Otkriven “magični” flaster

Flasteri su važna barijera između rane i spoljnih uticaja. Sprečavaju bakterije da prodru u naše telo i izazovu infekciju. Ali, šta sa onim bakterijama koje su već dospele u ogrebotinu? Sada i za to postoji rešenje jer je otkriven novi flaster koji “isisava” bakterije iz rane, a povlačenjem flastera ih zauvek uklanja.

flaster

Ovaj izum otkriven na Univerzitetu tehnologije u Australiji  i još uvek nije testiran na ljudskoj koži, već samo na veštačkim  modelima ljudskog tkiva. Vrste bakterija na kojima je vršeno ispitivanje su Ešerihija koli I Stafilokokus aureus, a obe su poznate po tome da izazivaju hronične infekcije rana.
Flaster je napravljen od mreže polimernih vlakana. Svaka nit je toliko tanka da je 100 puta tanja od ljudske dlake. Napravljene  su posebnom tehnikom  stiskanja materijala  koja se naziva elektrospining.

Kada je po prvi put testiran na uzorku bakterije Stafilokokus  aureus, koja se često nalazi na ljudskoj koži, otkriveno je da se ova bakterija brzo “lepi” za vlakna flastera. Prilikom drugih testova isto je utvrđeno I za uzorak bakterije Ešerihije koli.  Završna faza testiranja uključivala je model ljudskog tkiva, I iako testovi još uvek nisu objavljeni, pretpostavlja se da bi flaster funkcionisao I na pravoj ljudskoj koži.
Iako se mnogima  ovaj izum može činiti nepotrebnim za svakodnevne ogrebotine sa igrališta, za pacijente sa lošim imunim sistemom je itekako neophodan.  Ima potencijal da smanji šanse od infekcija kod osetljivih pacijenata kao što su oni koji pate od dijabetesa, AIDS-a ili bolesti raka.

– Kod većine ljudi, rane brzo zarastaju. Ali za neke, proces zarastanja je duži i ranama treba više vremena da zacele. To ih čini osetljivim na infekcije.  Nadamo se da će naš izum dovesti  do šire upotrebe „pametnih“ flastera kojima će doktori jednostavnim odlepljivanjem sa rane ukloniti sve bakterije. – rekla je Martina Abrigo, vođa ovog istraživanja.

Zena blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA