od starijeg brata. Poslednje krastice sa glave su otpale tek pre nedelju dana. Moje pitanje je kada mogu da je vakcinisem mmr vakcinom najranije a da bude bezbedno,s obzirom da varicele dosta obaraju imunitet? Isto pitanje i za Synflorex vakcinu kada moze da dobije drugu dozu posle prelezanih varicela, a prvu je dobila sa 9 meseci? Koliko treba vremena da prodje izmedju mmr i Synflorix vakcine?

  • MojPedijatar says:

   Što pre da se vakciniše MMR vakcinom, a posle 4 do 6 nedelje od mmr-a da dobije pneumokoknu vakcinu.

 2. Tamara says:

  Postovani, cerka od 3 god je dobila velike boginje. Ona dobro podnosi. Medjutim imam i cerku od 4 meseca i stalno su zajedno. Zanima me koja je mogucnost da i beba dobije boginje? Da napomene, bebu samo dojim.
  I ako mozete da mi kazete zasto se mmr vakcina ne daje pre ako je toliko opasno da bebe dobiju boginje?

  • MojPedijatar says:

   Šansa je ogromna, a ako se to desi – Vaš pedijatar mora da prati bebu!

   MMR vakcina se u ogromnoj većini zemalja (pa i kod nas) NE daje pre navršenih 12 meseci.

 3. Staša says:

  Postovani, imam bebu od 3,5 meseca i zakazana joj je vakcinacija za 3 dana. Beba je bila u kontaktu sa devojcicom dan pre nego sto su joj izbilile varicele. Kolika je mogucnost da ih beba dobije i ima li opasnosti od vakcinacije (pentaksim mislim da je na redu)? Hvala unapred…

  • MojPedijatar says:

   Mogućnost nažalost postoji, a maksimalni period imkubacije je 28 dana – ako do tada NE dobije boginje – opasnost (od ovog kontakta) je prošla.

 4. Tanja says:

  Poštovani, planiram detetu da dam vakcinu varilrix, jer su se u grupi u vrtiću pojavile pre par dana, ona nije bila u kontaktu sa drugarima jer ne ide već mesec dana, dobili smo bebu pa iz tog razloga. Ono sto je moje pitanje da lu kad primi prvu dozu sme pohadjati kolektiv i koliko je zaštićena dok ne primi i drugu? Ili smatrate da je bolje da ne bude onda u kontaktu dok ne primi obe doze? S obzirom da beba ima samo mesec dana jako mi je bitno da ne dobije boginje. Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   IDEALNO je (obzirom na aktuelnu epidemiju) da NE ide u vrtić dok ne primi obe doze VARILRIXA.

 5. Vesna says:

  Postovani,da li ima smisla detetu od 6 god.snimati pluca? Infektolog zahteva zbog bronhiticnog nalaza na plucima sto je posledica varicela. Dete je 3 dana pilo Ospamox,3 dana Hemomicin i sve to vreme Fluimucil100, 2x dnevno. Dete od izbijanja varicela kaslje,sve vreme je bez temperature,jede,raspolozen je,krupnije konstitucije,nikad nije imao problem sa plucima. CRP je 10,2, L 7,0, Seg 49,1. Molim Vas za savet kako mu pomoci
  Veliki pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Vaš pedijatar (a NE infektolog) posle pregleda treba da proceni ima.li potrebe za snimkom.

 6. Sanja says:

  Postovani,
  Sin od 5 godina treba, posle mesec dana lecenja dva razlicita virusa i jedne blaže komplikacije sa antibiotikom, da krene u vrtić u ponedeljak. Imunitet mu je i dalje oslabljen iako ga tretiramo raznim vitaminskim suplementima, apetit mu se polako vraća, ali u vrtiću je prijavljen jedan slucaj varicelle. Da li mislite da je u redu da vakcinisem dete pre odlaska u vrtić, i da li je bezbedno da ga vakcinisem u ovom stanju? Znaci on vec nedelju dana nema nikakve probleme osim kašlja koji polako nestaje. Koliko dana posle vakcine moze da ide u vrtić?
  Hvala
  S postovanjem

  • MojPedijatar says:

   Da se dete ŠTO PRE povede kod Vašeg pedijatra i da se vakciniše (ako pedijatar pregledom utvrdi da je sve ok), a da NE ide vrtić bar dve nedelje posle vakcinacije.

 7. Maja says:

  Postovani, sin je prelezao varicele pre 2 meseca. Pre 3 dana je bio u kontaktu s detetom kom su morbile izasle sutradan poslenjihovog kontakta? Kad se smatra da je idealno vreme da dam MMR vakcinu svom detetu, s obzirom na navedene okolnoosti!

  • MojPedijatar says:

   Da se sačeka 14 dana od kontakta, pa da se vidi da li ce se razboleti…ako NE dobije morbile – ŠTO PRE da se vakciniše.

Strana 4 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA