Novogodišnji ukrasi od slanog testa ili poenta je da se klinci dobro zabave…

Dakle, kao što i naziv kaže, napravite sami novogodišnje ukrase, ne da biste dobili dekoraciju za jelku, već da biste se zabavili sa svojom decom. A možda i poklonili prijateljima i rodbini ovakve konvencionalno ne uvek “lepe”, ali zasigurno zanimljive rukotvorine.

Ova jednostavna ideja može prerasti u tradiciju, nešto što zajedno radite svake godine. Nama je sada već trogodišnjica – mama je izgubila ambiciju da se novi ukrasi nekako uklope sa starima i prepustila se stihiji “procesa”, najvažnije stavke kada je razvoj kreativnosti kod dece u pitanju. 
Samo pravljenje se ne razlikuje mnogo od pravljenja bilo kog keksa, osim što je mnogo jednostavnije i testo ne menja oblik prilikom pečenja. 
Potrebno je: 
  • 1 šolja soli
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja tople vode
  • različite modlice, alatke za oblikovanje (profi za fondan, glinu ili jednostavno uzmite drvene štapiće, čačkalicu i slamčicu)
  • boje (tempere, akrilne) i pantljike.

 Dajte mlađim pomagačima da promešaju suve sastojke i zajedno zamesite glatko testo s vrućom vodom. S obzirom na to da testo ima visok procenat soli, ako postoji neki problem sa kožom, obavezno nosite rukavice.
Od ove količine (merica 250 ml) dobili smo oko dva pleha ukrasa, što svakako zavisi i od izbora modlica. 
 
Pripremu testa koliko god možete prepustite detetu, naravno, u zavisnosti od uzrasta. 
 
Izaberite modlice a testo razvaljajte na debljinu od oko pola santimetra. To je neka srednja debljina; testo će biti veoma tvrdo posle sušenja i pečenja, tako da se mogu napraviti i tanji ukrasi. 
 

Zanimljiva ideja jeste i otiskivanje šake – deca mogu ostaviti svoj trag u testu i kasnije ukras obojiti, potpisati i označiti godinu otiska. Bilo da ga poklonite baki i deki, bilo da ga sami sačuvate, uoči naredne Nove godine će im svakako biti zabavno da vide razliku u odnosu na prošlogodišnju “ruku”. Pogotovu ako otiskivanje preraste u tradiciju i praktikujete ga svake godine – onda ćete imati čitavu kolekciju.
 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA