Nove studije otkrivaju još prednosti vaginalnog porođaja

Ovo otkriće bi moglo da dovede do smanjenja broja zakazanih carskih rezova i podstakne majke da šest meseci doje decu

porođaj

Deca rođena carskim rezom imaju veće šanse da dobiju astmu, juvenilni artritis, upalu creva, probleme sa imunitetom i leukemiju.

Mnoge studije su pokazale da carski rez i ograničeno dojenje mogu da izmene populaciju mikroorganizama u bebinim crevima i tako objasne neočekivan i zabranjavajući porast zdravstvenih problema kod dece i odraslih, uključujući astmu, alergije, ćelijske bolesti, dijabetes tip 1 i gojaznost.

Ovo otkriće bi moglo da dovede do smanjenja broja zakazanih carskih rezova i podstakne majke da šest meseci doje decu, kako bi se povećao broj bakterija i njihovih vrsta koje žive u bebinim crevima.

Ovi organizmi imaju važne funkcije, uključujući preradu neiskorišćenih nutrijenata, proizvodnju vitamina, stimulaciju normalnog imunološkog razvoja, kontrolu štetnih bakterija i brže sazrevanje creva.

Bebe su nekim organizmima izložene još u materici, ali organizmi koje sretnu tokom rođenja i u prvim mesecima života imaju najveći uticaj na one koji postaju stalni stanovnici naših creva.

Danska studija sprovedena na dva miliona dece rođene između 1997. i 2012. pokazala je da ona rođena carskim rezom imaju veće šanse da dobiju astmu, juvenilni artritis, upalu creva, probleme sa imunitetom i leukemiju.

Bebe rođene vaginalno primarno dobijaju mikrobe iz majčine vagine i creva. Međutim, ona deca koja su rođena pre pucanja vodenjaka i početka trudova, mikroorganizme dobijaju preko majčine kože i osoblja i okruženja u sali za porođaje.

Kada se izvodi hitan carski rez, posle pucanja membrane i početka trudova, beba dobija manje majčinih mikroba nego što bi ih dobila tokom vaginalnog rođenja, ali opet više nego da je porođena carskim rezom.

Ove razlike u crevnim mikroorganizmima postoje kod dece sve dok ne napune sedam godina, pokazala je studija objavljena u Finskoj 2004.

Da bi se izbegle komplikacije hirurškog porođaja, sve veći broj majki traži da medicinsko osobolje prenese mikrobe iz majčine vagine na dete odmah po rođenju. Neke i same sprovode razmenu mikroba.

Stručna komisija Američkog koledža ginekologije i akušerstva nedavno je upozorila da je takva praksa preuranjena, a možda i opasna.

Majčino mleko ima iste dobre bakterije kao one koje postoje u vagini.

 

Neke studije su pokazale da čak i „male količine veštačkog mleka“ mogu da pomere mikrobiote od šablona dojenja.

Autor: Džejn Brodi

Izvor: The New York Times | International Report / Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA