Škola u Beogradu zabranila deci mobilne telefone

Znak za zabranu korišćenja mobilnih telefona osvanuo je u svim učionicama Osnovne škole “Josif Pančić” na Banovom brdu, javili su beogradski mediji.

deca-mobilni

Deci je zabranjeno slikanje ili snimanje sebe, druge dece, nastavnika, nastavnog procesa, u školi i dvorištu.

Nadležni u školi ističu da je ova mera pre svega preventivna.

Deci, međutim, nije zabranjeno da mobilni donesu u školu, piše “Politika”. Na časovima telefon mora da bude isključen. Da njime razgovaraju ili se dopisuju sms-om, đacima je dozvoljeno isključivo u toku malog ili velikog odmora.

Čak i u vreme predaha između časova osnovcima je zabranjeno slikanje i snimanje u dvorištu  i školskim prostorijama, uskraćen im je i pristup društvenim mrežama.

mobilni telefon selfi selfiji

Nadležni u školi navode da je uvođenje ovih pravila posledica neumesnih plodova digitalnih tehnologija – đačkih snimaka iz školskog života koji su bez saglasnost dece i nastavnika zabeleženi u foto i video-zapisima, objavljivani na “Instagramu”, “Twitteru” i “Facebooku”…

Kao primer naveli su to da đak može u sekundi da slika kontrolni, pošaje zadatke nekome “Viberom”, Facebook mesindžerom… i tako za koji minut da dobiju i tačne odgovore, dok se snimanjem i fotografisanjem ometa nastava.

“Ako se, na primer, profesorka penje uz stepenice, đak je fotografiše otpozadi, zumira telefonom maletene pod suknju, i to objavi na nekoj društvenoj mreži – izazove reakcije. Onlajn to vide, komentarišu, šeruju znani i neznani, pa i čudaci na virtuelnim stazama, i tako dete nehotice povredi čoveka”, kaže direktor OŠ “Josif Pančić” Milan Bajić.

Roditelji učenika dobili su pisano obaveštenje o novim merama.

Škole u Srbiji još od 2003. imaju obavezu da zabrane upotrebu mobilnih telefona, ali se to još uvek nije sprovelo u delo. OŠ “Josif Pančić” jedna je od desetak beogradskih osnovnih škola koje su počele da pridržavaju ovog pravila.

Zabrana se odnosi ne samo na korišnjenje mobilnih telefona, već i njihovu zloupotrebu jer postoje brojni primeri snimanja integrisanim kamerama u svlačionicama, za vreme časova fizičkog vaspitanja.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA