Održava se prvi simpozijum “Alergije i ja”

Nacionalno udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom „Alergija i ja“ uz podršku Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ organizuje prvi akreditovani simpozijum za atopijska oboljenja, sa ciljem da se podigne svest o ozbiljnosti i težini problema sa kojima se suočavaju osobe koje pate od alergija.

Simpozijum „Alergije i ja“ održaće se 11.09.2021. u sali Cineplexx TC Ušća, kao  i preko on-line platforme (12.09.2021.) i okupiće kako stručnu javnost, tako i pacijente iz celog regiona.

Cilj prvog Simpozijuma o alergijama je edukacija stručne javnosti, pre svega pedijatara, kao i pacijenata, o dijagnostici, prevenciji i terapiji alergija, astme i atopijskog dermatitisa.

Pored visoko-naučnih predavanja, program uključuje i radionice koje su posebno namenjene samim pacijentima, na sledeće teme: interpretacija alergo-testova, nega kože sa atopijskim ekcemom, adekvatna primena terapije kod astme i primena autoinjektora u slučaju anafilaktičkog šoka.

Ceo program podeljen je u 4 sesije, koje su ujedno projekti Udruženja „Alergija i ja“:

  • Pogledaj ispod kože – koji u centar stavlja atopično oboljenje kože – atopijski dermatitis
  • Hrana pod lupom – koje se fokusira na alergije i intolerancije u hrani
  • Da lakše dišemo – koji se bavi inhalatornim alergenima, alergijskim rinitisom i astmom
  • Anafilaksa – život nije kocka – koji razvija svest o anafilaktičkom šoku, po smrt opasnoj alergijskoj reakciji

Spomenuli bismo i cenjene predavače:

Dr Gordana Petrović, pedijatar/imunolog/alergolog, predsednica Stručnog odbora „Alergije i ja“ simpozijuma, prof dr Zorica Živković, pedijatar/pulmolog/alergolog, prof dr Mirjana Turklalj, pulmolog/imunolog/alergolog (Hrvatska), doc. dr Mirjana Gajić Veljić, dermatovenerolog, dr Biljana Alimpić, pedijatar/dijetolog, dr Biljana Marenović, dermatovenerolog, dr Milan Rodić, pedijatar/pulmolog, dr Ivana Kitić, pedijatar/gastroenterolog, dr Katarina Stanković, pedijatar/otorinolaringolog, dr Olivera Ostojić, pedijatar/pulmolog, dr Gordan Blagojević, imunolog, dr Bojana Slavković, anesteziolog.

Pozivamo vas da nam se pridružite, najavite i zabeležite ovaj događaj, koji je:

  • PRVI simpozijum o alergijama u Srbiji!
  • PRVI akreditovani simpozijum o alergijama u Srbiji!
  • PRVI akreditovani simpozijum u organizaciji Udruženja pacijenata u Srbiji!

Detaljan plan i program simpozijuma „Alergije i ja“ možete pogledati na ovom linku: http://www.alergijaija.com/2021/08/27/prvi-akreditovani-simpozijum-za-alergije-u-organizaciji-alergija-i-ja-udruzenja-pacijenata-agenda/

Takođe vas pozivamo da nam se pridružite u obeležavanju Međunarodnog dana atopijskog ekcema. Molimo vas da detalje o ovoj aktivnosti pročitajte u nastavku:

Međunarodni dan atopijskog ekcema

Simpozijumom „Alergije i ja“ počinje manifestacija povodom obeležavanja Međunarodnog dana atopijskog ekcema, koje Udruženje „Alergija i ja“ obeležava kao Global skin ambasador već treću godinu u Srbiji.

Manfestacija “Pogledaj ispod površine. Ono što se okom ne vidi – ne znači da ne postoji” traje od 11.09. do 14.09.2021. u holu TC Ušća kada ćemo organizovati besplatne preglede alergologa i dermatovenerologa, radionice za decu, izložbu dečijih likovnih radova na temu prihvatanja različitosti i problema na koži, kao i skretanje pažnje na brigu i nezi kože.

Atopijski ekcem je zahtevna bolest i pogađa pacijente na mnogo teži način nego što se misli. Osobe koje žive sa atopijskim ekcemom svakodnevno se suočavaju sa uticajem koji bolest ima na njihove živote, a koji je mnogo dublji od onoga što se dešava na njihovoj koži. Intenzivan i uporan svrab atopijskog ekcema je jedan od najtežih simptoma koji vodi ka stresu, skraćenom periodu sna, razdražljivosti, stigmi i dugotrajnom bolu. Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja.

Pozivamo vas da najavite i zabeležite ovaj događaj i podržite pacijente sa atopijskim dermatitisom, alergijama i astmom.

Hvala vam u ime nas pacijenata.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA