Prevencija kao terapija kod ekcema

Atopijski dermatitis ili ekcem je poremećaj kožne barijere koji je česta bolest savremenog doba. Javlja se kod 10-20% dece i 3-4% odraslih.  Može se reći da skoro svako peto dete na svetu u nekom periodu detinjstva ima atopijski dermatis.

Foto: Pixabay

Prve promene se javljaju u periodu oko drugog meseca života ili nešto kasnije u prvoj godini. Obično se ekcem održava do polaska u školu a nekada može da traje i duže. Ekcem predstavlja izrazitu suvoću kože lica i tela. Koža decu svrbi, a zbog češanja se javlja crvenilo, ogrebotine, ranice i kao posledica sekundarna infekcija.  Učestalost ekcema se povećava kod dece kod kojih neko od roditelja ima atopijsku konstituciju. Verovatnoća da će dete čiji jedan roditelj ima ekcem imati isti problem je 40-50% a ako oba roditelja imaju atopiju, procenat verovatnoće se povećava na 50-80%.

PREVENCIJA POJAVE EKCEMA

Deca treba da nose odeću od pamučnog materijala i decu ne treba pretopljavati. Prostorija u kojoj borave ne treba da bude previše topla (idealna temperatura 18-20C), preporučuje se redovno provetravanje prostorija i pranje igračaka. U sobi u kojoj dete boravi ne treba da bude puno tekstila, jorgana i ćebića a u krevecu ne treba držati jastuke i plišane igračke. Deca koja imaju suvu kožu ne bi trebalo da se kupaju dugotrajno u kadi i njima se preporučuju kratkotrajna tuširanja vodom oko 35-36 C (mlaka voda) i brisanje mekanim peškirima bez trljanja. Za pranje veša treba koristiti prašak za osetljivu kožu bez omekšivača. Dečija garderoba treba da se ispira dva puta.

PRAVILNA NEGA TREBA DA BUDE PRILAGOĐENA RAZLIČITIM TIPOVIMA BEBINE KOŽE

Postoje različiti tipovi dečije kože i veoma je važno da se za svaki tip kože koristi adekvatna nega. Svaki roditelj treba da zna da je pravilna nega kože beba od samog rođenja veoma važna i predstavlja osnovu za zdravu kožu tokom života. Zbog razlike u sastavu bebine kože i kože odraslih, bebina koža je mnogo osetljivija, tanja i više sklona isušivanju. Kožna barijera nije u potpunosti razvijena i zbog toga je važno da kozmetika za bebe bude prirodna, hipoalergena, dokazano bezbedna i efikasna, ali ujedno prijatne teksture i blagog mirisa.

Svaki tip kože ima svoje specifične potrebe i zbog toga je neophodno da se koristi medicinska kozmetika specijalno formulisana da zadovolji posebne potrebe svakog deteta. Normalna koža zahteva dnevnu hidrataciju koja pruža dugotrajnu zaštitu. Suva koža pored hidratacije zahteva i dodatnu ishranu. Veoma suva atopična koža, koja stvara osećaj neprijatnosti, zahteva svakodnevnu hidrataciju, smirenje i regeneraciju.

Postoje studije koje su pokazale da svakodnevna primena emolijenasa od prvog dana rođenja i korišćenje uljanih kupki kod dece sklone atopiji može da smanji rizik pojave simptoma atopijskog dermatitisa za 33-50%.

Kao poseban odgovor za decu sa atopijskim dermatitisom ili kod dece koja imaju predispoziciju za pojavu ekcema, Mustela nudi novu generaciju proizvoda za negu kože od rodjenja – STELATOPIA® posvećenu bebama i deci sa suvom kožom sklonom ekcemu. STELATOPIA® je linija od četiri proizvoda koji su posebno osmišljeni da umire i obnove atopičnu kožu beba i dece. Proizvodi su klinički dokazani i imaju visoku podnošljivost od rođenja a testirani su pod nadzorom dermatologa i pedijatara.

STELATOPIA® sindet krema za tuširanje nežno čisti i štiti kožu beba i dece, ublažava osećaj neprijatnosti i primenom koža postaje nežna i meka.

Sadrži suncokretovo ulje koje ima umirujuće dejstvo i nadoknadjuje lipide iz kožne barijere. Hidrira izuzetno suvu kožu i čini je mekšom. Može da se koristi od rodjenja svakodnevno kao prevencija pojave akutnog dermatitisa ili u toku akutne faze. Smanjuje mogućnost pojave alergijskih reakcija.

Ukoliko i pored primene adekvatnog proizvoda dete i dalje ima suvu atopičnu kožu po nalogu pedijatra postoji kao naredni nivo nege hidrantno STELATOPIA® ulje za kupanje koje trenutno obnavlja kožu celog tela i ostavlja dugotrajni efekat. Po primeni ublažava osećaj neprijatnosti i ostavlja zaštitini površinski sloj na koži beba i dece.

Posle tuširanja na kožu koja je sklona ekcemima a po poreporuci pedijatra nanosi se emolijentna krema ili balzam.

STELATOPIA® emolijentna krema i STELATOPIA® emolijentni balzam za izrazito suvu kožu hidriraju, obnavljaju kožu i umiruju  osećaj neprijatnosti na koži. Ojačavaju prirodne odbrambene mehanizme kože.

Krema i balzam  se lako nanose i koža ih brzo upija, posle nanošenja ne ostavljaju tragove na odeći. Mogu da se koriste od rodjenja ukoliko postoji potreba, a po preporuci pedijatra. Emolijentna krema se nanosi svuda po telu. Količina emolijensa koja je potrebna je veličine zrna graška.

Pravilnom negom od prvog dana se može sprečiti pojava atopijskog dermatitisa ili smanjiti intenzitet promena ukoliko je do njih već došlo.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Mustela

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA