Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Foto> Pixabay

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Podeli:

Komentari

 1. zvezdana says:

  imam decaka od 16 meseci i danas mu je doktrorka ustanovila infekciju jer swam priliko navlacenja izaso gnoj ona kaze da mu ispiram anti septikom 4 puta dnevno i to je to.inace ima kandidu,zanima me vase misljenje

  • MojPedijatar says:

   Ovo je ovo u terapijskom smislu ok, ali ako ima kandidu (ilo sumnju na kandida infekciju piše) treba dodati Daktanol mast.

 2. zvezdana says:

  DALA MU JE NISTATIN JEL TO OK?

 3. ljilja says:

  ja sam baka malog decaka od 4 meseca…malisi je kcer na peleni primetila gnojav iscedak sa malo krvi.isli su lekaru .uradili analizu urina i bilo je bakterija.bebac je dobio antibiotik i gentamicin mast…ispio lekic i posle druge analize urin je bio u redu.samo posle 2 dana od zavrsetka terapije prica ista ,odlaze hirurgu on kaze da je sve u redu a maleni se bas napreze kad treba da piski…sta sada…

  • MojPedijatar says:

   Da se redovno pere piša uz nežno povlačenj kožice i ispiranje 3% bornom kiselinom. Ako se zacrveni, Gentamicin mast 7 do 10 dana i to je to.

   Ukoliko je kožicu nemoguće povući mora se obaviti kontrolni pregled kod dečjeg hirurga.

 4. sandra says:

  Imam decaka od 2 god….tokom mokrenja primetila sam kapljicu krvi…povlacenjem kozice,koja naravno ne moze do kraja da se prevuce,videla sam crvenilo…i stalno se zali na bol…sta da radim….da li da mazem daktanol..ili chloramphenicol??

  • MojPedijatar says:

   Prvo da opere mlakom vodom i blagim sapunom, pa da zalijete 3% bornom kiselinom, pa namažite chloramphenicol ili gentamicin mast. Ovako 2 outa na dan, bar 10 do 14 dana. Ako za 4 do 5 dana nema boljitka potreban je pregled.

 5. Mila says:

  Imam decaka od 4.5god. Nakon mokrenja mu ne brisem pisu wc papirom, vec je on sam malo protrese. Da li je to dovoljno? Brat me ubedjuje da treba i da mu obrisem pisu, kako bi se upila sva mokraca. Pokusala sam na netu da dojem do odgovora, ali bezuspesno. Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ma kavo brisanje piše papirom – to je besmisleno!

   Svako veče da se lepo opere i to je dovoljno.

 6. SANJA JOVANOVIC says:

  Moj decak ima sest godina. Pre dava dana primetila sam da mu je pisa uvecana i malo tamnija. Po preporuci lekara pocela sam da mu dajem Hemomicin sirup i hloranfenikol mast. nema temperaturu , ne boli ga , normalno piski ne cesto i ne oseca da ga pecka kad piski. Nije bilo promene. Umesto hloranfenikol masti doktorica je ukljucila gentamicin mast i rastvor borne kiseline 2xna dan. do sada sam mu tri puta namazala i pije hemomocin ali pisa je i dalje isto velika. Kada bi trebala da se povuce,
  S postovanjem,
  Sanja

  • MojPedijatar says:

   Zaista je nemoguće proceniti ovaj problem bez pregleda!

   Ako za par dana NE bude boljitka, da dete vidi dečji hirurg – urolog.

   • Ana says:

    Mi imamo dve godine i kada povucemo.kozicu imam kao.mala bubuljica iz koje ide beli iscedak,pre tri nedelje je isto tako bilo i dr.je prelirucila ispira.i gentamicin i proslo je i sada se opet pojavilo.Urin je normalne boje i mirisa. Pomagajte?

    • MojPedijatar says:

     SAmo da se redovno piša pere, pa da se zalije 3% acidi borici (borna kiselina), a ako ima crvenila i da se 7 dana maže antibiotska mast. Ovo pranje i zalivanje bornom kiselinom se mora sprovoditi 1 d 2 put na dan, bar 10-14 dana. Posle toga, redovno pranje svaki dan, uz povlačenje kožice SAMO koliko može, BEZ naglog i jakog povlačenja.

 7. valentina god,kozica mu se jos u says:

  imam decaka ima 3 kozica se jos uvek nije otvorila,a ispod kozice se nesto nadulo kao velicine pasulja,pedijatar kaze da je prljavstina,ali ne moze da se vidi,sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Najbolje je da to vidi dečji hirurg – urolog i da to odmah reši. NIJE to opasno, pa zakažite pregled.

Strana 3 od 32<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA