Ukus majčinog mleka određuje hranu koju volimo

Receptori za ukus se kod dece formiraju između drugog i petog meseca života u skladu sa ukusima koje primaju iz spoljne sredine. Budući da većina beba tada doji, upravo ukus majčinog mleka utiče na njihov odabir omiljne hrane kasnije u životu, tvrde naučnici iz Filadelfije.

Raznovrsna ishrana majke utiče na kvalitet dečije ishrane i kasnije tokom života

Bebe koje su se hranile gorkasto-kiselom mlečnom formulom, u adolescentskom dobu volele su slične ukuse. Deca koja su ovu mlečnu formulu prvi puta okusila s navršenih šest meseci, nisu ni htela da je piju.

Stručnjaci ističu da majke mogu obogatiti svoju ishranu voćem i povrćem, jer će se detetove čulne kvržice na jeziku na njih navići, zavoleće ih i kasnije rado jesti.

Ukoliko majčina ishrana nije raznolika, ukus mleka će biti jednoličan, objašnjavaju lekari.

Tako majke mogu od vrlo ranog uzrasta uticati na zdravu ishranu svoje dece i njihov odabir hrane u kasnijem životu.

Blic.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA