Slane sobe su bacanje para i opasne po plućne bolesnike!

Sat vremena u slanoj sobi vam menja tri dana na moru, tvrde vlasnici spa centara i privatnih klinika – i trljaju ruke, ali na našoj lakovernosti.

Upravo zbog takvih oglasa Srbi često daju novac na “dašak mora u gradu”, ali jedan od najpoznatijih srpskih pulmologa dr Branimir Nestorović poručuje da je to ne samo bacanje novca, već da nazovi “slane sobe” čak mogu da dovedu i do pogoršanja stanja kod asmatičara – i dece i odraslih!

Iako ćete na sajtovima centara koji nude ovaj tretman pronaći niz neproverenih informacija – kako pomažu kod astme, bronhitisa, alergija i poboljšavaju imunitet, naši stručnjaci tvrde da to nije istina. Po ceni od oko 500-1.500 dinara možete da dobijete sat vremena u jednoj ovakvoj sobi, a da bi soba dala rezultate, kažu vlasnici, neophodno je između 10 i 15 poseta. I to se ponavlja dva puta godišnje. Za te pare, kaže dr Nestorović, možete da kupite dobar inhalator i da imate daleko bolje rezultate.

– Istina je da slane sobe ne mogu nikako da pomognu asmatičarima, a već dugo je poznato da slan vazduh može zapravo da im pogorša stanje. To je terapija stara 150 godina, kada su se oboleli od tuberkuloze vodili u prirodne slane pećine, jer je to pomagalo da se iskašlju. Danas znamo da to nije dobar vid terapije za asmatičare, jer može da dovede do napada. U nekim slučajevima jeste dobro inhaliranje natrijum-hloridom, ali onda je mnogo bolje da kupite inhalator i da ne bacate pare na slane sobe – kaže naš renomirani pulmolog, dodajući da one možda i jesu dobre za nešto, ali mu nije jasno za šta.

slana soba

Ideja da sat vremena u ovoj sobi može da zameni tri dana na moru nije jasna doktorima i ne zvuči ni najmanje logično. U zavisnosti od toga koliko ste novca spremni da date, možete da završite u slanoj sobi koja je samo obložena solju ili, u onoj skupljoj varijanti, sobi koja pride sadrži i halogenerator – aparat koji raspršćuje male čestice soli po sobi.

Druga varijana jeste bolja, ali ipak ne može da se poredi sa odlaskom na more. Dr Nestorović smatra da se više radi o pomodarstvu nego o pravoj tehnici za lečenje, a sa njim se slaže i imunolog i alergolog iz Kliničkog centra Srbije dr Rajica Stošović. Budući da ove sobe navodno čine čuda po pitanju alergija i imunološkog sistema, pitali smo ga šta on misli o tome.

– Ja moram da vam kažem da u tim reklamama nema mnogo istine i da je u pitanju verovatno propaganda. Slane sobe ne mogu da pomognu u ovom slučaju, a posebno ne kod alergija. Nisam video da se i u jednoj zvaničnoj preporuci svetskih stručnih asocijacija koje se bave alergijama i respiratornim problemima slane sobe preporučuju kao vid terapije, tako da ne verujem da imaju ikakvog efekta. Ljudi mogu tamo da idu iz rekreativnih razloga – smatra on.

Pored svega, slane sobe navodno leče i od kožnih bolesti, ali i od depresije, nesanice i anksioznosti. Iako zbog opuštajućeg svetla i mirne atmosfere mogu da budu dobar, ali i prilično skup način opuštanja, dermatolozima nije poznato da ova terapija znatno utiče na kožne bolesti.

– Nikad nisam pacijente slao u slanu sobu, a to se i ne nudi kao zvanična terapija u državnim institucijama. To u poslednje vreme privatnici prodaju, a u svakom slučaju ne bi trebalo da verujete svemu što kažu privatnici – poručuje dr Aleksandar Adamović sa Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

24 sata

Podeli:

Komentari

  1. Marina says:

    Kazem da su lekari sujetni i da mnoge stvari ni sami ne znaju. Cim se pojavi neka novina u lecenju a nije proistekla od njih samih, postaje prevara. Kako god oni pricali,pogotovo dermatolozi koji nemaju pojma o koznim bolestima u vecini slucaja, kod mog deteta ima drasticnog poboljsanja. Cinimi se i da su svojevremeno lekari negirali lecenje energijom a sada je to isto lecenje priznato od svetske zdravstvene organizacije. 🙂 Sta ako i ovu vrstu lecenja jednog dana priznaju takodje ?

  2. Nela says:

    Ne znam da li slane sobe imaju efekta, nikad nisam bila,ali kako je clanak napisan, cini mi se da se neko od privatnika gadno zamerio nekom “drzavnom” lekaru… A i jednima i drugima bi bilo dobro da se pozabave mogucnostima i ogranicenjima integrtivne medicine…


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA