Stručnjaci upozoravaju: Vaša tastatura je prljavija od wc šolje

Vaša tastaura je a višestruko je prljavija od daske na wc šolji.

Foto: Pixabay

Australijski naučnici su  u nedavnoj studiji otkrili da daska na wc šolji  ima pedesetak bakterija na dva centimetra kvadratna , što u stvari i nije mnogo.

Na tipičnoj tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji čak 400 puta gora.

Australijanci  nisu jedini koji su došli do tih saznanja. U jednoj čikaškoj bolnici otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tastauri može preživeti 24 sata.

U bolnici u Holandiji  proučavali su sto tastaura koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene. Ispalo je da su tastaure najprljavija podloga na celom odeljenju intenzivne nege.

S obzirom na to koliko često koristimo računare i nije čudno da se prljavština taloži među tipkama. Nije retkost niti da se iznad tastaure  istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

Kada čistiti tastaure?

Većina mikrobiologa na to će pitanje odgovoriti – najmanje jednom nedeljno.

Američki lekari i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savetuju da se tipkovnice dezinfikuju mnogo češće, najmanje jednom dnevno. Preporučuju i pranje ruku pre i posle svakoga korišćenja tastature, naročito u sezoni gripa.

Ako ste vi jedina osoba koja  koristi računar, onda su većina bakterija koje slete na tastauru  vaše vlastite i verovatno vam neće nauditi. Ipak, i takva se tastaura mora redovito čistiti.

A to se radi vrlo jednostavno. Potrebno je prvo isključiti računar, zatim iz tastaure  istresu sve mrvice i zatim  je poprskajte  nekim dezinfekcijskim sredstvom i obrišite.

Usput, mikrobiolog s njujorškog medicinskog fakulteta Philip Tierno savjetuje da se na kraju dana dobro obriše i mobitel na kojem se isto mogu pronaći razni patogeni, poput E. coli ili streptokoka.

Jutarnji

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA