Trzanje tokom sna

Primetila sam da se 11 – mesečna devojčica povremeno trza u snu, naročito tokom zapadanja u san. Da li je to opasno, zabrinula sam se.

Nije – radi se o normalnom (fiziološkom) fenomenu!

Kada se beba uspava, pogotovo kada zapada u dublji san dolazi do spontanih “električnih pražnjenja” u mozgu koje se manifestuju trzanjem pojedinih delova tela. Obično su to ruke ili noge, ređe glavica. Ovu pojavu treba razumeti kao normalno odmaranje delova mozga koji imaju zadatak da kontrolišu one deliće moždanog tkiva koji stvaraju impulse za pokretanje delova tela.

Pojava je potpuno bezazlena i nije znak bolesti, već normalna pojava koja se može videti i kod starije dece!

Podeli:

Komentari

  1. Pozdrav , da se i ja prikljucim temi , skoro sam postao otac , moj adi ima 19 dana, bas ovu noc listam internet pretrazujem, do danas se nije trzao, ali sada ovu noc se poceo trzati isto kao da ga neko prepadne rasiri rukice nogice i otvori sirom oci, gleda jedno 5 sekundi i pocne plakati i to bas jako dok ga ja ili supruga ne uzmemo u narucje, kada ga uzmemo u narucje prestane plakalti i zaspi i tako naokon 20 – 30 minuta sna opet isto se desi je li imao ko slicna iskustva s ovim, ja i supruga smo mnogo zabrinuti. Da li je moguce da je se prepao i da mu je to ostalo u sjecanju pa mu se uvukao strah u kosti jer dan prije majstor je radio nesto u kuci i udario jako zeljezom od pod jer mi supruga kaze da se i ona prepala koliko je jak udarac od pod bio i kaze za naseg adia da se bas trzno nakon tog udarca i da li je moguce da je to to ili ima nesto drugo. Hvala Pedijatru na odgovoru unaprijed i svima koji odgovore.

    Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA