Slučaj na sudu: Trudnica dobijala platu 26.000 a poslodavcu morala da isplaćuje 30.000 dinara

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pokrenula je parnicu pred Višim sudom u Beogradu u ime Snežane Pešović.

Foto: Pixabay

Parnica je pokrenuta zbog diskriminacije na osnovu pola i porodičnog statusa.

“Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posledice diskriminatorskog postupanja traženo od suda da donese privremenu meru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprečavanja posledica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljskog odsustva”, navodi se u saopštenju poverenice, prenosi Tanjug.

Navode da je slučaj strateški važan s obzirom na to da je diskriminacija žena zbog trudnoće i porodiljskog odsustva nedopustiva i da još predstavlja čestu diskriminaciju na tržištu rada.

Poverenica je posetila Snežanu Pešović, koja je dala saglasnost da je zastupa i podnese tužbu.

Snežana Pešović radila je neprijavljena kod poslodavca sve dok nije ostala u drugom stanju. Sa poslodavcem se dogovorila da je prijavi, ali da ona plaća doprinose.

Na kraju je bilans bio takav da je Snežana dobijala platu od 26.000 dinara, a da je poslodavcu morala da isplaćuje 30.000 dinara.

O slučaju Snežane Pešović mediji su izveštavali prethodnih dana.

“Ovaj slučaj je potvrdio koliko su mediji važan partner i da praćenjem i objavljivanjem ovakvih pojedinačnih životnih primera doprinose smanjenju diskriminacije i sprečavanju diskriminatorskog ponašanja pojedinih poslodavaca. Država ima mehanizme za sprečavanje ovakvog ponašanja, zbog čega verujem da će ovaj primer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu”, zaključila je poverenica.

Nedeljnik

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA