Ne zaboravite zagrliti nekog, jer danas je Međunarodni dan zagrljaja

Međunarodni dan zagrljaja je godišnji praznik ‘ozvaničen’ 1986. godine u Mičigenu, a obeležava se 21. januara. Koliko puta dnevno zagrlite dragu Vam osobu? Počnite to raditi malo češće. Danas zaglite nekog, zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Ne štedite na zagljajima, oni su besplatni…

Foto: Flickr

Većini građana ipak je više poznata akcija besplatnih zagrljaja koji se poslednjih godina s vremena na vreme dele na trgovima većih gradova iako ova akcija nije povezana sa ovim međunarodnim danom.

Psiholozi smatraju kako nam je dan zagrljaja itekako potreban. Stručnjaci tvrde kako nam pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i lepšim. Osim stručnjaka, zaključio je to i jedan američki sveštenik Kevin Zaborney koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja. Zagrljaj je često bio i predmetom naučnih istraživanja, koje je vodio dr.sc.Jay Gordon. Istraživanja su pokazala da o grljenju zavisi i naša inteligencija, pa se veruje da će ona deca koju se više grli biti inteligentnija od one koju su roditelji manje grlili.

Kažu:

4 su zagrljaja potrebna za preživljavanje

8 za održavanje

12 za napredovanje.

Vrste zagrljaja

Medveđi zagrljaj – Jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomerno. U ljubavnoj verziji, muškarac može i podići devojku s tla.

Foto: Pixabay

Zagrljaj “slovo A” – Tela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obe ruke, jednom preko ramena, a drugom u predelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obe osobe gledaju u istom smeru. U nekim zemljama ovo kratko grljenje je za dobrodošlicu ili pozdrav.


Zagrljaj “Želim te na veliki način” 
– Dvoje ljudi grli se s rukama obavijenim jedno oko drugo – muškarac drži devojku oko struka a ona njega oko vrata, torza se dotiču, noge isprepliću, stopala dodiruju.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima – Grljenje s obe ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih. To znači: “Drag si mi, ali ovo je samo prijateljski zagrljaj”.

Jednoruki zagrljaj – Kratak zagrljaj desnom rukom druge osobe. Tipičan za muškarce, kada je poruka: “Tvoj sam drug, ali nismo toliko bliski”.

Bezprsi zagrljaj 
– U kontaktu učestvuju ruke i ramena, ali ništa ispod tog nivoa. Ostaci tela su udaljeni oko 30-50 cm. Tipičan za žene kada se susreću s kolegicama s kojima su više formalne, a manje bliske.

Obrazni zagrljaj – Nežni zagrljaj bilo kog tipa, stojeći ili sedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Značenje: “Žao mi je što si tužan”.

Čeoni zagrljaj
 – Ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Zagrljaj “Oko srca” – Svaki od grlitelja obuhvata drugoga s jednom rukom ispod pazuha, a drugom iznad ramena, držeći prste na vratu sa zadnje strane.

Zagrljaj “Vrh glave” – Stojeći grlitelj grli s obe ruke sedeću osobu, obuhvaćajući joj glavu ili vrat, s jednom stranom lica dodirujući potiljak.

Bonton grljenja

– Poštuj prostor oko druge osobe

– Zatraži dopuštenje pre nego što ju zagrliš

– Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti u saglasju s tom činjenicom

– Zagrljaj je nežan i topao, nije vojni manevar

Danas zaglite nekog, zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Ne štedite na zagljajima, oni su besplatni…

Buka

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA