Nova studija ističe korist odloženog davanja antibiotika deci

U martovskom izdanju časopisa Pediatrics, objavljeni su rezultati randomizovane studije iz Španije, u kojoj je analiziran uticaj odloženog davanja antibiotika deci zbog respiratornih infekcija.

Foto: Canva

Jedna od najtežih stvari u medicini je ne činiti ništa. Ovo je naročito tačno za pedijatriju, u kojoj mali pacijenti u proseku 6 do 8 puta godišnje obole od virusnih infekcija.

U martovskom izdanju časopisa Pediatrics, objavljeni su rezultati randomizovane studije iz Španije, u kojoj je analiziran uticaj odloženog davanja antibiotika deci zbog respiratornih infekcija. Nekoliko stotina dece obolele od upale uva, upale grla, sinuzitisa i bronhitisa podeljeno je u tri grupe. Prvoj su odmah prepisani antibiotici, drugoj grupi su prepisani antibiotici ali je roditeljima rečeno da ih daju detetu samo ako se stanje kroz nekoliko dana ne poboljša, a trećoj uopšte nisu prepisani antibiotici. Rezultati su pokazali da su deca iz sve tri grupe ozdravila jednako brzo. U drugoj i trećoj grupi vrlo malo dece je na kraju koristilo antibiotik, dok su deca iz prve grupe popila prepisani antibiotik u 96% slučajeva, i imala su češće stomačne probleme zbog njihovog korišćenja.

Američki CDC (Centar za prevenciju i kontrolu bolesti) smatra da je skoro polovina svih prepisanih antibiotika nepotrebna, a da je kod dece taj procenat i veći.

Nije nimalo uzdržati se od prepisivanja lekova deci bolesnoj od infekcija gornjih respirativnih puteva, i zbog toga se često poseže za antibioticima onda kada zato nema osnova. Američki portal Science Based Medicine navodi koji su glavni razlozi za to:

Pritisak roditelja/staratelja

Neki roditelji ne žele da prihvate činjenično stanje i imaju nerealna očekivanja i loše razumevanje razvojnog toka virusnih infekcija kod dece. Možda se plaše da će njihovo dete trpeti ili čak umreti ako mu se ne prepišu antibiotici.

Defanzivna medicina

Neki lekari prepisuju antibiotike iako znaju da nisu potrebni iz straha da će biti optuženi za nemar.

Intelektualna lenjost

Neki lekari prosto ne mare previše, i gledaju da olakšaju sebi život. Time što odmah prepišu antibiotik izbegavaju neprijatne razgovore i objašnjavanja.

Strah od neizvesnosti

Šta ako se bolest pogorša? Šta ako prehlada preraste u upalu pluća? Neki lekari nisu dobri u suočavanju sa nepredviđenim komplikacijama i podležu svojoj prevelikoj opreznosti.

Detinjarije

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA