Roditelji zabrinuti zbog epidemije varičela, ima li razloga za strah?

Ovčijih boginja ima tokom čitave godine, ali roditelji sa područja Novog Beograda su se ipak zabrinuli

Veliki broj dece iz škola na Novom Beogradu prethodnih dana dobio je varičele, odnosno ovčje boginje, što je među roditeljima izazvalo uspaničenost i strah od pojave epidemije.

Još veću uznemirenost među mamama i tatama mališana probudilo je to što na više mesta nisu mogli da pronađu sprej koji bi ublažio svrab boginja kod deteta.

Kako bismo proverili ima li razloga za brigu ili roditelji mališana mogu mirno da spavaju, potražili smo odgovore od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Oni  kažu da se, kada su u pitanju varičele, ne može govoriti o epidemiji.

– Varičela se niti prijavljuje, niti se može govoriti o epidemiji, jer se ciklično ponavlja, sa tim da se intenzitet prenošenja virusa povećava. Ima je tokom čitave godine i nema nikakve razlike u odnosu na prethodne godine – navode iz Zavoda.

Oni objašnjavaju da je varičela jedina osipna groznica protiv koje se u našoj zemlji ne sprovodi obavezna imunizacija u dečjem uzrastu, tako da se epidemijski  proces odvija kontinuirano i nesmetano.

– To podrazumeva sezonske varijacije, odnosno da se svake godine u toku proleća češće pojavljuje po dečjim kolektivima. Varičela je endemski prisutna i menja se intenzitet prenošenja virusa u zavisnosti od toga da li u dečjim kolektivima ima veći ili manji broj osetljivih. Postoji vakcina protiv varičela koja se daje u dve doze, sa razmakom od šest nedelja – kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Oni dodaju da je vakcinacija obavezna samo u slučajevima da postoje članovi porodice koji nisu preležali ovu bolest, a u istoj porodici postoji imunokompromitovana osoba koja ne može da bude vakcinisana.

Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA