Stigle potrebne količine MMR vakcine

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović saopštila je da je stiglo 40.000 MMR vakcina koje će do kraja nedelje biti podeljene domovima zdravlja.

Foto: Pixabay

Vakcinacija je jedina zaštita, kako se ne bi ponovila epidemija malih boginja, ističu u Institutu „Batut“ i najavljuju da će za mesec dana ponovo biti distribuirana nova količina vakcina.

— Podaci pokazuju da je, u odnosu na prošlu godinu, u svakoj tački preseka, po 30 odsto više dece vakcinisano. To znači da je i u drugoj i u sedmoj godini života obuhvat imunizacijom porastao, kada je u pitanju vakcina protiv malih boginja, što nam mnogo znači, jer se time podiže tačka kolektivnog imuniteta— izjavila je za RTS Verica Jovanović.

Ona navodi da je pred Institutom veliki zadatak, jer se teži da obuhvat ciljne populacije bude više od 95 odsto kako bi situacija oko malih boginja bila mirna u narednom periodu.

Pročitajte i MMR vakcina

Roditelji se podsećaju da sva deca koja polaze u školu, ukoliko nisu do sada vakcinisana, posete svog izabranog pedijatra i obave ovu značajnu imunizaciju.

— Takođe, podsećam roditelje da, kada se radi o deci koja iz bilo kojih zdravstvenih razloga do sada nisu vakcinisana, da to učine — kaže direktorka Instituta.

Jovanovićeva napominje da je Institut zajedno s roditeljima i celokupnim društvom uradio dosta što se tiče povećanja broja vakcinisane dece.

— Očekujemo da će se u narednom periodu taj kolektivni imunitet, koji smo zajedno izgradili, pre svega manifestovati jednom boljom zaštitom. Podsećam još jednom da je imunizacija jedina mera prevencije i da svako dete koje u drugoj i sedmoj godini nije primilo MMR vakcinu iz bilo kojih razloga, učini to sada — navodi Jovanovićeva.

Izvor: Tanjug.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA