Odluke kriznog štaba: Svi đaci od 1. septembra u školskim klupama, a u ovim situacijama će nositi maske

Nova škoska godina počeće uobičajeno 1. septembra sa časovima od po 45 minuta bez podela učenika na grupe i onlajn nastave, odluka je Kriznog štaba na upravo završenoj sednici.

Foto: Pixbay

Završena sednica kriznog štaba: Školska godina počinje uobičajeno, časovi će trajati 45 minuta
Novinarima se prvi posle sednice obratio ministar prosvete Branko Ružić.

– U opciji su tri modela, koji će zavistiti od ukrštanja podataka o broju zaraženih. Prvi model – neposredno u školi za sve učenike u školi istovremeno, deca nose maske dok razgovaraju/odgovaraju. Drugi model, kombinovani za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, razlika je da bi se činila na dnevnom, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou. Tim za škole može da proceni da ovakav model spusti i na nivo petog i šestog razreda. Treći model – najugroženije jedinice lokalne samouprave, veliki stepen rizika, za ove škole je onlajn nastava za srednjoškolce, kombinovana za osnovce, delili bi se u grupe, kao prošle godine – naglasio je ministar prosvete.

Kako je rekao, Krizni štab želi da pošalje nekoliko važnih poruka, da je obrazovanje jedan od prioriteta u našem radu.

-Razgovarali smo sa zdravstvenom strukom koju moramo da poslušamo. Prioritet je očuvanje zdravlja svih nas. Primili smo konstruktivne sugestije od sindikata. Bio nam je cilj da po odluci štaba izađemo isključivo sa jasno donetom odlukom i sigurnom informacijom. Intencija nam je da nastava krene redovno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta – rekao je Ružić.

Ministar prosvete naglasio je da je u više navrata isticano koliko je vakcinacija važna, znamo da je to civilizacijska tekovina.

-Značajno je da u ime Vlade i ministarstva apelujem i na sve prosvetne radnike, ali i na sve građane da pristupe imunizaciji – podvukao je Ružić.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da epidemiološka situacija nije naklonjena jer će se početak školske godine poklopiti sa visokim nivoom virulentnosti kovida zbog čega je bitno da se striktno poštuje usvojen dokument na Kriznom štabu.

– Sve je to moguće realizovati. Tim koji je formiran imaće jako puno posla. Epidemiološka situacija nam nije baš naklonjena – smatra Kon. – Podrazumeva se da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici vakcinisani. Definisano je i kad mogu da se skinu i kad da se nose maske. Maske su zamenile sada vakcinaciju. Želim i roditeljima i deci da što lepše krenu u školu i da počnemo da obaramo krivu koja ide prema gore – naglasio je Kon.

Bez odluka o kovid propusnicama i obaveznoj vakcinaciji

Kako kaže, bilo je govora o kovid propusnicama i obaveznoj vakcinaciji, ali nikakve odluke u vezi sa tim temama nisu donete na današnjoj sednici Kriznog štaba.

-Mi smatramo da je potpuno neprihvatljivo da neko ko radi sa pacijentima bude nevakcinisan – apostrofirao je Kon.

Izvor: Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA