Da li dete sa prehladom može da trenira?

Veliki broj dece upražnjava sportsku aktivnost, što je odličan, gotovo najbolji način očuvanja zdravlja. Brojna istraživanja su pokazala da deca koja se redovno rekreiraju imaju snažniji odbrambeni (imunološki) sistem u poređenju sa decom koja se ne bave redovnim fizičkim aktivnostima.

sport px

Foto: Pixabay

Zdrava sportska aktivnost, uz dovoljno sna i poštovanje principa zdrave ishrane su stubovi snažnog imuniteta deteta.

Ipak, dugotrajno izlaganje ekstremnim naporima može oštetiti imunitet, naročito ako nema dovoljno odmora i sna. Slično je i sa virusnim infekcijama – i one slabe detetovu sposobnost da se zaštiti od “mikronapadača”, pa čak i blage virusne infekcije – prehlade nisu poželjni pratioci sportske aktivnosti.

  • Pa zar je prehlada virusna bolest?

Da, prehladu izazivaju virusi!

Na žalost, prečesto se smatra da je prehlada prost rezultat dejstva hladnog vazduha, ledenog napitka ili promaje. To naravno nema veze sa istinom, naprosto zato što su prehlade UVEK rezultat virusnih infekcija. To jesu “lakši” virusi, koji ne dovode do većih problema, ali se prehlada ponekad može transformisati u teži oblik infekcije, praćen visokom telesnom temperaturom. Ima ih preko 200 tipova, i među najčeščim su izazivačima respiratornih bolesti kod dece.

Hladan ambijent pogoduje razmnožavanju i širenju virusa, ali hladnoća (pa ni promaja) nije sama po sebi razlog prehlade.

  • Kada će se detetu zabraniti teži fizički napor?

Pre svega, mora se znati da SVAKA bolest, pa i prehlada koja ide sa povišenom telesnom temperaturom traži mirovanje deteta.

U takvim situacijama apsolutno ne dolazi u obzir da se dete izlaže teškim naporima. Napor traži veliko dodatno angažovanje srca u podmirivanju naraslih potreba organizma, a virusna infekcija sama po sebi opterećuje detetov organizam, pa i srce. Iako mala, ipak postoji šansa da virus “zakači” srce, pa mu ne treba dodatno opterećenje dok je dete bolesno. Zato dete mora da odmori, a ne da se napreže i takmiči sa ostalima koji su potpuno zdravi!

To naravno ne znači da ako se dete ponekad zakašlje ili kine treba odmah skinuti sa treniga. U tim situacijama je dovoljno napraviti rutinski pedijatrijski pregled koji će otkriti da se radi o bezazlenom protrčavanju virusa kroz nos, ili će se utvrditi početak neke ozbiljnije virusne respiratorne infekcije.

  • Ako se dete poštedi fizičkih napora, kada mu dozvoliti povratak u punu aktivnost?

Pravilo je da treba da prođe najmanje sedam dana od poslednjeg dana kada je bila verifikovana povišena telesna temperatura, i kada su se glavni simptomi i znaci bolesti izgubili. Kada je dete aktivni sportista, pre povratka u normalan režim treniranja neophodno je pregledati dete. Ovaj pregled ima za cilj da verifikuje ozdravljenje i da se isključi mogućnost eventualnog oštećenja srca, pluća ili drugog organa koji bi ugrozio dete pri povratku maksimalnim naporima.

Žalosna je činjenica da ima dece sportista koja kriju  početne znake bolesti, a često će reći da se oseća potpuno dobro i da je zdrav, iz straha da ne izgubi mesto u timu, ili da zaostane  u trenažnom procesu. Zato su tu doktori da “ulove” bolesnu decu sportiste i da im se objasni koliko je važno da se prehlada u potpunosti zaleči pre povratka maksimalnim naporima na treningu i utakmicama.

  • Šta trener treba da zna o virusnim infekcijama kod dece aktivnih sportista?

Jedan broj trenera ima stav da je dobro da se dete na početku prehlade dobro preznoji i tako “saseče virus u korenu”. Taj pristup je potpuno pogrešan i nemedicinski! Jak napor na početku infekcije će “saseći” detetovo zdravlje, a ne virusnu infekciju. Naprezanje na startu virusne infekcije POGODUJE širenju virusa kroz organizam i povećava šansu da se on useli u neki od važnih organa deteta.

Pored osnovnih principa, koje smo naveli, svaki trener treba da vodi računa da je dete, koje je odležalo virusnu infekciju, prilično »tanko« na kondicionom planu. Čak i male prehlade oslabe mogućnost disajnog i kardiovaskularnog sistema da se adaptira na teške fizičke napore, pa je nužno postepeno opterećivanje i povratak deteta na kondicioni nivo od pre bolesti.

Svi pozitivni mehanizmi kojima sport pojačava odbrambenu sposobnost deteta se razvijaju na duže staze i NE VAŽE kada se dete razboli, već samo kao prevencija bolesti. Kada virusna infekcija počinje sport je neprijatelj, a ne saveznik detetovog zdravlja!

Treneri imaju još jedan važan zadatak – pažljivim motrenjem svojih pulena mogu prvi primetiti da je dete na početku neke bolesti. Preteran zamor kod deteta koje je do tada savršeno podnosilo naporne treninge, može biti prvi znak infekcije. Tada treba dete uputit pedijatru ili sportskom lekaru koji će proceniti da li je potrebna terapija, ili samo mirovanje nekoliko dana.

Ako postoji i najmanja sumnja da je dete tokom virusne respiratorne infekcije dobilo i neku od komplikacija bolesti potrebno je poštedeti dete treniranja i uputiti ga u neku od dečjih bolnica na detaljnija ispitivanja. Tek ako se posle neophodnih analiza isključe komplikacije dete se, posle 7-10 dana oporavka, vraća treniranju. Tada se na treninzima postepeno povećava intezitet napora i dete vraća “u kondiciju” koji je imalo pre razboljevanja.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA