Širenje virusa se zahuhtava, obolelo gotovo 85.000 ljudi u Srbiji

Od početka sezone lekarima se za pomoć javilo 84.969 osoba sa simptomima sličnim gripu, a registrovano je i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Foto: Pixabay

Da se virus gripa sve intenzivije širi, potvrđuju upravo ovi novi podaci, jer smo do samo pre nekoliko dana imali nešto više od 68.000 obolelih i deve smrtnih slučajeva kao posledica gripa.

Epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog i Zlatiborskog okruga, a registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa i široka geografska rasprostranjenost.

– Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine – navode iz Batuta.

Potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Beograda, Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablanickog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobackog, Zlatiborskog okruga.

Zatim Šumadijskog, Moravickog, Raškog, Pirotskog, Braničevskog, Podunavskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Toplickog, Zajecarskog i Pčinjskog okruga.

Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1 i H3N2), koji su najzastupljeniji i u zemljama u regionu.

IZ Batuta podsećaju građane na opšte mere prevencije:provetravanje prostorija u kojima se boravi, higijena disajnih puteva, higijena ruku.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA