Sladoledom protiv upale grla

Rasprostranjeno je mišljenje da je sladoled uzročnik upale grle. Iako su mnoga istraživanja do sada pokazala i dokazala suprotno, čak da je konzumacija sladoleda blagotovornija zimi nego leti, roditelji i dalje izbegavaju da mališanima kupuju ovu poslaticu tokom hladnih meseci.

Foto: Pixabay

Evo zašto je sladoled dobar za vas i vašu decu tokom zime.

U najvećem broju slučajeva upala grla prouzrokovana je virusom ili bakterijama. Kako je lečiti?

Pored preporučene terapije od strane doktora, ishrane koju mora da obiluje vitaminom C, nova istraživanja pokazuju da određene namirnice ublažavaju bol i osećaj iritacije u grlu. Među tim namirnica je i sladoled.

„Konzumacija sladoleda ima višestruko pozitivno dejstvo – deluje antizapaljenski, hladnoća sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji, smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće, a preporučuje se iz istih razloga i kod upale krajnika“, izjavila je dr pedijatar Tanja Vukomanović.

Iako je zastupljeno mišljenje da je baš sladoled uzročnik prehlade, da njegova konzumacija može da pogorša upalu, zapušenje nosa i da izazove probleme sa disajnim organima, nauka dokazuje suprotno. U akademskom članku objavljenom u „Institute for Clinical Systems Improvement“ jedan od načina „kućnog“ lečenja upale je urpavo konzumacija hladnih poslastica, pre svega sladoleda i tečnosti. Za smirivanje neprijatnog osećaja i bola u grlu slobodno možete posegnuti za sladoledom, on će imati blagotvoran uticaj ne samo na grlo već i na vaše raspoloženje.

Podeli:

Komentari

  1. Apsolutno tacno!
    Zivimo u Svajcarskoj,ovde je sladoled “lek” broj jedan za bolove u grlu! Nasa deca ga konzumiraju 365 dana u godini i mogu reci da starije dete sa uvecanim tonzilama i ranijim cestim upalama (dok smo ziveli u Srbiji) ovde nema tih problema.Cak i ne pamtimo kada je imala bolno grlo

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA