Akutni bronhitis – upala pluća ili virusna infekcija?

Akutni bronhitis i upala pluća su respiratorne bolesti donjih disajnih puteva. Njihovi simptomi su ponekad veoma slični, pa ih nije uvek lako razlikovati. 

Iako ponekad imaju slične simptome, akutni bronhitis i upala pluća se NE leče na isti način, pa je veoma važno pravovremeno postavljanje dijagnoze.

Lekar postavlja dijagnozu na osnovu fizikalnog pregleda i krvne slike, a ponekad treba uraditi i biohemijske analize.

Bronhitis je upala bronhija, malih i srednjih disajnih puteva, a najčešći uzrok akutnog bronhitisa su respiratorni virusi. Zato bolest neretko počinje kao prehlada (curenje nosa), a potim se javlja kašalj, ponekad i bol u grlu. Kašalj je na početku obično nadražajni (suvi kašalj), a potom on postaje “zreliji” sa iskašljavanjem.

Akutni bronhitis najčešće traje 7-10  dana, a kašalj može biti prisutan tri nedelje, pa i duže.

Retko se kod akutnog bronhitisa javljaju malaksalost, visoka temperatura, bolovi u mišićima, sa lošim opštim stanjem deteta. U tim situacijama treba obaviti kontrolni pregled, pošto je moguće da se rad i o pneumoniji – upali pluća. Iako je primarni uzrok virus, tada se obično razvija sekundarna bakterijska infekcija (superinfekcija), pa pedijatar (posle pregleda deteta) prepiše odgovarajući antibiotik.

Ukoliko se pojavi ubrzano i otežano disanje, praćeno “sviranjem” u grudima, skoro sigurno se radi od bronhoopstrukciji – suženju malih i srednih disajnih puteva. I tada treba obaviti pregled pedijatra, pošto se što pre treba primeniti inhalatorna terapija bronhodilatatorima (lekovima koji šire sužene disajne puteve)

Lečenje akutnog bronhitisa

Zahvaljujući brojnim naučnim (kliničkim) istraživnjima u zemljama zapadne Evrope pelargonium je registrovan kao lek i odobrena je zvanična indikacija za terapiju akutnog bronhitisa.

Dostupni podaci i kliničke studije potvrdile su da rana primena ekstrakta pelargoniuma koji se nalazi u sastavu sirupa Viranto Forte:

  • redukuje simptome i skraćuje vreme trajanja respiratorne virusne infekcije
  • smanjuje verovatnoću nastanka bakterijske superinfekcije 
  • smanjuje upotrebu drugih lekova – paracetamola, ibuprofena i antibiotika

Zahvaljujući antibakterijskom dejstvu pelargonijuma (prirodni antibiotik) koji se nalazi u sastavu Viranta Forte, kada se blagovremeno primeni, smanjuje verovatnoću nastanka bakterijske superinfekcije, koja je najčešće uvod u pneumoniju – upalu pluća.

Rana primena Viranto Forte (najbolje u prva dva sata od pojave prvih simptoma), omogućava primenu “wait and see” (“sačekaj i isprati”) pristupa: dva do tri dana od pojave prvih simptoma virusne infekcije NE treba žuriti sa primenom antibiotika!

Primenjen odmah, u prvih sat do dva od pojave simptoma, Viranto Forte blokira vezivanje virusa za ćeliju i njegovo dalje širenje. Na taj način on ublažava sve simptome infekcije.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Viranto Forte

Podeli:

Komentari

  1. Gordana Matić says:

    Gde se može nabaviti ovaj lek protiv bronhitisa, hvala.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA